مرتضی محمدپور | شهرآرانیوز - هرساله در نوروز، شهر لباسی به رنگ نشاط و شادابی بر تن میکند و المانهای مختلف، زینتبخش معابر و کوچههای آن میشود. مسئولیت این فضاآرایی در مشهدالرضا نیز برعهده برگزار کنندگان جشنواره هنرهاى شهرى است که بههمت شهرداری مشهد در تداوم سنت دیرینه خود، هر سال مقارن با بهار طبیعت، بهار هنر را نیز در شهر امامرضا (ع) به تصویر میکشد.
بهار ۱۴۰۲ هم از این قاعده مستثنا نیست، اما امسال با رویکردی جدید، قرار است چشم زائران و مجاوران به یادمانهای متفاوت و نوآورانهای روشن شود و از پاویونهای تعاملی و یادمانهای نوری گرفته تا نمایش، سرود و بخش ویژه هنرهای مردمی، زینتبخش جهانشهر برکت و کرامت باشد.
رئیس اداره هنری و خانه هنرمندان مشهد در تشریح جزئیات جشنواره امسال گفت: این یک سنت پانزدهساله است که خانهتکانی را در سطح شهر با چاشنی هنر درهم میآمیزد و امسال هم از مهرماه این جشنواره بهصورت رسمی در بخش شهرآرایی و رویدادهای شهری شامل آذینبندی، دیوارنگاری، المانهای شهری، سرود و نمایش آغاز به کار کرد. بهگفته علی مسافری، تقارن نوروز امسال با ماه مبارک رمضان، وضعیتی را ایجاد کرد که یک رویداد بینظیر به نام «جشنواره نور» بر یادمانهای نوری در فضای شبانه متمرکز شود و شرایطی را فراهم کند که خانوادهها حدفاصل افطار تا سحر، از بازآرایی شهر لذت ببرند.
وی افزود: رویکرد ما این بود که آذینبندی شهر در ۴۵۰ نقطه براساس شرایط موجود باشد. بر همین اساس، ایستگاههای اتوبوس، دیوارها، خیابانها و حتی نواقص موجود همچون شیارها و شکافها بهعنوان نقطه هدف برگزیده شدند، با این حال المانها و مکانرویدادها در مناطقی درنظر گرفته شده است که مخاطب انبوه دارند و در این راستا، یازده نقطه بههمراه پهنهها و مکانرویدادها در دستورکار قرار گرفتند.
تجلی هنر درقالب یادمانهای نوروزی هرقدر هم چشمنواز باشد، زمانی به اوج زیبایی میرسد که شهر هم رنگوبوی بهار طبیعت داشته باشد و اینجاست که پای مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد به موضوع باز میشود. حسین مختاری در تشریح فضاسازیهای محیطی شهرداری بهمناسبت فرارسیدن نوروز ۱۴۰۲ بیان کرد: درمجموع بیش از ۲ هزارو ۳۰۰ جعبه گل، ۱۵۴۳ المان گل و ۴۵ المان تعاملی در سطح شهر اجرا شدهاند که رشد ۲۳ درصدی المانهای گل را نسبتبه سال گذشته نشان میدهد، ضمن اینکه ۴۰ درصد المانها هم در مناطق حاشیه شهر مشهد نصب شدهاند تا عدالت شهرآرایی برقرار باشد.
پیکرهتراشی از تنههای خشکیده درختان، ابتکار درخورتوجهی است که امسال در چهار نقطه از شهر، سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اجرا میکند. علاوهبر این، با فرارسیدن بهار و گرمتر شدن هوا، ۱۵میلیون بوته گل و ۲۲۰هزار پیاز گل لاله سر از خاک برمیآورند و رنگ بهار را به چهره شهر مینشانند.
اگرچه همهچیز طبق برنامهریزی و زمانبندی قبلی، از نیمه آبان آغاز شد، بسیاری از هنرمندان و صاحبان آثار برگزیده اذعان دارند که کارشان را براساس برنامه نوروزی شهرداری مشهد و ستاد استقبال از بهار، از مهر آغاز کردهاند. فهیمه اهوازی که قرار است دوازده اثر از او در نوروز ۱۴۰۲، زینتبخش مناطق مهمی از مشهد همچون بولوار احمدآباد و میدان شهدا باشد، در تشریح جزئیات آثار خود و البته جشنواره امسال گفت: مهرماه بود که طرح اصلی را برای دبیرخانه جشنواره ارسال کردیم. پس از داوریها و در نیمه آبان که برگزیدگان تعیین شدند، بلافاصله عملیات ساخت آثار را آغاز کردیم. بهموازات ما، شهرداری هم زیرساخت موردنیاز برای نصب آثار را در محل جانمایی فراهم کرد؛ زیرا بسیاری از طرحها نیازمند برق، آب یا حتی فضای سبز خاص هستند و اجرای این پیشنیازها هم زمانبر است.
وی افزود: جنس اصلی سازهها از آهن و فایبرگلاس است تا بهموازات استحکام و دوامی که پیدا میکنند، ساختار طبیعتپذیری هم داشته باشند. از سهشنبه تا جمعه نیز فرایند نصب آثار در مناطق هدف در دستورکار قرار خواهد گرفت. بهگفته اهوازی، یکی از مزیتهای جشنواره امسال این بود که فرصت کافی برای صاحبان آثار فراهم بود تا هنر خود را بهطور کامل به مرحله عملیاتی برسانند.
تطابق مفهوم هر اثر با هویت شهری، ساختار طبیعتپذیر یادمانها و هر موضوع دیگر اگر هم بهعنوان مسئلهمحوری در ساخت یادمانهای نوروزی مطرح باشد، حقیقت این است که شرکت در جشنواره و نقشآفرینی هنری در زیباسازی شهر باید برای هنرمندان صرفه اقتصادی داشته باشد.
مژده ادهمی، یکی دیگر از هنرمندانی که پنج اثر از او در چهارراهشهدا و میدان جانباز نصب خواهد شد، در اینباره توضیح داد: با وجود زمانبندی مناسبی که در جشنواره امسال برقرار بود، برخی هنرمندان توانستند تا بررسی قیمتی، آثار خود را زودتر تکمیل کنند و پروژه ساخت را سریعتر کلید بزنند، اما برای پروژههای سنگینتر، بهقدری این ارزیابی قیمتی با تأخیر انجام شد که ما و صاحبان برخی دیگر از آثار، پروژه ساخت را از ابتدای بهمن آغاز کردیم.