«اطلس سوادآموزی خراسانرضوی و مشهد در پایان سال گذشته تکمیل و براساس آن میزان بیسوادی در هر شهرستانی مشخص شده است. اکنون طبق ابلاغ استاندار خراسانرضوی به فرمانداران، قرار است از همه ظرفیتهای موجود، مانند گروههای غیردولتی، یعنی بهصورت مردمی و جهادی، برای کاهش بیسوادی استفاده شود.»
این خبر را سیدجمالوزیری، معاون سوادآموزی آموزشوپرورش خراسانرضوی، در پاسخ به پرسش شهرآرا درباره وضعیت تهیه اطلس سوادآموزی استان اعلام کرد که از تکمیل آن و شروع فرایند اجرای آن در استان حکایت دارد.
۲۲ آذرماه پارسال بود که خبری با عنوان «تهیه اطلس سوادآموزی تا پایان پاییز» در روزنامه شهرآرا منتشر کردیم و نوشتیم با استفاده از اطلس سوادآموزی قرار است تمرکز بر نقاطی که کمسوادی یا بیسوادی در آنها بیشتر است، افزایش یابد؛ بااینحال در پیگیریهای بعدی مشخص شد که تهیه این اطلس به پاییز نمیرسد و این کار به پایان زمستان موکول میشود؛ معاون سوادآموزی آموزشوپرورش خراسانرضوی همان زمان دلیل آن را تأخیر در شروع کلاسها و ثبتنامهای دیرهنگام اعلام کرده بود.
وزیری اکنون در گفتگو با شهرآرا درباره آخرین وضعیت تهیه این اطلس اظهار کرد: اطلاعات اطلس سوادآموزی تکمیل شده، اما هنوز بهصورت کاغذی است. منتظریم که اطلاعات این اطلس نیز در راستای یکپارچه شدن سامانههای وزارتی، الکترونیکی شود.
او درباره جزئیات این اطلس نیز خاطرنشان کرد: شمار افراد بیسواد بهصورت تجمیعی در شهرستان مشهد، حدود ۱۸۰هزار نفر در گروه سنی شش تا شصت سال است که البته این آمار شامل اتباع غیرایرانی نمیشود. همچنین از این تعداد، حدود ۱۵هزار بازمانده از تحصیل از پارسال در استان جذب شدهاند که حدود ۸ هزار نفر از آنها مربوط به مشهد و نواحی آناند.
معاون سوادآموزی آموزشوپرورش خراسانرضوی تصریح کرد: برخلاف تصور برخی افراد که گمان میکنند بیشتر آمار بیسوادی مربوط به حاشیه شهر است، در ناحیه یک، ۲ و ۷ مشهد نیز آمار بیسوادی بالاست و بیشترین دلیل آن نیز مهاجرت افراد به مشهد است. وزیری با اشاره به اینکه پارسال براساس ابلاغ وزارتخانه، هدفگذاری این معاونت باسواد کردن ۲۷هزارو۸۰۰ نفر بود، اظهار کرد:، اما اینکه چه تعداد از این افراد قبول شدهاند و تحصیل آنها منجر به دریافت مدرک میشود، پایان تیرماه مشخص خواهد شد.
او درباره اینکه چرا آمار اتباع در اطلس سوادآموزی وجود ندارد نیز بیان کرد: این اطلس تاکنون شامل اتباع نشده است، اما درصورتیکه ادارهکل اتباع، آمار دقیقی از شمار این افراد به ما بدهد، میتوانیم جانمایی آنها را مشخص کنیم.
وزیری همچنین از تهیه راهنمای تسهیلگری باسوادی برای ارتقای سطح باسوادی در استان خبر داد و افزود: درواقع این راهنما، مراحل و فرایند انجام کار را مشخص میکند که به استانداری برای ابلاغ به فرمانداران ارائه شده است. اکنون ۱۶۰۸ نفر آموزشدهنده فعال در نهضت سوادآموزی استان داریم که باتوجهبه تعداد افراد بیسواد و اتباع، میتوانیم تا ۳ هزار نفر آموزشدهنده داشته باشیم.