به گزارش شهرآرانیوز، پس از رونمایی آیفون ۱۵ در شهریور ماه، شائبههای ریجسترشدن آیفون ۱۴ از ابتدای پاییز به وجود آمد، اما در نهایت مسئولان صراحتا اعلام کردند که آیفون ۱۴ و ۱۵ در ایران ریجستر نخواهد شد و واردات تجاری آن ممنوع است. پس از مدتی نیز اعلام شد که واردات مسافری آیفون ۱۴ و مدلهای بالاتر آن ممنوع است.
با این تصمیم، قیمت آیفون ۱۳ که آخرین مدل آیفون ریجستریشده و قانونی در ایران است گرانتر شد، اما عدهای ترجیح میدادند که با هزینه کمتر از آخرین تکنولوژی آیفون استفاده کنند. علاقهمندان به آیفون با خرید سری ۱۴ و ۱۵ با یک گوشی ارزان قیمتتر، سیم کارت خود را فعال کرده و به مدت محدودی از آن استفاده میکنند و یا آیفون خود را به اینترنت گوشی ارزانقیمت خود متصل کرده و کارهای خود را پیش میبرند؛ به امید آنکه یک روزی ریجستری آیفون ۱۴ و مدلهای بالاتر آن در ایران محقق شود.
سرانجام رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در ابتدای آبان ماه اعلام کرد که بعید است تصمیمات ممنوعیت ورود آیفون ۱۴ و مدلهای بالاتر آن تغییر کند. ورود آیفون ۱۴ و ۱۵ به ایران غیرقانونی است و به هرشکلی مقابل واردات آن میایستیم.
در ادامه نیز اعلام شد که فروش هرگونه سری آیفونهای ۱۴ و ۱۵ در بازار ممنوع است و برای جلوگیری از فروش کالای قاچاق با فروشندگان این کالا برخورد میشود و آیفونهای سری ۱۴ و ۱۵ از بازار جمعآوری خواهد شد.
اما با وجود ممنوعیت فروش آیفون ۱۴ و ۱۵ و اعلام رسمی جمعآوری این گوشی از بازار، کماکان مشاهده میشود که حتی برخی از فروشندگان مجوزدار تلفن همراه نسبت به فروش این سری از آیفون اقدام میکنند.
خبرنگار شهرآرانیوز با مراجعه به بازار موبایل در مشهد نیز شاهد این موضوع است که به راحتی آیفون ۱۴ و ۱۵ به فروش میرسد و محدودیت بهخصوصی در جمعآوری این سری از آیفون اعمال نشده و خرید آن به راحتی برای علاقهمندان به این سری از آیفون میسر است.
در همین رابطه به عنوان خریدار به بازار آیفون در مشهد مراجعه کردیم تا شرایط فروش آن را بررسی کنیم. تعداد زیادی از فروشندگان اسم و رسمدار برای جلوگیری از هرگونه مشکلی از فروش آن خودداری میکنند و حتی اعلام میکنند که در سری ۱۴ و ۱۵ آیفون موجودی ندارند.
به فروشگاه دیگری در بلوار احمدآباد مشهد مراجعه کردیم که قیمت آیفون ۱۵ پرومکس را ۶۹ میلیون تومان اعلام کرد، اما دستگاه موردنظر را موجود نداشت و طبق گفته فروشنده، محموله آیفون سری ۱۴ و ۱۵ پس از رسیدن به بوشهر، ظرف مدت ۲ تا ۵ روز کاری تحویل خواهد شد. از همین رو ۳۹ میلیون تومان آن را نقد پرداخت کردیم و قرار شد مابقی مبلغ آن را در زمان تحویل گوشی، طی ۲ فقره چک ۱۵ میلیون تومانی تحویل دهیم.
برخی از دیگر فروشندگان نیز در همین خیابان برای فروش آیفون ۱۴ و ۱۵ فاکتور نمیدهند و محصول خود را به هیچ وجه ضمانت نمیکنند، اما این فروشنده برای این سری از آیفون ۱۵ پرومکس نیز برای ما فاکتور صادر کرد.
در همین رابطه گفتگویی با احسانالدین تقیزاده، رئیس اتحادیه خدمات تلفن همراه و تجهیزات مخابراتی مشهد داشتیم که میگوید: «در واحدهای صنفی خود در مشهد دیگر آیفون ۱۴ و ۱۵ نداریم. به تمام واحدهای صنفی عرضهکنندگان تلفن همراه در مشهد ممنوعیت فروش ۱۴ و ۱۵ را ابلاغ کردهایم. من اولین نفر بودم که اعلام کردم این کالا قاچاق و فروش آن در مشهد ممنوع است. اگر شما دستگاهی خریداری کردهاید از یک واحد صنفی بدون پروانه کسب بوده است».
وی در پاسخ به این سوال که آیا فروشندگان و عرضهکنندگان محصولات آیفون در خیابان احمدآباد مشهد فاقد پروانه کسب هستند یا خیر، میگوید «تمام فروشندگان تلفن همراه در خیابان احمدآباد پروانه کسب دارند».
پس از بیان اینکه دستگاه موردنظر را از خیابان احمدآباد خریداری کردهایم، احسان تقیزاده از ادامه مصاحبه خودداری کرد و در ادامه نیز پس از هماهنگی های صورت گرفته، وی بازهم پاسخگو سئوالات ما نبود.
به نظر می رسد با توجه به ریجسترنشدن آیفون ۱۴ و ۱۵ و ممنوعیت هرگونه خدمات دهی برای این دو سری از گوشی های آیفون و قاچاق اعلام کردن این کالاها، بازار همچنان به این ممنوعیت بی توجه است و با یک مراجعه ساده به بازار میتوان به راحتی این کالا را تهیه کرد. مشتریانی هم که اقدام به خرید این کالا می کنند، باوجود پرداخت مبالغ بالا اما از دریافت خدمات زیادی و حقوق اولیه خود به عنوان مشتری محروم می شوند. از همین رو انتظار میرود که با توجه به صراحت مسئولان در ممنوع اعلام کردن عرضه و فروش این کالا، آیفون سری ۱۴ و ۱۵ از بازار جمعآوری شده و اجازه ورود آن به بازار نیز داده نشود.