بیتا سخاوت | شهرآرانیوز کم فروشی یکی از معضلاتی است که کم وبیش در بازار وجود دارد. بااین حال، معمولا زمانهایی که هزینه تولید به دلیل تورم افزایش مییابد، به میزان تخلفهای کم فروشی افزوده میشود. براین اساس، برخی تولیدکنندگان و فعالان بازار سعی میکنند با کم فروشی در کالاهای مختلف شامل لبنیات، موادشوینده، برنج، چیپس و پفک و چندین کالای دیگر حاشیه سودشان از فروش کالاها را افزایش دهند. همین مسئله سبب شده است از سال گذشته طرح برخورد با کم فروشی واحدهای تولیدی در دستورکار مسئولان اداره استاندارد قرار بگیرد.
شهرآرا نیز در گزارشهایی از سال گذشته پیگیری این مسئله را در دستورکار قرار داده است. دراین باره، گزارشی در ۵ تیر ۱۴۰۱ با عنوان «ترازوی کم فروشان میزان میشود» و در ۲۷ مهر ۱۴۰۱ با تیتر «ترازوی نامیزان کارخانه ها» به چاپ رسید. سال گذشته مسئولان اداره کل استاندارد خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا اعلام کردند که در جریان بازرسی از واحدهای تولیدی مشخص شده است که در ۱۱۴نمونه برداری، ۶۱کم فروشی وجود دارد. به عبارتی در ۵۴درصد از نمونهها کم فروشی صورت گرفته است.
اکنون طبق صحبت مدیرکل استاندارد خراسان رضوی، این میزان کم فروشی حدودا نصف شده و به ۲۵ درصد رسیده و هدف گذاری شده است میزان کم فروشی واحدهای تولیدی تا پایان سال با ۱۵ درصد کاهش به ۱۰ درصد برسد. سیدمحمد سجادی عطار در نشست خبری به مناسبت روز استاندارد گفت: در طرح پیش بسته بندی محصولات و نظارت بر اوزان، از کالاهای تولیدی کارخانجات نمونه برداری میشود تا وزن درج شده بر کالا با وزن محصول تطابق داشته باشد.
وی با بیان اینکه اطمینان از صحت وزنهای درج شده روی کالاها از حقوق مصرف کنندگان محسوب میشود، گفت: برای هر کالا، وزن ۱۲۵قلم از آن را کنترل میکنیم. بر اساس قانون، نباید وزن مجموعه نمونهها از وزن درج شده بر روی کالا کمتر باشد. اگر بعد از ارزیابی خطا کمتر از نیم درصد باشد، بار اول اخطار داده میشود، تعهد میگیریم و بیشتر پایش میکنیم؛ اما اگر خطا بیشتر از نیم درصد وزنی باشد، میزان تخلف ارزیابی و پرونده به تعزیرات فرستاده میشود.
وی با بیان اینکه خالص فروشی در زمینه فروش شیرینی نیز در ماههای گذشته به مرحله اجرا گذاشته شدهاست، گفت: قبلا شیرینی را همراه با جعبه وزن میکردند، اما اکنون همه شیرینی فروشیها باید خالص فروشی کنند و قیمت جعبه را مجزا بگیرند.
همچنین، مدیرکل استاندارد خراسان رضوی درباره رعایت استاندارد در شهربازیهای استان گفت: در حوزه شهربازی جزو استانهایی هستیم که تعداد زیادی تجهیزات داریم. در ۱۷۶۴مکان این تجهیزات مستقر هستند و ۶هزارو۹۸۰ وسیله بازی در فهرست کنترل اداره استاندارد قرار دارد. براساس بررسی ها، در یک سال گذشته ۲۳۸تجهیز غیراستاندارد در شهربازیهای استان پلمب شده است.
مدیرکل استاندارد خراسان رضوی در پاسخ به سؤالی درباره صادرات بنزین بی کیفیت به افغانستان، بیان کرد: در زمینه سوخت، صادرات بنزین به افغانستان را نداشتیم، بلکه محصولاتی به نام هیدروکربن صادر میشود. این محصول بنزین نیست و مصارف خاص خودش را دارد. اگر در کشور مقصد به نام بنزین توزیع شده است، خودشان باید پاسخگو باشند، اما ما بنزین بی کیفیت صادر نکردیم.
وی درباره احتکار خودروهای «هایما» در ایران خودرو خراسان نیز بیان کرد: از نظر سازمان ملی استاندارد ممانعتی برای استفاده از خودروهای هایما وجود ندارد. بیست روز قبل آزمایشی برای صندلیها لازم بود که انجام و تأیید شد و اکنون از نظر سازمان استاندارد منعی برای عرضه این خودروها وجود ندارد.
وی درباره نظارت بر عیار طلا در طلافروشیهای استان گفت: در زمینه طلا و سایر کالاها، تهیه نمونهها به اعتبارات بیشتری نیاز دارد، اما در مجموع در این زمینه کنترلهایی داشتیم و سی نمونه برداری از مصنوعات طلا انجام و مواردی از تخلف و کم بودن عیار آنها مشاهده شد که مربوط به استانهای تهران و اصفهان بود. سجادی ادامه داد: در زمینه ترازوی طلافروشیها نیز مانند هر صنف و فردی که به میزان و مقیاس نیاز دارد، باید سالی یک بار کنترل ترازوها انجام شود. اگر ترازویی برچسب معتبر ندارد، باید به اداره کل استاندارد اطلاع داده شود تا اقدام حقوقی انجام دهیم. در مجموع، در سال حدود ۳۰هزار بازرسی از ترازوها انجام میدهیم.
سجادی، یکی از موارد مطرح شده در سطح استانی را نظارت بر کیفیت تولید نان در خراسان رضوی بیان کرد و گفت: در شورای آرد و نان استان برای رتبه بندی نانواییهای خراسان رضوی موافقت شد و تدوین سازوکارهای آن با مراجع ذی صلاح در دست انجام است. مدیرکل استاندارد خراسان رضوی درباره نظارت بر استاندارد آنتنهای BTS مخابرات بیان کرد: این دستگاه مشمول استاندارد اجباری نیست، بنابراین نیازی به کنترلهای فعلی برای آنها وجود ندارد. دستگاه اجرایی تخصصی باید اقداماتی انجام دهد که آیا این دستگاه مضر است یا نه که انجام داده اند.
وی بیان کرد: ۱۰۰۶قلم کالا و خدمات در کشور مشمول استاندارد اجباری هستند و هم اکنون ۱۹۵۳واحد تولیدی و خدماتی در خراسان رضوی پروانه استاندارد دارند و برای ۲هزارو۷۳۲ محصول و خدمت نیز پروانه استفاده از نشان استاندارد اجباری صادر شده است.