سید مهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز؛ «در مشهد کمبود متخصص نفرولوژی محسوس است و عکسهای رنگی از قلب برای بیماران کلیوی فقط در سه بیمارستان مشهد انجام میشود. به دلیل وجود بیماران زیاد مشهدی و حتی بیمارانی که از دیگر استانها و شهرها به مشهد میآیند، همین سه بیمارستان هم بسیار شلوغ اند. هزینههای جراحی پیوند کلیه در شهر مشهد بسیار زیاد است و هزینه تهیه داروهای آن برای یک بیمار کلیوی که مدام تحت درمان است، بسیار هنگفت است. لطفا به مشکلات بیماران کلیوی رسیدگی کنید.» همین یک پیامک از سوی شهروند کافی بود تا برای اطلاع از وضعیت درمانی تهیه دارو مشکلات و مصائب درمان بیماران کلیوی به سراغ انجمن حمایت از بیماران کلیوی خراسان رضوی برویم.
وارد دفتر انجمن میشویم. جمعشان جمع است، سن و گروه سنی شان باهم متفاوت است، اما درد همه مشترک است. همه شهروندان حاضر در این دفتر یا سال هاست که دیالیز میشوند یا اینکه مشکل کلیه دارند و دنبال داروهایی هستند که شاید نمیتوان آنها را به راحتی تهیه کرد. با چند نفری که در این دفتر نشسته اند، وارد گفتگو میشویم. سعادتی، یکی از بیماران کلیوی، دل پردردی دارد و همراه با آه واندوه میگوید: در مشهد فقط یک بیمارستان برای عمل پیوند کلیه وجود دارد و آن هم بیمارستان منتصریه است.
این شهروند بیان میکند: خیلی اوقات بیمارانی که نیاز به عمل دارند، به بیمارستانهای تهران میروند. تنها شهری که در کشور برای عمل پیوند کلیه، نیاز به تأییدیه کمیسیون پزشکی دارد، مشهد است.
او میافزاید: تأییدیه کمیسیون پزشکی هم در حالتی است که مرحله آخر تعبیر میشود، یعنی تا این مرحله بیمار کلی هزینه کرده و همه راههای درمان را امتحان کرده است، درنهایت این کمیسیون عمل پیوند را تأیید میکند. بارها دیده شده است که بیماری نیاز واقعی به پیوند کلیه دارد، اما برای این فرد عدم نیاز به عمل جراحی تشخیص داده میشود.
صدیقه براتی که همراه فرزندش به این دفتر آمده است نیز به گفت وگوی ما میپیوندد و بیان میکند: بیماران خارجی که با دلار هزینه جراحی پیوند را انجام میدهند، برای بیمارستان در اولویت قرار میگیرند. چرا کسی بر این موضوع نظارت نمیکند؟ چرا باید شهروند خودمان در انتظار باقی بماند؟
این شهروند ادامه میدهد: از ابتدا هزینه جراحی ویژه پیوندیها رایگان بود، اما از شهریور و مهر امسال، بیمارستان برای عمل پیوند مبلغی حدود ۵۵ میلیون تومان دریافت میکند.
براتی ادامه میدهد: وقتی از مسئولان بیمارستان دلیل این رقم زیاد جراحی را پرسیدیم، مسئولان بیمارستان گفتند که دولت دیگر هزینههای عمل را پرداخت نمیکند و ما باید از بیماران دریافت کنیم. برای پیداکردن کلیه با کمک خیران نیز هزینه زیادی باید متقبل شویم. حالا هزینه عمل جراحی مشکل دیگری است که به هزینههای سنگین این بیماری اضافه شده است.
او اضافه میکند: در تهران عمل جراحی پیوند رایگان انجام میشود، اما در مشهد مبلغ حدود ۵۵ میلیون به علاوه سایر هزینههای ماندن در بیمارستان برای بیمار محاسبه میشود.
برای اطلاع از نخستین منبع رسیدگی به وضعیت بیماران کلیوی ابتدا به سراغ رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی خراسان رضوی میرویم. سعید خجسته باقرزاده با بیان اینکه عمدتا هزینه پرداخت داروها از توان بیماران کلیوی خارج است، توضیح میدهد: انجمن از ۱۰۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزار تومان بن دارو به بیماران میدهد و بیماران با این بنها میتوانند از داروخانههای طرف قرارداد، داروها را رایگان دریافت کنند.
او اظهار میکند: هر ماه پانصد سبد کالا در اختیار خانوادههای نیازمند بیماری کلیوی قرار میگیرد. این سنت حسنه برای نوروز و در اسفندماه به حدود ۲ هزار سبد کالا در مشهد و استان خراسان رضوی میرسد.
خجسته درباره شرایط فروش کلیه برای بیماران میگوید: دهنده و گیرنده کلیه باید در انجمن ثبت نام کنند و آزمایشهای تخصصی از دو نفر گرفته میشود و در صورت تأیید پزشک متخصص، دوطرف قراردادی را با توافق یکدیگر امضا میکنند که انجمن دخل و تصرفی در این قرارداد ندارد. سپس شخص گیرنده هزینه کلیه را به حساب انجمن واریز میکند و بعد از عمل جراحی پیوند، پول را به شخص دهنده تحویل میدهیم.
معضل دیگر بیماران کلیوی هزینههای زیاد پیوند کلیه در بیمارستان منتصریه است؛ موضوعی که از حدود پنج ماه قبل به دلیل کمبود اعتبارات با مشکل روبه رو و باعث شد بیمارستان هزینه عمل را از بیماران دریافت کند. دراین راستا، سراغ رئیس بیمارستان منتصریه مشهد میرویم. محسن علی اکبریان با بیان اینکه دو نوع عمل جراحی پیوند کلیه داریم، توضیح میدهد: افرادی که دچار مرگ مغزی شده اند، عمل جراحی پیوند اعضایشان به گیرندگان رایگان انجام میشود، اما یک نوع دیگر پیوند از دهنده زنده به گیرنده زنده داریم که این نوع از بیماران در قالب vip پذیرش میشوند.
او ادامه میدهد: برای این نوع از بیماران هزینهای بابت خدمات اختصاصی از آنها دریافت میشود. مجوز عمل جراحی پیوند کلیه به صورت vip از دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ شده است و در تهران باتوجه به کل هزینههای جانبی، هزینه تمام شده عمل قطعا از مشهد بیشتر است.
رئیس بیمارستان منتصریه مشهد درباره کمیسیون پزشکی تأیید عمل جراحی نیز بیان میکند: این کمیسیون علمی برای تأیید عمل جراحی کبد و کلیه تشکیل میشود و آزمایشهای مرتبط با آن برای مریض در آزمایشگاههای دولتی و گاهی خصوصی انجام میشود. بیمارستان و پزشکان هیچ نفع مادی از این کمیسیون نمیبرند.
علی اکبریان با بیان اینکه پزشکان پیوند کبد، حدود چهارده ماه است هیچ حق الزحمهای برای انجام پیوند کبد از دولت دریافت نکرده اند، درباره پذیرش بیماران خارجی میافزاید: بیماران خارجی مانند بیماران دهنده زنده خودمان هستند. تعداد این بیماران آن قدر زیاد نیست که ترافیک عمل جراحی ایجاد شود و حق بیماری در نوبت عمل جراحی ضایع شود.
او بیان میکند: اصلا محدودیتی در بخش اتاق عمل وجود ندارد؛ بنابراین بیماری که پرونده اش تکمیل میشود، در اولویت عمل قرار میگیرد. دهنده و گیرنده هم باید از یک ملیت باشند و یکی از دوطرف نمیتواند ایرانی باشد.