به گزارش شهرآرانیوز؛ قیمت چرخهای خیاطی قدیمی، همان شیرنشانهای مدل مارشال که چند روزی شایعه وجود مادهای ثروت زا در بین قطعاتش، فضای مجازی را پر کرده است، در دیوار مشهد به بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هم رسید؛ البته قیمت واقعی آنها در چرخ خیاطی فروشیهای خیابان دانشگاه (آنهایی که چرخ دست دوم هم دارند) و سمساریهای تلفنی، ۳۰۰هزار تومان بیشتر نیست. هرچند خیلیها ترجیح میدهند قیمت مجازی را باور کنند و نمیخواهد بپذیرند که وجود جیوه قرمز (مادهای که وجود خارجی ندارد) یا طلا و الماس در این چرخهای خیاطی، یک طنز و خبرپراکنی کذب بیشتر نبوده است.
اما سؤال اینجاست که چرا یک نوع شایعه بدون منبع مشخص، از وجود ثروتی هنگفت در یک وسیله معمولی، هرچند سال یک بار تکرار میشود و بازهم هستند کسانی که آن را باور میکنند. شاید بتوان گفت که فقر، وجود مشکلات اقتصادی و رؤیای قدیمی پولدار شدن در یک شب، زمینه مناسبی را برای گسترش این دست شایعهها بهویژه برای اقشار پاییندست جامعه فراهم کرده است. از سوی مقابل زمینه سوءاستفاده سودجویان و کلاهبرداران را نیز فراهم میکند تا بر امواج این شایعه وسوسهکننده سوار شوند و افراد سادهلوح را به دام خود بیندازند.
از زمانی که این شایعه در فضای مجازی منتشر شده است، عرضه این وسیله نسبتا قدیمی در سایتهای فروش کالای دست دوم در چند روز گذشته افزایش زیادی یافته است. حتما در چند روز اخیر، تبلیغات شیرنشانهای مارشال را که بیشتر شبیه شوخی است، دیدهاید. در برخی شهرها مانند تهران این چرخهای خیاطی تا بیش از ۷ میلیارد تومان هم قیمت گذاری شده بود، اما در سایت دیوار پنجره مشهد تاجایی که ما تماس گرفتیم و دیدیم، بیشترین قیمت ۱۰۰ میلیون تومان بود. اولین تماس با کسی که قیمت را توافقی اعلام کرده بود، بعد از دو بوق پاسخ داده شد. خانم جوانی پشت خط است که قیمت نمیدهد و میخواهد نرخ پیشنهادی خریدار را بداند.
یک میلیون تومان پیشنهادی است که میشنود و با خنده پاسخ میدهد آخرین قیمتی که دارد، ۹۰میلیون تومان است و خیلی سریع خداحافظی میکند. تماس دوم را هم یک خانم پاسخ میدهد که قیمت چرخ خیاطی خود را ۹۰ میلیون تومان در سایت دیوار پیشنهاد داده است. کمی گرمتر جواب میدهد و در توضیح میگوید کار نمیکند، اما مدل مارشال دوشیر است؛ همان چرخ خیاطی اصلی که میگویند در آن جیوه خاصی وجود دارد. در این تماسها یک فروشنده مدعی میشود که چهارتا چرخ خیاطی مارشال دارد و حاضر است همه را به صورت کلی زیر قیمت و در مجموع ۳۰۰ میلیون تومان بفروشد. در این تماسها و گشتوگذارهای مجازی، حداکثر قیمت فروشندههای مشهدی، ۱۰۰ میلیون تومان بود.
قسمت جالب این بازار مجازی، جایی است که شاید بیشترین کلاهبرداری در آنجا صورت بگیرد. چرخهایی با قیمتهای کمتر از نرخهای فضایی این روزها و بیشتر از قیمت واقعی که برای خیلی از افرادی که این شایعه را باور کرده اند، وسوسه کننده است. این چرخهای خیاطی بین ۲ تا ۵ میلیون تومان قیمت خورده است، در حالی که قیمت مدل دستی آنها تا هفته گذشته در همین سایت ها، به صورت میانگین ۴۰۰ هزار تومان و نرخ چرخهایی که به موتور برقی مجهز شده، نیز یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بوده است. معمولا قیمت ۲ تا ۵ میلیون تومانی، برخی افراد را تحریک میکند تا این چرخها را بخرند و بلافاصله با قیمت نجومی در بازار برای فروش عرضه کنند یا آن را اوراق و گنج پنهان را پیدا کنند، اما فکر نمیکنند که آیا خریداری برای این چرخهای گرانقیمت هست یا تا به حال کسی از اوراق آن ها، گنجی کشف کرده است یا نه؟
بازار دو سو دارد؛ خریدار و فروشنده. حالا که بازار این مدل چرخهای خیاطی پر از فروشنده شده است، باید به دنبال خریدار بگردیم. به عنوان فروشنده، سری به خیابان دانشگاه میزنیم. شاید تصویر غالب فروشگاههای این خیابان، در ذهنتان قفسهها و میزهایی پر از چرخ خیاطی صنعتی و مدلهای جدید آن باشد، اما هستند فروشندههایی که در کنار تعمیرات، در کار خریدوفروش چرخ خیاطی دست دوم هم هستند، اما در این مورد خاص، تعداد کمی از آنها خریدار مارشالهای شیرنشان هستند. قیمت پیشنهادی خریداران این خیابان برای این مدل چرخ خیاطی به شرط سالم بودن، ۳۰۰ هزار تومان و درصورت داشتن موتور برقی، یک میلیون تومان است. وقتی تعجب ما را میبینند، خندهای همراه با تمسخر به روی لبشان مینشیند و بیشترشان میگویند: دنبال گنج نباشید.
وارد مغازهای در داخل پاساژ میشویم که مقابل آن سه چرخ مارشال با دو چرخ ژانومه قرار دارد و زیر سوزنهای آن، یادداشت «سرویس کامل انجام شد» مشاهده میشود. قیمت مارشالها را میپرسیم که فروشنده میگوید: آنها برای تعمیر است، اما برای فروش هم داریم ۴۰۰ هزار تومان. قیمت خریدمان هم ۳۰۰ هزار تومان است. میپرسیم در این روزها کسی برای خرید این چرخها مراجعه کرده است. بله کشداری میگوید و ادامه میدهد: همین دیروز به یک نفر ۱۰ دستگاه فروختم. یکی از فروشندههای دیگر در این خیابان میگوید: در هفته اخیر شاید روزی ۳۰ نفر برای فروش این مدل چرخها مراجعه میکنند یا تماس میگیرند. وقتی هم که میگوییم ۳۰۰ هزار تومان، فکر میکنند میخواهیم سرشان کلاه بگذاریم، حتی مقابل یک نفر یک چرخ تعمیری را باز کردم، اما بازهم باور نکرد.
جای دیگری که شاید خریدار این چرخها باشند، سمساریها هستند. با چند سمساری تماس میگیریم. هیچ کدام خرید ندارند و کاملا از شایعههای اخیر باخبر هستند. یکی از این سمسارها میگوید: نفر دهمی هستید که از صبح با ما تماس گرفته اید، اما همین حالا پنج چرخ خیاطی از همین مدل در انبار داریم که هرکدام را ۳۰۰ هزار تومان میفروشیم.
همه این فروشندهها میخواهند این داستانها را باور نکنیم و از شایعههای مشابهی میگویند که در این سالها منتشر شده و هیچ کدام واقعیت نداشته است. مجید سلطانی، رئیس اتحادیه تعمیرکاران و تولیدکنندگان لوازم خانگی و چرخ خیاطی مشهد نیز با تأکید بر کذب بودن این شایعه میگوید: ۱۰ سال پیش، شایعه وجود الماس در این مدل چرخها پیچید، درصورتی که برای کار کردن این چرخها نه نیازی به الماس است نه جیوه.
برای برطرف شدن تردید آن دسته از افرادی که هنوز نمیخواهند کذب بودن این شایعه را بپذیرند، به سراغ کسی میرویم که ادعا میکند بیشترین اوراق چرخهای خیاطی در مشهد را او انجام داده است. «خیاط»، یکی از این چرخهای خیاطی را مقابل چشم ما اوراق میکند تا سیستم عملکرد آنها را برایمان شرح دهد و ثابت کند که وجود الماس یا جیوه در این وسیله غیرممکن است. او میگوید: سالانه تعداد زیادی از افراد به دنبال گنج پنهان شده در این چرخها به اینجا میآیند، اما در همه این سالها با هزاران چرخی که اوراق کردهام، هیچ گنجی پیدا نشده است.
با این همه، شایعه درباره شیرنشانها برای دومین بار شکست خورد و رو سیاهی آن به زغال ماند، اما همچنان هستند افرادی که در طوفان شایعهها با نقشههای مجرمانه عدهای سودجو گرفتار شده و ضمن باختن سرمایه خود زمینه را برای تکرار شدن دومین، سومین و ... جرم مهیا میکنند. حال باید دید تا مسئولان انتظامی و قضایی برای مقابله با شایعهپراکنان چرخ خیاطیهای شیرنشان چه تدابیری را اندیشیدهاند.