به گزارش شهرآرانیوز، روابط عمومی بانک مرکزی بر اساس یک رسم سالانه ساعات کاری سامانه های ساتنا و پایا در هفته پایانی سال را که حجم تراکنشهای افزایش مییابد اعلام کرد. ساعات کار به شرح جدول زیر است:
انتقال وجه ساتنا، فوری و حداکتر در نیم ساعت و از ساعت 8 تا 14:30 انجام گرفته؛ در حالی که، زمان واریز وجه در سامانه پایا، در بازه های زمانی مشخص و حداکثر 24 ساعت، انجام می گیرد. ساتنا برای انتقال وجه در مبالغ بالا و تعداد کم، استفاده می شود؛ حال آنکه کاربرد پایا، برای انتقال وجه مبالغ پایین و به دفعات است.
ساتنا مخفف «سامانه تسویه ناخالص آنی» و سیستمی برای نقل و انتقال الکترونیک میان بانکها و موسسات مالی است. در واقع انتقال پول در روش ساتنا جایگزین چک رمزدار بین بانکی است؛ با این تفاوت که نیازی به کاغذبازی ندارد و بدون مراجعه حضوری به صورت آنلاین بهراحتی انجام میشود.
سامانه پایا در واقع یک سیستم الکترونیکی جامع بین بانکی است که توسط بانک مرکزی طراحی شده است. این سیستم دستور انتقال وجوه متعدد را از بانک مبدا دریافت کرده و بعد از پردازش، این دستورات را برای انجام به بانک های مقصد ارسال میکند. سامانه پایا دو زیرسامانه دارد: وم (واریز مستقیم) و بم (برداشت مستقیم).
پایا مخفف «سامانه اتاق پایاپای الکترونیک» است که به اختصار به آن ACH(Automated Clearing House) گفته میشود و همانند ساتنا، یک سیستم کاملا الکترونیک انتقال مبالغ بین بانکی میباشد. رسالت این سامانه، پردازش انبوهی از تراکنشهای خرد بین بانکی برای انبوهی از مشتریان است.