آغاز هفته ملی مشهد با اجرای برنامه‌های ویژه فرهنگی، هنری و گردشگری جذب ۲۱ بانوی آتش‌نشان در مشهد ابلاغ برنامه‌های استقبال از بهار ۱۴۰۴ در مشهد از نیمه دی‌ماه هوای کلانشهر مشهد، همچنان آلوده است (۲ دی ۱۴۰۳) ناصحی: رویداد نشان مشهد الرضا(ع) باید در سطح ملی و بین المللی دیده شود نشان مشهد الرضا(ع)؛ فرصتی برای آشنایی نسل آینده با چهره‌های تاثیرگذار اقتصادی مشهد برگزاری اولین نشست کارگروه زیارت شورای عالی استان‌های کشور اختصاص ۱۳۰ تاکسی ون به تاکسیرانی مشهد (۲۸ اذر ۱۴۰۳) یادگارهای کوهسنگی مشهد در دل سازه‌های شهر حل اختلاف میان وزارت کشور و ایران‌خودرو بر سر ۹۰ تاکسی ون شهرداری مشهد بررسی مشکلات ساخت‌وساز‌های غیرمجاز در محلات حاشیه شهر مشهد | لنگرانداختن بسازوبفروش‌ها در بولوار توس آغاز اولین روز زمستان در مشهد با آلودگی هوا سرپرست شرکت بهره‌برداری قطارشهری مشهد منصوب شد (یکم دی ۱۴۰۳) امضای تفاهم‌نامه ٢ هزار میلیارد تومانی برای سامان‌دهی محور‌های ورودی مشهد مقدس شهردار مشهد: اولویت فعلی مدیریت شهری؛ ایجاد حال خوب برای شهروندان است+ویدئو درباره محمدولی اسدی، نایب تولیت آستان قدس رضوی | خادمی که تیرباران شد رضایت مردم از عملیات زمستانه شهرداری مشهد اخذ تاییدیه طلب مالی شهرداری مشهد از اداره کل ثبت اسناد و املاک استان خراسان رضوی تدوین طرح مطالعاتی توسط سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد برای جمع‌آوری معتادان متجاهر ثبت یک روز آلوده دیگر در مشهد (۲۹ آذر ۱۴۰۳) اسکان ۱۴۹ نفر بی‌سرپناه و کارتن خواب در مددسرای شهرداری منطقه ثامن مشهد در روز‌های برفی
سرخط خبرها

سیدی؛ همسایه خلج

  • کد خبر: ۱۷۴۰۶۷
  • ۲۳ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۵
سیدی؛ همسایه خلج
سیدی، در گوشه جنوب شرقی مشهد، قبل از رسیدن به ارتفاعات «چین کلاغ» و «قله معجونی»، نامش را وام دار «سیدمحمود سیدی» است؛ کسی که با حفر چاه عمیق، بیابان‌های شمال شرقی شهر را به زمین‌های کشاورزی بدل کرد.

حالا را نبینید که دامن شهر تا پای کوه‌های خلج پهن شده است. در محور زمان، چند دهه که به قبل برویم، اینجا فقط زمین‌های پرت افتاده بیرون شهر بوده است؛ خلنگزار‌هایی بر سر راه «اردمه» و «خانرود» و «مغان». چه می‌شده که ماشین دیزلی از شهر راه می‌افتاده است تا برود در جاده پیچ پیچ خلج و خودش را برساند به ییلاقاتی که حسابی از شهر دور بودند.

«سیدمحمود سیدی» که چاه عمیق زده، آب آمده‌است به این زمین ها. آب هم که مقدمه آبادی است. منطقه «سیدی» این طوری درست شده است. سیدی، در گوشه جنوب شرقی مشهد، قبل از رسیدن به ارتفاعات «چین کلاغ» و «قله معجونی»، نامش را وام دار «سیدمحمود سیدی» است؛ کسی که با حفر چاه عمیق، بیابان‌های شمال شرقی شهر را به زمین‌های کشاورزی بدل کرد.

دهه‌های بیست و سی، اوج حفر چاه‌های عمیق است؛ چاه‌هایی که بر عکس قنات، می‌شد آن را در هر جایی حفر کرد و آب را از دل زمین بیرون کشاند و با آن کشت وکار کرد. بماند که البته همین چاه‌ها خیلی زود بلای جان آب‌ها شدند و قنات‌ها را خشکاندند. هنوز هم بخشی از زمین سیدی، زمین‌های کشاورزی است.

عمر سیدمحمود، اما آن قدر‌ها به دنیا نبود. او تیرماه ۱۳۴۱ در سی وهفت سالگی درگذشت و جایی در دل باغ بزرگی که ساخته بوده، به خاک سپرده شد. باغ بزرگ سیدمحمود، در ابتدای خیابان خلج، حالا مقبره خانوادگی اوست؛ جایی که پدر، همسر و دیگربستگانش به خاک سپرده شده اند. مقبره خانوادگی «سیدی حلاج» حالا حسینیه‌ای است که در مناسبت‌های مذهبی از اهالی منطقه پذیرایی می‌کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->