به گزارش شهرآرانیوز، بالاخره بعد از ماهها سکوت، آماری رسمی از وضعیت بازار مسکن منتشر شد. از دی ماه سال گذشته تاکنون بانک مرکزی رویه خود را تغییر داده است و دیگر گزارشهای ماهانه تحولات بازار مسکن تهران را منتشر نمیکند. در این میان، اما این مرکز آمار بود که سکوت خود را شکست و بالاخره گزارشی رسمی از این بازار منتشر کرد.
اگرچه این گزارش فقط به شهر تهران محدود شده، کارشناسان معتقدند شرایط بازار مسکن در تمام کشور تابعی از وضعیت بازار تهران است و نوسانات مسکن پایتخت با فاصله زمانی اندکی به کلان شهرهایی نظیر مشهد میرسد. حال آنکه بازار مسکن در مشهد به واسطه زیارتی بودن این شهر همیشه با تب وتاب بیشتری نسبت به سایر شهرها و حتی تهران حرکت میکند. در شرایط عادی تقاضا برای خرید مسکن در مشهد با رویکرد سرمایه گذاری، اغلب بیشتر از سایر شهرهاست و کم نیستند شهروندانی که مقیم سایر نقاط ایران هستند و در مشهد نیز خانهای دارند.
گزارشی که مرکز آمار ایران ارائه کرده است مربوط به بازه زمانی بهمن سال گذشته تا شهریور ۱۴۰۲ است. بر این اساس متوسط قیمت مسکن در شهر تهران و در آخرین ماه تابستان به ۷۷میلیون و ۴۰۰هزار تومان رسیده که نسبت به شهریور سال گذشته معادل ۷۶ درصد افزایش داشته است.
در شهریورماه سال گذشته متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران برابر با ۴۳ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان بود. همچنین میانگین وزنی قیمت مسکن در تهران در شهریور امسال به ۸۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسیده که نسبت به شهریور سال گذشته معادل ۷۵.۳ درصد افزایش یافته است.
بررسی گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که تورم نقطه به نقطه شاخص قیمت مسکن تهران نیز در اردیبهشت ماه امسال به بالاترین سطح خود یعنی ۱۲۱.۸ درصد رسیده و پس از آن در مسیر کاهشی قرار گرفته و توانسته بود در شهریور امسال به ۷۵.۲ درصد برسد. اما آیا این کاهش قیمت ادامه دار است؟
برای اینکه بتوانیم به پیش بینی درستی از آینده بازار مسکن برسیم، باید ابتدا بررسی کنیم که چرا بازار مسکن طی چهار ماه متوالی در تابستان امسال روند کاهش قیمت را پشت سر گذاشته است. قیمت مسکن در بهار ۱۴۰۲ و با ورود به سال جدید نیز در همین جهت قرار داشته و در سه ماه ابتدایی با رشدی ۲۰درصدی روبه رو بوده است. اما با شروع تابستان ورق برمی گردد و روند حرکت قیمت مسکن تغییر میکند و قیمتها وارد فاز کاهشی میشوند.
بررسی دیدگاههای مختلف درباره بازار مسکن نشان میدهد که برخی کارشناسان اخبار توافق با غرب و آینده مذاکرات برای رفع تحریم ها، تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی، آزاد شدن بخشی از داراییهای ارزی بلوکه شده و افزایش فروش نفت توسط ایران، وضعیت نقدینگی و نرخ رشد آن و انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی را از عوامل این نزول قیمت میدانند. بررسی روند قیمتها در بازار نیز نشان میدهد که هرکدام از اتفاقات یادشده در برهههای زمانی خاصی روی تمامی بازارها از جمله بازار مسکن تأثیرگذار بوده است. با این حال در سوی مقابل برخی دیگر از کارشناسان معتقدند رکود، بازیگر اصلی کاهش قیمت مسکن در تابستان ۱۴۰۲ بوده است.
این مسائل را با کارشناس اقتصاد مسکن، مجتبی ذوالفقاری، در میان گذاشتیم. او شرایط بازار مسکن مشهد را نیز منطبق بر آمارهای اعلام شده از سوی مرکز آمار میداند. ذوالفقاری که خود سال هاست به عنوان مشاور و سازنده در بازار مسکن مشهد فعالیت میکند، در این باره به شهرآرا میگوید: بی تردید بازار مسکن نیز همچون بازار ارز، طلا، بورس و خودرو از اخبار اقتصادی و سیاسی تأثیرپذیر است، پس نمیتوان گفت اتفاقات رخ داده در کشور در کاهش قیمتها در بازار مسکن تأثیر نگذاشته است.
وی ادامه میدهد: با این حال رکود حاکم در بازار مسکن را میتوان ناشی از کاهش انتظارات تورمی و بلاتکلیفی تمامی بازارها ارزیابی کرد. در هفت ماه نخست امسال بیشتر بازارها در رکود بوده اند. قیمت ارز به عنوان یک عامل اثرگذار در تمامی بازارها از اردیبهشت ماه تاکنون در محدوده مشخصی نوسان داشته و به قولی نوسانش خنثی بوده است.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه رکود در بازارها با جهت گیری و سیاست گذاری دولت تغییر میکند، میگوید: واقعیت این است که به نظر میرسد دولت نیز از شرایط رکود در بازارها و در نتیجه کنترل تورم در تمامی بازارها استقبال میکند. این در حالی است که اگر دولت چشم انداز مثبتی را پیش روی فعالان بازارها و به ویژه سازندگان مسکن ترسیم کند، شاهد خروج بازار مسکن از رکود و تحرکات قیمتی در این بازار خواهیم بود.
مهرداد غفاریان، کارشناس اقتصاد مسکن، نیز در این باره به شهرآرا میگوید: بررسی معاملات در بازار مسکن بهترین راه برای یافتن حقیقت جاری در این بازار است. متأسفانه آمارها در بازار مسکن مشهد دقیق نیست و نمیتوانیم به آمار معتبری که نشان دهنده شرایط معاملات در بازار مشهد است، استناد کنیم. با این حال مشاهدات بنده از بازار، حکایت از سقوط تعداد معاملات در این بازار دارد.
وی ادامه میدهد: در این شرایط بیشتر سازندگان نیز پروژههای ساختمانی شان را متوقف میکنند. چراکه در صورت سرمایه گذاری و اتمام پروژه برای فروشش باید مدتها منتظر بمانند و این کار به زیان آن هاست. این اتفاق به اقتصاد کشور نیز لطمه میزند، چراکه موتور اقتصاد مسکن به طور مستقیم بر بیش از ۸۰ رسته شغلی اثرگذار است. غفاریان تصریح میکند: کاهش قیمت در بازار مسکن نیز به دلیل کاهش هزینه ساخت مسکن نیست، در واقع سازندگان برای عمل به تعهدات مالی خود در این شرایط حاضر میشوند که یک یا چند واحد ساخته شده را به نرخ ارزانتر بفروشند تا تعهدات مالی شان را پرداخت کنند. البته بی تردید شرایط کنونی بازار برای خرید مسکن توسط مصرف کننده خوب است و اگر کسی قصد خرید مسکن دارد، اکنون شرایط خوبی است.