فیفا بهصورت رسمی از درآمد باشگاهها بهواسطه حضور بازیکنانشان در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر رونمایی کرد؛ درآمدی که در روزهای نقلوانتقالات و درحالیکه باشگاههای کشورمان با چالشهای مالی فراوانی روبهرو هستند، میتواند کمک ویژهای به آنها برای پرداخت بدهیهای گذشته و ترازشدن حسابهای مالیشان باشد.
جامجهانی ۲۰۲۲ قطر درحالی برگزار شد که طبق آخرین گزارش فیفا، ۸۳۷ بازیکن در این رقابتها حضور داشتند. همواره پس از برگزاری مسابقات جامجهانی، فیفا بهواسطه حضور بازیکنان از تیمهای باشگاهی در مسابقات ملی، پاداشی را برای باشگاهها در نظر میگیرد و با افزایش چشمگیر این پاداشها نسبت به دورههای قبلی، فیفا برای جامجهانی گذشته ۲۰۹ میلیون دلار به باشگاهها پرداخت میکند.
با وجود اینکه بیشتر ترکیب تیمملی ایران با نظر کارلوس کیروش با حضور بازیکنان لژیونر چیده شد، اما طبق گزارش فیفا، پنج باشگاه ایرانی هم از برگزاری مسابقات جامجهانی سود میبرند. در سالهای گذشته همواره موضوع انتقال پول به حساب باشگاههای ایرانی بهعلت تحریمهای بانکی مبهم بوده است و به نظر میرسد درآمدهای باشگاههای ایرانی از جامجهانی ۲۰۲۲ قطر هم در حساب فیفا بلوکه خواهد شد.
با وجود این، اگر باشگاهها بتوانند با رایزنی از این درآمد برای پرداخت بدهیهایشان به مربیان و بازیکنان خارجیشان استفاده کنند، احتمالا کمک بزرگی به آنها برای بستن پروندههایشان در فیفا بابت طلبهای خارجیهایشان در فصلهای گذشته خواهد بود. اگر این اتفاق عملی شود، شاید فصل بعد شاهد اتفاقاتی مانند حذف استقلال از آسیا بهعلت طلب مربی سابقش نباشیم و باشگاههای ایرانی بتوانند با خیال آسودهتری برای حضور در لیگ قهرمانان آسیا آماده شوند؛ هرچند خرجهای هنگفت تیمهای حاشیه خلیجفارس و خرید بازیکنان بزرگ دنیا، کار باشگاههای کشورمان را از همین حالا برای رقابت با آنها دشوار کرده است.
باشگاه پرسپولیس که در جامجهانی در فهرست تیمملی چهار بازیکن (علیرضا بیرانوند، مرتضی پورعلیگنجی، وحید امیری و مهدی ترابی) را داشت، بیشترین درآمد را در میان باشگاههای ایرانی خواهد داشت؛ بهطوریکه طبق اعلام هیئتحاکمه فیفا، باشگاه پرسپولیس از حضور چهار بازیکنش در جامجهانی، ۶۶۷، ۰۶۳ دلار درآمده داشته است که معادل ریالیاش حدود ۳۳ میلیارد تومان میشود. پس از سرخپوشان پایتخت، بیشترین درآمد از جامجهانی را باشگاه استقلال داشته است.
آبیپوشان پایتخت در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر، ابوالفضل جلالی را در کنار حسین حسینی و روزبه چشمی در فهرست تیمملی داشتند و حضور این سه بازیکن باعث درآمد ۴۸۰، ۹۰۶ دلاری استقلالیها شده است؛ هرچند که با وجود مشکلات مالی این روزهای باشگاه استقلال، به نظر میرسد که این درآمد حدود ۲۴ میلیارد تومانی فعلا به حساب استقلالیها واریز نخواهد شد و در فیفا بلوکه میماند. سپاهان اصفهان هم بهواسطه حضور پیام نیازمند و رامین رضاییان در فهرست تیمملی در جامجهانی درآمدی ۲۰۱، ۶۷۰ دلاری داشته است که حدود ۱۰ میلیارد تومان میشود.
باشگاه سایپا نمایندهای در جامجهانی نداشت، اما با توجه به اینکه ابوالفضل جلالی محصول آکادمی این باشگاه محسوب میشود، مورد توجه فیفا قرار گرفته و درآمدی ۷۷، ۵۶۵ دلاری برای سایپا که حدود ۴ میلیارد تومان میشود، لحاظ شده است. همچنین تراکتور تبریز از فهرست تیمملی در جامجهانی سود برده و طبق اعلام فیفا، درآمدی ۴۶، ۵۳۹ دلاری، معادل ۲ میلیارد تومان، برای سرخپوشان تبریزی در نظر گرفته شده است.
فیفا درآمد باشگاهها براساس فدراسیونهایشان را هم در جدول آماریاش اعلام کرده است که طبق جدولهای ارائهشده، فدراسیون فوتبال عربستان با ۶.۵۸ میلیون دلار بیشترین درآمد را داشته است و فدراسیونهای فوتبال قطر با ۶.۳۴ میلیون دلار، کرهجنوبی با ۳.۳۷ میلیون دلار، ژاپن با ۲.۸۵ میلیون دلار و استرالیا با ۲.۰۳ میلیون دلار در رتبههای بعدی نامشان به چشم میخورد. فدراسیون فوتبال ایران هم با کسب درآمد ۱.۴۷ میلیوندلاری ششمین کشور آسیایی پردرآمد از جامجهانی ۲۰۲۲ قطر محسوب میشود.