به گزارش شهرآرانیوز، مرداد سال گذشته بود که در شهرآرا در گزارشی با عنوان «صفآرایی بانکها مقابل وام ازدواج» از روند کُند پرداخت این تسهیلات و رتبه سیویکم استان در شاخص میزان دریافتکنندگان وام ازدواج (نسبت وامهای پرداختی به متقاضیان وام ازدواج) نوشتیم.
از دلایل مهم این وضعیت سنگاندازی بانکها برای ضامن و درپیشگرفتن سیاست انقباضی آنها بود. این روند در نیمه امسال، خراسان رضوی را جزو شش استان آخر در شاخص میزان دریافتکنندگان وام ازدواج قرار داد و حالا طبق آخرین آمار تا پایان آبانماه، کمی وضعیت بهبودیافته و از انتهای جدول، رتبه نهم را داریم که باز هم رتبه خیلی پایینی است. در گزارشهای پیشین بارها نوشتهایم که علت موفقیت استانهایی مانند ایلام و اصفهان در این زمینه، پیگیری مسئولان برای اجرای درست دستورالعملها ازسوی بانکها و جلوگیری از رفتار سلیقهای آنها بوده است.
هرچند رئیس جمهور بارها به بانک مرکزی برای صفرشدن صف انتظار برای پرداخت تسهیلات ازدواج و پرداخت آنی آن دستور داده است، اما هنوز تا عملی شدنش فاصله داریم. مثلا تیرماه امسال بود که رئیس جمهور در نامهای به بانک مرکزی برای تسهیل در پرداخت وام ازدواج به متقاضیان، تکالیفی را در پنج محور اعلام کرد. خلاصه اینکه باوجود همه این بایدها و نبایدها عملکرد بانکهای استان هنوز چنگی به دل نمیزند.
به گفته زوجهایی که برای دریافت تسهیلات اقدام کرده اند، اصلیترین مشکل آنها ضامن است. بانکها علاوه براینکه به پشتوانههایی مانند یارانه یا سهام عدالت راضی نیستند، برای پرداخت تسهیلات معمولا بیش از دو ضامن درخواست میکنند. بماند که هر ضامنی را نیز قبول نمیکنند و مشکلاتی مانند سن، رقم فیش حقوقی و... را پیش پای جوانها میگذارند، البته بانکها دلیل این رفتار انقباضی خود را متناسب نبودن حساب یارانه، سهام یا یک ضامن با مبلغ وام میدانند.
«تا پایان آبان ماه تعداد متقاضیان دریافت تسهیلات ازدواج در استان ۷۱ هزارو ۹۲۱ نفر بودند که از این تعداد ۴۴ هزارو ۷۹۹ نفر موفق به دریافت وام و ۲۷ هزارو ۱۲۲ نفر هنوز در صف انتظار هستند.» این برشی از صحبتهای سرپرست معاونت جوانان اداره کل ورزش وجوانان خراسان رضوی با شهرآراست. یک حساب و کتاب ساده و گفتههای سیدجلال حقیرالسادات نشان میدهد که ۶۲ درصد متقاضیان، وام خود را دریافت کرده اند و ۳۸ درصد هنوز در صف انتظار هستند.
او اضافه میکند: تهران و ایلام با پرداخت ۸۰ درصد تسهیلات به متقاضیان رتبه اول را دارند و یزد با ۷۹ درصد و اصفهان با ۷۸ درصد رتبههای بعدی در این جدول هستند. سرپرست معاونت جوانان اداره کل ورزش وجوانان استان میافزاید: تا پایان مهرماه تعداد متقاضیان وام ازدواج ۶۸ هزارو ۹۱۲ نفر بوده که ۳۹ هزار و ۱۱۷ نفر وام خود را دریافت کرده اند و ۲۹ هزار و ۷۹۵ نفر در صف انتظار بوده اند.
بررسیهای ما از اعداد و ارقام اعلامی توسط این مسئول و مقایسه عملکرد بانکها در مهر و آبان نشان میدهد که در پایان ماه هفتم امسال نسبت وامهای پرداختی به متقاضیان وام ازدواج ۵۷ درصد بوده است. همچنین در پایان ماه هشتم به تعداد متقاضیان وام ازدواج ۴ درصد افزوده شده و تعداد دریافت کنندگان حدود ۱۵ درصد افزایش و فهرست انتظار ۹ درصد کاهش داشته است. همه اینها یعنی وضعیت عملکرد استان در آبان نسبت به مهر یک قدم هرچند کوچک بهبود یافته است.
در ادامه سرپرست معاونت جوانان اداره کل ورزش وجوانان استان از مکاتبه با استانداری و برگزاری جلسهای با حضور معاونان استاندار، دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان و اداره کل ورزش و جوانان درباره تسهیلات ازدواج خبر میدهد و میگوید: در نیمه اول سال جزو شش استان آخر بودیم بعد از این جلسه بانکها از سوی استاندار موظف شدند که صف انتظار متقاضیان را به صفر برسانند. همه این جلسهها پیرو دستورهای رئیس جمهور در جلسه ۴۱شورای عالی جوانان بود. بر این اساس بانکهای استان باید آنچه اعتبار برای تسهیلات ازدواج دارند استفاده و در مرحله بعد برای جذب اعتبار اقدام کنند.
حقیرالسادات با اشاره به فروش وام توسط جوانان به دلیل سنگ اندازی بانکها میافزاید: در بازدیداز برخی شهرستانها متوجه شدیم که برخی بانکها به قدری سنگ اندازی می کنند که جوانان وامهای خود را میفروشند. سخت گیری بانکها بیشتر در زمینه ضامن و مستندات است که باعث میشود افراد از دریافت وام صرف نظر کنند.
همچنین باوجود اینکه بعد از تحویل مدارک، وام باید در ۱۰ روز به حساب متقاضیان واریز شود، اما طبق رصدهای ما متأسفانه در این زمینه در برخی موارد مشکلاتی وجود دارد. او ابراز امیدواری میکند که با توجه به تأکید استاندار و قول مساعد شورای هماهنگی بانکها مبنی بر تسریع و تسهیل در اعطای تسهیلات ازدواج، تا پایان سال وضعیت وامهای پرداختی به متقاضیان در استان بهبود پیدا کند. به تازگی نامهای از شورای هماهنگی بانکها در این راستا به همه بانکهای استان اعلام شده است.