تمایل کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی برای گفت‌وگو با طالبان ابراز نگرانی سازمان ملل درباره وضعیت نیاز‌های بشردوستانه در افغانستان نماینده دائم ایران در سازمان ملل: به توانایی طالبان برای مقابله با تهدیدات تروریستی تردید داریم سازمان ملل: ۱۲۰ میلیون نفر در سراسر جهان آواره هستند آلمان مذاکرات محرمانه خود را با کشورهای مختلف برای اخراج مهاجران افغانستانی مجرم آغاز کرد تأکید دبیرکل سازمان ملل بر همبستگی با پناهجویان در روز جهانی «پناهنده» استاندار خراسان‌رضوی خواستار تسریع در پاسخگویی دستگاه‌های امنیتی به استعلام‌های فرزندان مادرایرانی شد رئیس سازمان ملی مهاجرت: اتباع خارجی می‌توانند از تسهیلات بانکی بهره‌مند شوند روسیه از طالبان خواست در رابطه با تشکیل دولت فراگیر متعهد باشد شورای امنیت سازمان ملل وضعیت افغانستان را بررسی می‌کند سازمان ملل متحد: در نشست دوحه، با طالبان به عنوان یک دولت رسمی رفتار نخواهد شد سخنگوی پیشین کاخ سفید برای پاسخ‌گویی درباره خروج از افغانستان به سنا می‌رود پزشکیان: درباره مهاجران باید کار کاشناسی کنیم + فیلم رهبر طالبان: حاضرم برکنار شوم، اما اختلاف نباشد طالبان می‌گویند که در نشست دوحه ۳ شرکت می‌کنند افغانستان ناایمن‌ترین کشور در جنوب آسیا با موافقت AFC قهرمان فوتبال باشگاهی افغانستان به رقابت‌های چلنج لیگ آسیا می‌رود هزار روز محرومیت از تحصیل دختران افغانستانی ترافیک در مسیر تردد کامیون‌های ایرانی در مرز افغانستان نظر کاندیدا‌های انتخابات ریاست جمهوری درباره مهاجران افغانستانی چیست؟
سرخط خبرها

اعتراض کشور‌های آسیای میانه به سیاست‌های آبی افغانستان

  • کد خبر: ۱۸۴۹۰۵
  • ۲۸ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۷
اعتراض کشور‌های آسیای میانه به سیاست‌های آبی افغانستان
رئیس جمهور کشور ازبکستان در نشست سران صندوق بین‌المللی برای نجات دریاچه آرال گفت: حکومت طالبان به عنوان یک نماینده جدید در بهره‌برداری از منابع آبی این منطقه ظاهر شده که هیچ تعهدی با کشور‌های آسیای مرکزی ندارد.

به گزارش شهرآرانیوز، شوکت میرضیایف؛ رئیس جمهور کشور ازبکستان در نشست سران صندوق بین‌المللی برای نجات دریاچه آرال گفت: حکومت طالبان به عنوان یک نماینده جدید در بهره‌برداری از منابع آبی این منطقه ظاهر شده که هیچ تعهدی با کشور‌های آسیای مرکزی ندارد.

وی با اشاره به احداث کانال آبی «قوش تپه» در افغانستان اظهار کرد: این کانال آبی می‌تواند سبب‌ساز تغییرات اساسی اقلیمی در منطقه آسیای مرکزی شود.

پیش از این در مرداد ماه نیز سه کشور تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در نشستی مشترک با صدور بیانیه‌ای اعتراض خود را به سیاست‌های آبی افغانستان اعلام کرده بودند.

افغانستان پروژه احداث کانال قوش‌تپه را در اوایل بهار ۲۰۲۲ اعلام کرد و ساخت آن چند هفته بعد در ماه می‌میلادی آغاز شد. این کانال قرار است به‌طول ۲۸۵ کیلومتر در شمال افغانستان ایجاد شود و می‌تواند ۵۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی را آبیاری کند.

نکته قابل توجه درباره این کانال این است که برخلاف آنچه در مورد ایران و رودخانه هامون وجود دارد، افغانستان و کشور‌های آسیای مرکزی هیچ توافقنامه‌ای در مورد استفاده از آب آمودریا ندارند و براساس قوانین بین‌المللی، افغانستان به‌اندازه سه کشور آسیای مرکزی محق استفاده از آب آمودریا است.

پس از تکمیل و بهره‌برداری از کانال قوش‌تپه، جوامع پایین‌دستی در ازبکستان و ترکمنستان آسیب زیادی می‌بینند و ممکن است سهم ۱۵ درصدی این کشور‌ها از آب آمودریا را که اکنون به این دو کشور می‌ریزد را از دست بدهند.

کارشناسان هشدار می‌دهند که با بهره‌برداری از کانال قوش تپه، وضعیت حوضه آبریز منطقه شدیداً آسیب می‌بینند و درحالی است که در سالیان اخیر همه کشور‌های آسیای مرکزی به‌طور فزاینده‌ای کمبود آب را احساس می‌کنند، این بحران عمیق‌تر شده و پایین‌دست این حوضه یعنی ازبکستان و ترکمنستان ممکن است بیشترین آسیب را ببینند.

مقامات کابل قرار نیست تنها به ساخت کانال قوش تپه بسنده کنند و در نظر دارند مجتمع برق آبی بسازند که می‌تواند بیشتر جریان تابستانی رود پنج (در مرز افغانستان و تاجیکستان) را ذخیره کند.

اجرای این دو پروژه نه تنها ممکن است مشکلات اقتصادی و اجتماعی در ازبکستان و ترکمنستان را در پی داشته باشد بلکه ممکن است منجر به یک فاجعه زیست‌محیطی در سراسر آسیای مرکزی نیز شود.

با توجه به این اقدامات افغانستان، سوء‌استفاده از موقعیت جغرافیای خود و تلاش برای ایجاد یک نوع تروریسم آبی، به نظر می‌رسد کشور‌های منطقه درباره اقدامات آبی امارت اسلامی افغانستان نیاز به اجماع منطقه‌ای علیه سیاست‌های آبی طالبان دارند.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->