سانحه رانندگی در خواف خراسان رضوی هشت مصدوم برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) قتل فجیع جوان ۲۳ ساله تهرانی به جرم دفاع از ناموس تصادف در مسیر سبزوار- خوشاب یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) کاهش مصرف آب در مشهد، نتیجه اقدامات فرهنگی موثر است مسمومیت ۶ عضو یک خانواده با گاز مونوکسید کربن در نزدیکی مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) ۸ محصول غیرمجاز آرایش چشم اعلام شد برخی جاده‌های خراسان رضوی بارانی و لغزنده است (۲ آذر ۱۴۰۳) آیا میتوان با زن مبتلا به ایدز ازدواج کرد؟ پروازهای ایران‌ایر به فرودگاه استانبول روزانه شد جزییات حادثه سقوط آسانسور یک ساختمان مسکونی در خیابان قائم مشهد واژگونی خودرو در بجستان خراسان رضوی یک کشته برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) دستگیری ۳۸۶ متهم به سرقت در اجرای طرح اقتدار امنیت اجتماعی در مشهد زمان برگزاری کنکور سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد افزایش مرگ‌ومیر ناشی از «هاری» در ایران کمبود برخی تجهیزات پزشکی در مشهد که حیات بیمار را به خطر می ‎اندازد
سرخط خبرها

تاکید سخنگوی سازمان انتقال خون بر فرهنگ‌سازی اهدای پلاکت خون

  • کد خبر: ۱۷۵۳۷۴
  • ۳۱ تير ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۷
تاکید سخنگوی سازمان انتقال خون بر فرهنگ‌سازی اهدای پلاکت خون
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: مردم ما به خوبی با فرهنگ اهدای خون آشنا هستنداما اهدای پلاکت همانند اهدای خون باید به عنوان یک فرهنگ پذیرفته شود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ بشیر حاجی بیگی در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: بیشترین مصرف پلاکت در بیماران سرطانی و بیماری‌های خونریزی دهنده ارثی است می‌تواند نجات دهنده جان این بیماران باشد و یا اینکه در ارتقای زندگی آن‌ها نقش موثری داشته باشد.

وی ادامه داد: مردم ما به خوبی با فرهنگ اهدای خون آشنا هستند و با مشارکت در این اقدام انسان دوستانه همواره نجات دهنده جان بیماران و یاری گر سازمان انتقال خون هستند.

وی تاکید کرد:، اما اهدای پلاکت خیلی در نزد هموطنان شناخته شده نیست و بیشتر آن‌ها برای اهدی خون کامل به مراکز اهدای خون مراجعه می‌کنند، در صورتی که اهدای پلاکت با توجه به عمر کوتاه آن که حدود ۳ تا ۵ روز است و ازسویی دیگر هم نیاز مبرم بیماران، بر اهمیت اهدای پالاکت می‌افزاید و نیاز است که اهدای پلاکت هم مانند اهدای خون فرهنگ سازی شود.

سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: در حال حاضر در بعضی از کلانشهر‌های کشور با پلاکت‌های اهدایی استحصال شده از خون کامل جوابگوی نیاز بیمارستانی و مراکز خون و آنکولوژی نیستند و باید قسمتی از این نیاز‌ها به پلاکت استفاده از روش تهیه پلاکت به روش پلاکت فرزیس تهیه و انجام شود.

وی باتاکید براینکه باید اهدای پلاکت نیز همانند اهدای خون کامل به عنوان یک فرهنگ پذیرفته شود، تصریح کرد: در حال حاضر در ۳۱ استان کشور در اداره کل‌های انتقال خون سراسر کشور تهیه پلاکت به روش پلاکت فرزیس و سنگل دونر انجام می‌شود.

حاجی بیگی یادآوری کرد: اکنون نزدیک به یک میلیون واحد پلاکت اهدایی در کشور به مراکز درمانی و بیمارستانی توزیع می‌شود و بیشترین مصرف پلاکت در بیماران سرطانی و بیماری‌های خونریزی دهنده ارثی است.

پلاکت خون یکی از انواع سلول‌های خونی است که در مغز استخوان ساخته می‌شود. این اجزای کروی شکل کوچک در انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی نقش بسیار مهمی دارند.

ترکیبات اصلی خون عبارتند از: گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت، پلاکت‌ها کوچکترین سلول‌های خون هستند که به انعقاد و کنترل خونریزی در بدن کمک می‌کنند و پلاکت فرزیس فرآیندی است که پلاکت را از خون کامل اهدا کننده، جدا کرده و سایر اجزای خون را به بدن اهدا کننده برمی گرداند، دراین روش خون اهدا کننده توسط یک ست یک بار مصرف جدا و وارد دستگاه تمام اتوماتیک شده که می‌تواند ترکیبات خون را از هم جدا کند، در هر بار اهدای پلاکت به روش فرزیس به اندازه ۵ تا ۶ واحد اهدای خون معمولی، پلاکت جمع آوری می‌شود.

عمر کوتاه پلاکت

با توجه به اینکه عمر مفید پلاکت در دمای محیط و درون کیسه‌های خون ۳ تا ۵ روز است، برخی بیماران که امکان ساخت این سلول را ندارند، نیاز به تزریق مکرر پلاکت دارند تا دچار خونریزی نشوند.

بیماران مبتلا به سرطان خون، کم خونی ناشی از نقص عملکرد مغز استخوان، بیمارانی که پیوند مغز استخوان انجام داده یا تحت درمان با دارو‌های تضعیف کننده سیستم ایمنی هستند، بیماران شیمی درمانی یا رادیوتراپی، افرادی که بیماری‌های خونریزی دهنده یا اختلالات انعقادی دارند، بیمارانی که به پلاکت خون کامل پاسخ نمی‌دهند یا دارای مقاومت پلاکتی هستند و بیمارانی که اعمال جراحی بزرگ مانند عمل جراحی قلب باز دارند شامل موارد مصرف پلاکت فرزیس هستند.

فرآیندپلاکت فرزیس چقدر طول می‌کشد؟

از زمان شروع تا پایان فرایند حدود از یک ساعت تا یک ساعت و ۳۰ دقیقه طول می‌کشد که البته طولانی‌تر از اهدای خون است، کسی که برای اولین بار برای پلاکت فرزیس مراجعه کرده یا از آخرین اهدای وی بیش از ۴ هفته گذشته باشد، لازم است قبل از اهدا، آزمایش‌های لازم را انجام دهد.

پلاکت فرزیس چگونه انجام می‌شود؟

در طول پلاکت فرزیس، خون توسط یک ست استریل یک بار مصرف، از بازوی شما وارد دستگاه تمام اتوماتیکی که جدا کننده ترکیبات خون است. درون این ست، پلاکت‌ها جدا شده و سایر ترکیبات خون به بدن شما بازگردانده می‌شود؛ طی این فرآیند یک ماده ضد انعقاد به خون اضافه می‌شود تا مانع لخته شدن خون شود.

چند وقت یک بار می‌توان پلاکت اهدا کرد؟

بدن انسان به سرعت پلاکت‌ها را جایگزین می‌کند؛ پس هر ۴۸ ساعت (دو روز) یک بار می‌توان پلاکت اهدا کرد، به شرطی که بیشتر از ۲ بار در هفته و ۲۴ بار در یک سال نشود.

چه کسانی می‌توانند، اهداکننده پلاکت باشند؟

کسی که شرایط اهدا خون کامل داشته باشد، از لحاظ سلامتی در صحت کامل باشد، حداقل ۱۸ سال تمام و وزن بالای ۵۰ کیلو گرم داشته باشد، از اهدای خون کامل قبلی حداقل ۸ هفته گذشته باشد، آسپرین و دارو‌های شبیه آسپرین از ۷۲ ساعت قبل مصرف نکرده باشد، در صورت مصرف هر دارویی مشابه آسپرین نیز با پزشک اهدا مشورت شود. زیرا بعضی از دارو‌های ضد انعقادی اثر طولانی داشته و مصرف آن یک یا دو هفته قبل از اهدای پلاکت باید متوقف گردد، اهدا کننده باید حداقل یک ساعت قبل از اهدای پلاکت غذای کامل خورده باشد.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->