معاون سخنگوی طالبان: ما منزوی نیستیم خلیل‌الرحمان، وزیر مهاجران طالبان، کشته شد (۲۱ آذر ۱۴۰۳) سرپرست جدید سفارت ایران در کابل: مهاجرین قانونی افغانستانی، روی چشم ما جا دارند سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان، وارد کابل شد (۱۰ آذر ۱۴۰۳) + فیلم پیش بینی وضعیت آب و هوایی افغانستان (پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳) راشد خان، ستاره کریکت افغانستان، بهترین توپ‌انداز جهان شد از پاریس سن ژرمن تا ابومسلم افغانستان | آرزوی دروازه‌بان تیم ملی فوتبال افغانستان برای بازی در لیگ برتر ایران یاراحمدی: موضوع پناهندگان افغانستانی فقط مسئله ایران نیست تقدیر سخنگوی وزارت خارجه از کاظمی‌قمی | تغییر و تحول در نمایندگی‌های دیپلماتیک امری متعارف است سخنگوی دولت: ۳۲۰ هزار مهاجر غیرمجاز در دولت چهاردهم به کشورشان بازگردانده شدند عکس‌هایی از بازی فوتبال با حداقل امکانات در افغانستان سفر خبرنگار صداوسیما به محل فرود بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌ای آمریکا در افغانستان + فیلم کاظمی‌قمی با نماینده چین در افغانستان دیدار کرد (۵ آذر ۱۴۰۳) قدردانی رئیس اتحادیه شرکت‌های ساختمانی افغانستان از مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی مشهد سیادت: طالبان عملیاتی هستند و حرفی که می‌زنند را انجام می‌دهند نگاهی به دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران در افغانستان | ترافیک دیدار‌های کاظمی قمی در چهارراه شیرپور رئیس اداره راه‌آهن طالبان: هدف ما توسعه تجارت بین ایران و افغانستان است معاون استاندار خراسان رضوی: ما دوست روز‌های سخت افغانستان هستیم | دانشکده راه‌آهن در مشهد افتتاح خواهد شد کشف ۲۵۰ هزار تُن موادمخدر در مرز‌های افغانستان با ایران، طی یک سال گذشته چین رسماً کشته‌شدن شهروندان چینی در مرز افغانستان و تاجیکستان را تأیید کرد یاراحمدی: حضور افغان‌های غیرمجاز ارائه خدمات به اتباع مجاز را متأثر کرده است
سرخط خبرها

اعتراض کشور‌های آسیای میانه به سیاست‌های آبی افغانستان

  • کد خبر: ۱۸۴۹۰۵
  • ۲۸ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۷
اعتراض کشور‌های آسیای میانه به سیاست‌های آبی افغانستان
رئیس جمهور کشور ازبکستان در نشست سران صندوق بین‌المللی برای نجات دریاچه آرال گفت: حکومت طالبان به عنوان یک نماینده جدید در بهره‌برداری از منابع آبی این منطقه ظاهر شده که هیچ تعهدی با کشور‌های آسیای مرکزی ندارد.

به گزارش شهرآرانیوز، شوکت میرضیایف؛ رئیس جمهور کشور ازبکستان در نشست سران صندوق بین‌المللی برای نجات دریاچه آرال گفت: حکومت طالبان به عنوان یک نماینده جدید در بهره‌برداری از منابع آبی این منطقه ظاهر شده که هیچ تعهدی با کشور‌های آسیای مرکزی ندارد.

وی با اشاره به احداث کانال آبی «قوش تپه» در افغانستان اظهار کرد: این کانال آبی می‌تواند سبب‌ساز تغییرات اساسی اقلیمی در منطقه آسیای مرکزی شود.

پیش از این در مرداد ماه نیز سه کشور تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در نشستی مشترک با صدور بیانیه‌ای اعتراض خود را به سیاست‌های آبی افغانستان اعلام کرده بودند.

افغانستان پروژه احداث کانال قوش‌تپه را در اوایل بهار ۲۰۲۲ اعلام کرد و ساخت آن چند هفته بعد در ماه می‌میلادی آغاز شد. این کانال قرار است به‌طول ۲۸۵ کیلومتر در شمال افغانستان ایجاد شود و می‌تواند ۵۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی را آبیاری کند.

نکته قابل توجه درباره این کانال این است که برخلاف آنچه در مورد ایران و رودخانه هامون وجود دارد، افغانستان و کشور‌های آسیای مرکزی هیچ توافقنامه‌ای در مورد استفاده از آب آمودریا ندارند و براساس قوانین بین‌المللی، افغانستان به‌اندازه سه کشور آسیای مرکزی محق استفاده از آب آمودریا است.

پس از تکمیل و بهره‌برداری از کانال قوش‌تپه، جوامع پایین‌دستی در ازبکستان و ترکمنستان آسیب زیادی می‌بینند و ممکن است سهم ۱۵ درصدی این کشور‌ها از آب آمودریا را که اکنون به این دو کشور می‌ریزد را از دست بدهند.

کارشناسان هشدار می‌دهند که با بهره‌برداری از کانال قوش تپه، وضعیت حوضه آبریز منطقه شدیداً آسیب می‌بینند و درحالی است که در سالیان اخیر همه کشور‌های آسیای مرکزی به‌طور فزاینده‌ای کمبود آب را احساس می‌کنند، این بحران عمیق‌تر شده و پایین‌دست این حوضه یعنی ازبکستان و ترکمنستان ممکن است بیشترین آسیب را ببینند.

مقامات کابل قرار نیست تنها به ساخت کانال قوش تپه بسنده کنند و در نظر دارند مجتمع برق آبی بسازند که می‌تواند بیشتر جریان تابستانی رود پنج (در مرز افغانستان و تاجیکستان) را ذخیره کند.

اجرای این دو پروژه نه تنها ممکن است مشکلات اقتصادی و اجتماعی در ازبکستان و ترکمنستان را در پی داشته باشد بلکه ممکن است منجر به یک فاجعه زیست‌محیطی در سراسر آسیای مرکزی نیز شود.

با توجه به این اقدامات افغانستان، سوء‌استفاده از موقعیت جغرافیای خود و تلاش برای ایجاد یک نوع تروریسم آبی، به نظر می‌رسد کشور‌های منطقه درباره اقدامات آبی امارت اسلامی افغانستان نیاز به اجماع منطقه‌ای علیه سیاست‌های آبی طالبان دارند.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->