معصومه متیننژاد | شهرآرانیوز؛ در حال گشتوگذار در فضای مجازی هستم و مطالب مربوط به تغذیه کودکان را زیرورو میکنم که دوستی از راه میرسد. متوجه موضوع گزارشم که میشود؛ انگار داغ دلش را تازه کرده باشم، سردرد دلش باز میشود: «نمیدانی هر روز با چه عذابی آشپزی میکنم. مهراد لب به گوشت نمیزند از هر نوعی که باشد. این یعنی حذف کامل همه غذاهای خورشتی، کبابی و سوخاری و کتلتی. آش دوست ندارد و غذاهای پلویی را هم بخورونمیر میخورد. برای همین هفتهای شش روز را ماکارونی، لازانیا یا سیبزمینی سرخکرده داریم.» موضوعی که این روزها به یکی از چالشهای جدی پدر و مادرها، بهویژه والدین جوان هم تبدیل شده است.
بچههایی که اشتهایی برای غذا خوردن ندارند، بسیار بدغذا هستند، هرچه میخورند، سیرمانی ندارند یا عادتهایی مانند نخوردن صبحانه دارند. آنقدر که همه انرژی و توان ما را میگیرند. همه اینها هم در حالی است که این فاصله زمانی، یعنی از بدو تولد تا آغاز جوانی، مهمترین سالهای تغذیهای بدن محسوب میشود و ما تأثیرش را حتی در کهنسالی نیز میبینیم. موضوعی که آن را با دکتر سارا موحد، متخصص تغذیه نیز، در میان گذاشتیم و شما والدین عزیز هم میتوانید در ادامه پاسخ بخشی از پرسشهایتان را در این باره بیابید.
احتمال چاقی در کودکانی که هردو والد آنها چاق هستند، ۸۰ درصد، والدینی که یکی از آنها چاق هستند، ۴۰ درصد و در والدین متناسب و لاغر فقط ۱۰ درصد است.
پیروی از یک الگوی غذایی سالم برای همه واجب و برای کودکان از اوجب واجبات است و کمک میکند؛
اگر کودک یا نوجوانی دارید که بدغذاست، بدانید که یک جای کارتان میلنگد، زیرا عادتهای غذایی در آنها ساختنی هستند و میتوان به ذائقه چشایی آنها سمتوسو داد. برای این منظور کافی است؛
اضافهوزن در بچهها خطرناک است و میتواند زمینه چاقی در بزرگسالی و ابتلا به بیماریهای مزمن را در آنها چندبرابر کند. اگر شاهد این مشکل در فرزندتان هستید، حتما از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید. همچنین لازم است که تا هجدهسالگی زیر نظر این متخصص باشند. افزون بر این باید چند نکته مهم دیگر را هم مدنظر داشته باشید.
اصول تغذیه سالم در کودکان مانند بزرگترهاست. آنها نیز به همه گروههای غذایی متناسب با وزنشان نیاز دارند؛ انواع ویتامینها، مواد معدنی، کربوهیدراتها، پروتئین و چربی، یعنی یک بشقاب سالم برای بچهها باید هم دارای میوهها و سبزیجات باشد و هم غلات کامل و پروتئین، البته در ۳ وعدهغذایی اصلی و یک تا ۳ میانوعده در روز. همچنین توصیه میکنیم:
بچهها باید از همه گروههای غذایی استفاده کنند، بنابراین آنها را برای خوردن غذایی خاص مجبور نکنید. سعی کنید هوشمندانه از جایگزینهای آنها استفاده کنید. هدف رساندن انرژی، پروتئینها و موادمغذی موردنیاز روزانه به بدن است. در ادامه به میزان کالری مورد نیاز در سنهای مختلف اشاره گذرایی داریم. یادتان باشد، میزان فعالیت و وزن همه بچهها یکسان نیست و باید از یک متخصص تغذیه برای این منظور مشورت بخواهید.