پیمان کشاورز در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز گفت: در حال حاضر ۳۳۷ هزار خانوار بهره بردار بخش کشاوری در استان داریم که این امار به دلیل قانون ارث در حال تغییراست. یکی از دغدغههای ما در بخش کشاورزی این است که زمینها به دلایل مختلفی مثل قانون ارث خرد و به قطعات کوچکی تبدیل میشوند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی تصریح کرد: کشاورزی هم مثل هر علم دیگری که رو به پیشرفت بوده پیشرفتهای زیادی داشته است. اغلب کشاورزان کشور و استان قشری کم سواد هستند و علم روز به عبارتی به مزارعشان راه پیدا نکرده است و اینکه چرا علم روز به مزارع راه نیافتاده عوامل متعددی دارد. بخشی از آن بر میگردد به فرهنگ مزارع کوچکی که دارند.
این محقق در بخش کشاورزی یادآورشد: در بحث آموزش و ترویج علم روز کشاورزی برای کشاورزان کارهای زیادی انجام شده است. برای مثال یک گیاه حدود ۱۶ عنصر کود نیاز دارد و باید بر اساس نیاز خاک به آن تجویز شود. در استان هم آزمایشگاههایی برای اینکه تشخیص دهد خاک چه کیفیتی دارد وجود دارد، اما اغلب افرادی که این ازمایشگاهها مراجعه میکنند کشاورزانی هستند که با علم روز همراه هستند و بیشتر کشاورزان از آن بی بهره هستند. متاسفانه قشرعظیمی از کشاورزان توصیه پذیر نیستند در این راستا مدل رفتاری هم باید با کشاورزان متنوع باشد.
کشاورز افزود: غالبا کشاورزانی که خرده پا هستند، کشاورزانی هستند که ابعاد زمین کوچکتری دارند و به شکل معیشتی تولید محصول میکنند. بخش اعظمی از زمینهای کشاورزی ما در این حیطه قرار میگیرند و باعث میشود میانگی تولید کشاورزانی که به روش علمی کار میکنند و عملکردهای بالایی دارند تاثیر بگذارد و راندمان تولید کشور را به دلیل این نحوه تولید پایین بیاورند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: آموزش تنها یک بخش از نحوه رفتار این دسته از کشاورزان است. مسائل متنوع دیگری هم دراین موضوع تاثیر میگذارد مانند سطح درآمد، فرهنگ که همه دخیل است.