کوچه چهنو مشهد، راه‌آبِ کهنِ شهر که قدمتش به قبل دوره قاجار می‌رسد اختصاص ۷۰ هکتار زمین رهاشده برای محرومیت‌زدایی در منطقه ۴ شهرداری مشهد ثبت تردد بیش از ۲ میلیون وسیله نقلیه در مبادی ورودی و خروجی خراسان رضوی در آبان ۱۴۰۳ حاجی‌بگلو: ورود تفکر جهادی و بسیجی به هر عرصه‌ای، رفع گره‌ها و پیشرفت حتمی را به دنبال دارد تأکید شهردار مشهد بر همکاری همه‌جانبه شهرداری با سازمان بسیج شهرداری مشهد + فیلم مدیرعامل سازمان همیاری شهرداری‌های خراسان رضوی منصوب شد (۵ آذر ۱۴۰۳) خدمت بهتر با سیره و اخلاص بسیجی ثبت‌نام اعتکاف ماه رجب در حرم امام‌رضا(ع) آغاز شد (۵ آذر ۱۴۰۳) + لینک شهردار مشهد مقدس: پایه اصلی قوت و قدرت دفاعی کشور‌های اسلامی بسیج است نقش کلیدی مساجد در توسعه و مدیریت شهری همیاری خیران شهریار برای سازندگی در مشهد کشف و جمع‌آوری ۱۳ انشعاب غیرمجاز آب از یک مجتمع ویلایی در گلبهار مشهدِ بسیجی، امن‌تر و زیست‌پذیرتر است پاسخ گویی مسئولان اتوبوس رانی مشهد با حضور در خیابان عمار یاسر ۱۲۵ عملیات اطفای حریق توسط آتش نشانان مشهدی طی یک هفته دوازدهمین نمایشگاه تخصصی مدیریت شهری مشهد | نوآوری‌ها و فناوری‌های جدید در خدمت شهروندان+ فیلم استاندار خراسان رضوی: برای جبران عقب‌ماندگی‌ها راهی جز عبور از مسیر اقتصاد دیجیتال نداریم آغاز فعالیت کافه بازی‌ها در بوستان‌های بانوان مشهد (۳ آذر ۱۴۰۳) یادی از حاج حسین ملک، بزرگ‌ترین واقف تاریخ معاصر ایران | مردی که افسانه نبود دردسر‌های ترافیک شهری در خیابان مهندس مشهد
سرخط خبرها

سیدی؛ همسایه خلج

  • کد خبر: ۱۷۴۰۶۷
  • ۲۳ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۵
سیدی؛ همسایه خلج
سیدی، در گوشه جنوب شرقی مشهد، قبل از رسیدن به ارتفاعات «چین کلاغ» و «قله معجونی»، نامش را وام دار «سیدمحمود سیدی» است؛ کسی که با حفر چاه عمیق، بیابان‌های شمال شرقی شهر را به زمین‌های کشاورزی بدل کرد.

حالا را نبینید که دامن شهر تا پای کوه‌های خلج پهن شده است. در محور زمان، چند دهه که به قبل برویم، اینجا فقط زمین‌های پرت افتاده بیرون شهر بوده است؛ خلنگزار‌هایی بر سر راه «اردمه» و «خانرود» و «مغان». چه می‌شده که ماشین دیزلی از شهر راه می‌افتاده است تا برود در جاده پیچ پیچ خلج و خودش را برساند به ییلاقاتی که حسابی از شهر دور بودند.

«سیدمحمود سیدی» که چاه عمیق زده، آب آمده‌است به این زمین ها. آب هم که مقدمه آبادی است. منطقه «سیدی» این طوری درست شده است. سیدی، در گوشه جنوب شرقی مشهد، قبل از رسیدن به ارتفاعات «چین کلاغ» و «قله معجونی»، نامش را وام دار «سیدمحمود سیدی» است؛ کسی که با حفر چاه عمیق، بیابان‌های شمال شرقی شهر را به زمین‌های کشاورزی بدل کرد.

دهه‌های بیست و سی، اوج حفر چاه‌های عمیق است؛ چاه‌هایی که بر عکس قنات، می‌شد آن را در هر جایی حفر کرد و آب را از دل زمین بیرون کشاند و با آن کشت وکار کرد. بماند که البته همین چاه‌ها خیلی زود بلای جان آب‌ها شدند و قنات‌ها را خشکاندند. هنوز هم بخشی از زمین سیدی، زمین‌های کشاورزی است.

عمر سیدمحمود، اما آن قدر‌ها به دنیا نبود. او تیرماه ۱۳۴۱ در سی وهفت سالگی درگذشت و جایی در دل باغ بزرگی که ساخته بوده، به خاک سپرده شد. باغ بزرگ سیدمحمود، در ابتدای خیابان خلج، حالا مقبره خانوادگی اوست؛ جایی که پدر، همسر و دیگربستگانش به خاک سپرده شده اند. مقبره خانوادگی «سیدی حلاج» حالا حسینیه‌ای است که در مناسبت‌های مذهبی از اهالی منطقه پذیرایی می‌کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->