اسقف اعظم آذربایجان: هیچ کشوری به اندازه ایران برای مسیحیان ارزش قایل نیست نشست اعلام برنامه‌های ولادت امام جواد (ع) برگزار شد| «مولود بابرکت» شعار روز ولادت فرزند امام رضا (ع) تشرف هزار و ۷۰۰ نفر از عشایر زیارت اولی سراسر کشور به حرم مطهر رضوی (۱۸ دی ۱۴۰۳) خانواده؛ سد انحرافات بررسی راه‌های جذب فرزندان به دین و عبادت | بچه‌ها را به عبادت مجبور نکنیم! تمدید مهلت ارسال مقالات به همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی مدیر بحران و پدافند غیرعامل آستان قدس رضوی: دشمن از طریق رسانه، به دنبال تحمیل اهداف شوم خود است رونمایی از ۹ اثر پژوهشی جدید با موضوع نمازجمعه گوشه‌ای از آموزه‌های اسلام درباره معامله | تجارت براساس فضیلت گرمای عشق و همدلی با نام امام رضا (ع) در روستا‌های مشهد | توزیع ۳۰۰ بخاری و بسته معیشتی نصرپور: نشان مشهدالرضا (ع) یک برند فرهنگی و مذهبی است اعلام شرایط ثبت‌نام قطعی حج ۱۴۰۴+ جزئیات زمان مراسم تشییع پیکر شهید سیدحسن نصرالله اعلام شد دستور جامع برای زندگی ارائه خدمت جدید به زائران روشندل در حرم امام‌رضا(ع) وقتی که عزیز است | در باب نماز اول وقت جزئیات بسته ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی سفر به کربلا معیار توبه نصوح در بیان امام‌هادی(ع) به‌روزرسانی باور‌های شیعی با زیارت‌نامه | بررسی ۲ میراث زیارتی امام هادی (ع) مادر شهیدان «بابایی» دعوت حق را لبیک گفت
سرخط خبرها

نسخه خطی منحصر به فرد «تبصره الاعیاد» در ایران رونمایی شد

  • کد خبر: ۱۷۱۵۷۶
  • ۰۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۸
نسخه خطی منحصر به فرد «تبصره الاعیاد» در ایران رونمایی شد
یکصد و شصت و نهمین برنامه سه شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی به معرفی و رونمایی از نسخه خطی منحصر به فرد تبصره الاعیاد در کتابخانه‌های ایران موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی اختصاص پیدا کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، فضلعلی بیک بن شاهوردی از فضلای قرن یازده و دوازده هجری و از شاگردان علامه مجلسی صاحب تالیف تبصره الاعیاد در موضوع ادعیه و احادیث است. این نسخه در کتابخانه‌های ایران منحصر و یگانه بوده و تاکنون به زیور طبع آراسته نشده است که علامه شیخ آقابزرگ تهرانی در جلد سوم الذریعه صفحه ۳۱۶ به این کتاب اشاره و آن را ذکر کرده است.

مؤلف در مقدمه کتاب چنین می‌گوید: «چون احادیث بسیار در عظمت و ارزش اعیاد از اهل بیت رسالت (ع) رسیده من آن احادیث شریفه را ترجمه نموده و در این رساله آورده تا دوستداران ائمه معصومین (ع) از آن منتفع و بهره‌مند گردند».

شاهوردی در این کتاب از منابع معتبر حدیث شیعه مانند من لایحضره الفقیه، امالی و خصال شیخ صدوق، ثواب الاعمال، اقبال الاعمال ابن طاووس مطالبی را نقل کرده است.

این کتاب مشتمل بر روایت‌های مأثوره در آداب و شرایط اعیاد در دو مطلب است.

مطلب اول با موضوع اعیاد و زینت در ۸ باب به عید مبعث، عید غدیر، عید آل محمد، عید فطر و قربان، عید نوروز سلطانی، عید محمد (ص) که جمعه است، در بیان تزئینات و در باب هشتم به غسل اعیاد و زیارات متعلقه به آن پرداخته و در مطلب دوم نیز به رویا‌هایی که در خاطر مانده پرداخته است.

این کتاب که در ۶۰ برگ ۱۸ سطری به خط نستعلیق در ربیع الاخر ۱۱۰۵ کتابت شده توسط مؤلف به شاه سلیمان صفوی تقدیم شده است.

از شاهوردی تألیفات متعدد در موضوع ادعیه و احادیث از قبیل الاوفی، عروة الوثقی، مقالید الفلاح و تبصرة الاعیاد به جای مانده است.

نهضت تجمیع دعا

کارشناس نسخ خطی گفت:سده‌های ۳، ۴، ۵ هجری قمری را دوره‌ای است که نهضت تجمیع ادعیه توسط ابن بابویه، شیخ طائفه احمدبن طوسی و ثقه الاسلام کلینی آغاز شد.

محمد وفادار کتاب مصباح المتهجد شیخ طوسی را اولین کتابی عنوان کرد که زیارت ماثوره عاشورا در آن دیده می‌شود.

وی تصریح کرد: زیارات ماثوره از ائمه اطهار به تهاتر نقل شده است مانند زیارت عاشورا و جامعه کبیره که از میان همه این ادعیه، دعای شب و روز عرفه ویژگی خاصی را به این ایام داده، زیرا که این دعا اصول عقاید برای عبور از حیوانیت به انسانیت را بیان کرده است.

وی علمای حله و جبل عامل از قرن ۷ تا ۹ را ادامه دهنده نهضت جمع‌آوری دعا برشمرد که این حرکت را با مستندسازی تقویت کردند.

وفادار، سیدبن طاووس را یکی از علمای این دوره خواند که با آثار خود از جمله کتاب اقبال و بلدالامین ادعیه را مستندسازی کردند و انتساب آن به امام معصوم را بیان داشتند.

وی اظهار کرد: مستندسازی در قرن ۱۱ با حضور علمایی، چون شیخ بهایی، میرداماد، فیض کاشانی، قاضی نورالله شوشتری و علامه مجلسی بالندگی خاصی پیدا کرد و این بزرگواران شاگردان بسیاری را تربیت کردند.

وفادار شاهوردی را از شاگردان علامه مجلسی معرفی کرد که تالیفات متعددی در حوزه ادعیه انجام داده و تبصره الاعیاد از جمله آن است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->