به گزارش شهرآرانیوز وداع با امام مهربان حسن ختام دو ماه عزاداری آن دسته از عاشقان خاندان عصمت و طهارت است که زیارت مضجع شریف علی بن موسی الرضا (ع) در سالروز شهادت ایشان روزی شان شده است و خیل عظیم این عاشقان در ظهر آخرین روز از صفر به سمت شهر و دیارشان راهی میشوند. ساعت ۱۵ روز شهادت است. پایانه مسافربری امام رضا (ع) در مشهد مملو از جمعیتی است که عزاداری هایشان را در ماه صفر با سفر به مشهد به پایان رسانده اند. صف اتوبوسها برای خروج از پایانه با پلاکهایی از شهرهای مختلف بسیار طولانی شده است. گوشه گوشه پایانه حتی در آن مکانهایی که قبلا فقط محل عبور خودرو بود، اتوبوسها پارک کرده اند.
همه جایگاهها پر است و کمک رانندهها با لهجههای مختلف مسافران را صدا میزنند. روی صندلیهای انتظار هم جای خالی برای نشستن نیست. برخی زائران گوشهای را برای پهن کردن زیرانداز پیدا کرده اند تا زمان حرکت اتوبوسشان برسد. پراکنده با چند نفرشان صحبت میکنیم. تقریبا همه از قبل بلیت تهیه کرده اند. مسئولان هم آمده اند؛ از فرماندار مشهد و قاضی تعزیرات تا مدیرکل راه وشهرسازی و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت. تقریبا از هر استان یک یا دو نماینده نیز حضور دارند تا بازگشت زائران هم استانی شان را تسهیل کنند.
اگر کسی پارسال در همین روز به پایانه سر زده باشد، میبیند که امسال هماهنگیهای بین دستگاهها و مسئولان مختلف باعث افزایش رضایت و تسهیل بازگشت زائران به دیار خود شده است.
فروش بلیت اتوبوس با چندبرابر قیمت در بازار سیاه آن طور که پارسال به چشم میخورد، نیست. البته قیمت همه بلیتها از صبح دیروز ۳۰ درصد افزایش داشته است. دلیلش هم به گفته مسئولان ترغیب رانندگان اتوبوس برای ارائه خدمات و کنترل قیمتها بوده است.
همیشه تقاضا برای سفر با وسایل حمل ونقل عمومی جادهای از هواپیما و قطار بیشتر است. طبق آمار ۱۳ درصد زائران امام هشتم (ع) در شلوغی روزهای زیارتی با اتوبوس خود را به پابوسش میرسانند و از همین طریق قصد بازگشت به دیارشان را دارند. با توجه به همین موضوع و پیش بینی ورود خیل مشتاقان حضرت شمس الشموس در این روزها بارها اعلام شده بود که زائران حتما در زمان خرید بلیت برای سفر به مشهد به فکر زمان بازگشت به شهر خود نیز باشند و همان موقع برای برگشتشان نیز بلیت تهیه کنند. چون با توجه به موج بازگشت ها، خرید لحظهای بلیت بسیار مشکل خواهد بود.
معاون وزیر راه وشهرسازی که این روزها برای برنامه ریزی امور بازگشت زائران رضوی در مشهد مستقر شده، گفته است براساس دادههای دریافتی از سامانه ها، حدود ۶ هزارو ۶۰۰ دستگاه اتوبوس برای بازگشت زائران دهه پایانی صفر از مشهدمقدس نیاز است. باتوجه به همین موضوع، یکی از اقدامات در این حوزه که پیش از این نیز مسئولان در جلسات گوناگون بیان کرده بودند، بسیج ناوگان حمل ونقل عمومی جادهای کشور و اعزام آنها به مشهد از استانهای مختلف برای بازگرداندن زائران و افزایش ظرفیت از این طریق بود.
مدیرکل راهداری و حمل ونقل جادهای خراسان رضوی که برای پایش وضعیت در پایانه اتوبوس رانی حضور یافته است، درباره آخرین وضعیت جابه جایی مسافران از طریق این ناوگان به شهرآرا میگوید: طبق برآوردها ۱۱۰۰ دستگاه اتوبوس فعال داریم که با توجه به افزایش تقاضا در این روزها، به ۱۶۶۰ دستگاه اتوبوس کمکی نیاز است. با فراخوانی که به استانها داده شد، هزار دستگاه از این اتوبوسها تأمین شد. همچنین حدود ۳۵۰ دستگاه از طریق شرکت جوادسیر ایثار و دویست دستگاه از طرف شهرداری مشهد برای بازگشت زائران تأمین شد.
جعفر شهامت با تأکید براینکه تأمین نیاز ناوگان حمل ونقل برای بازگشت زائران به صورت ملی دیده شد، میافزاید: درمجموع ۶ هزارو ۶۰۰ سرویس برای دورهای بین سه تا چهار روز پیش بینی شده که نسبت به پارسال رشد ۲۰ درصدی داشته است. یعنی به صورت میانگین در این مدت هر روز ۲.۵ برابر میانگین روزهای عادی سال باید سرویس دهی شود.
به گفته او در این مدت ۵۶ هزار صندلی از طریق ۱۹۲۶ سرویس اتوبوسی پیش فروش شد. به همین دلیل در دست بیشتر زائران بلیت هست و این موجب آرامش بهتر و رفع نسبی نارضایتیها شده است.
مدیرکل راهداری و حمل ونقل جادهای خراسان رضوی درباره دلیل افزایش ۳۰ درصدی قیمت بلیت اتوبوس میگوید: ناوگان ما باید به اصطلاح یک سر خالی سفر کنند تا برای روز بعد و بازگرداندن مسافران دوباره خود را به مشهد برسانند. برای جبران بخشی از این هزینه ها و افزایش رغبت رانندگان، قیمتها فقط برای یک دوره چهارروزه از ۲۵ تا ۲۸ شهریور حدود ۳۰ درصد افزایش یافت.
مدیرعامل سازمان پایانههای مسافربری مشهد میگوید: بیشترین میزان ورودی به مشهد مربوط به بیست وسوم شهریور بوده که حدود ۶۰ هزار مسافر با اتوبوس وارد مشهد شدند. سیدمهدی امامی میبدی درباره اقدامات برای ارتقای خدمات دهی به زائران بیان میکند: برای چهارصد زائر شب خواب اسکان تدارک دیده شد.
وی ادامه میدهد: از ابتدای بامداد تا ساعت ۱۴ بیست وپنجم شهریور میزان خروجی زائران از مشهد ۲۵ هزارو ۸۰۰ نفر بوده است. این میزان زائر با ۱۴۱۱ وسیله نقلیه منتقل شدند. از این تعداد ۵۷۵ وسیله اتوبوس بوده اند. در کنار اینها مینی بوسها و تاکسیهای برون شهری نیز برای انتقال زائران استفاده شدند.
وی بیان میکند: از ابتدای بامداد بیست وپنجم شهریور ۸۵۸ اتوبوس در پایانه مشهد مستقر شدند تا آماده سرویس دهی به زائران باشند. بررسیهای میدانی نشان میدهد که دیروز انتقال زائران به خوبی انجام شدهاست و در تأمین اتوبوس کمبودی نداشته ایم.
امامی میبدی بیان میکند: کف و سقف قیمت بلیت اتوبوسها مشخص بود و اگر تخلفی صورت میگرفت، زائران به نماینده سازمان راهداری معرفی میشدند.
با وجود این میزان استقبال از سفر جاده ای، زیرساختهای ما در این زمینه تعریفی ندارد و در سالهای گذشته، رسیدگی به این موضوع با بی مهری مسئولان کشوری روبه رو بوده است، اما رئیس جمهور در سفرش به مشهد تأکید کرده است که آزادراه حرم تاحرم جزو اولویتهای مهم دولت است و معاون اجرایی زمان بندی پروژه را در سطح ملی پیگیری کند تا این خدمت برای زائران امام رضا (ع) تسریع شود.
محسن داوری، فرماندار مشهد
همه استانها برای برگشت زائران به کمک مشهد آمدهاند. برنامهریزی منسجمی که برای برگشت زائران صورت گرفت، سبب شد زائران همزمان با تهیه بلیت رفت، بتوانند بلیت برگشت را هم خریداری کنند. همین مسئله سبب شد تا روز گذشته در پایانه مسافربری مشهد وضعیت خدماتدهی به زائران مناسب باشد. همچنین سامانهای برای زائرانی که نتوانستهاند بلیت تهیه کنند، تعیین شد تا بهمحض تأمین جا به آنها پیامک ارسال شود.
مرتضی مدنی، مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی
روز گذشته در بازدید میدانی از پایانه مشهد، روند بازگشت زائران به شهرهایشان از نزدیک رصد و مشخص شد که میزان تخلفات نسبتبه سالهای گذشته کمتر شده است. روز گذشته دو قاضی تعزیرات در پایانه مسافربری مشهد مستقر شدند تا بتوانند بلافاصله به شکایتهای مردمی رسیدگی کنند. همچنین در روزهای گذشته بیست مورد پلمب واحدهای صنفی در اطراف حرم مطهر رضوی داشتیم که تخلفات اینها خارج از نوبت رسیدگی میشود.