به گزارش شهرآرانیوز خراسانرضوی لرزهخیزترین استان در بین ۳۱ استان کشور در آذرماه بود. هرچند بزرگی زلزلهها کمتر از پنج ریشتر بودند، اما این قرار گرفتن درصدر جدول لرزهخیزی زنگ خطری است برای زلزلههای بزرگتر که تاریخ مشهد و خراسان هم بارها شاهد آن بوده است.
به گزارش شهرآرا، مرکز لرزهنگاری کشور ماهیانه آمار بیشترین لرزههای ثبتشده در ایستگاههای لرزهنگاری را گزارش میدهد که در یکماه گذشته خراسانرضوی درصدر قرار گرفت. آمارهای ثبتشده از ایستگاههای لرزهنگاری نشان میدهد که خراسانرضوی ۵۵ بار در ماه گذشته لرزیده است.
بعد از استان ما، خراسانجنوبی با ۴۸ زلزله در رتبه دوم و چهارمحالوبختیاری در رتبه سوم با ثبت ۴۳ زلزله قرار گرفتهاند. این سه استان در بین ۳۱ استان کشور لرزهخیز بودند و درعینحال پایتختنشینان در آذرماه گذشته وضعیت خوبی را پشت سرگذاشتهاند و در مجموع تهران بزرگ بیش از هفت بار نلرزیده است.
مرکز لرزهنگاری کشور همچنین آمار مجموع زلزلههای آذرماه را نیز اعلام کرده که جمع آنها از مرز پانصد هم گذشته و به ۵۳۶ زلزله رسیده است. ۴۸۵ زلزله در حدود سه ریشتر بودهاند، ۴۳ زلزله بین سه تا چهار ریشتر و هشت زلزله بین چهار تا پنج ریشتر گزارش شده است. خوشبختانه زلزلههای بین پنج تا شش ریشتر و شش تا هفت ریشتر را در ماه سپریشده در کل کشور نداشتیم.
اما هشداری که درصدر قرار گرفتن خراسانرضوی در زلزله برای سازندگان و مصرفکنندگان صنعت ساختمانسازی دارد، بحث ایمنی و مقاومسازی است؛ ضرورتی فراموششده که هربار با هرلرزهای به یاد میآید و دوباره بعد از فروکش کردن اخبار زلزله به فراموشی سپرده میشود.
برای کلانشهر مشهد با بافتهای فرسوده و مناطق گسترده حاشیه شهر که یکسوم جمعیت این کلانشهر حاشیهنشین است، توجه به ایمنسازی و مقاومسازی ضرورت دارد. چهاردیواریهایی که با ساختوسازهای غیرمجاز شکل گرفتهاند، سقفهایی ناایمن را به بار آوردهاند که با خطر زلزلههای بزرگ هیچ امنیت خاطری برای ساکنانشان ندارند.
«دوره بازگشت زلزلههای شش ریشتر بهطور معمول سالیانه و دوره بازگشت زلزلههای بیش از شش ریشتر ۱۰ تا یازده سال است.» عضو هیئتعلمی گروه زمینشناسی دانشگاه فردوسی با بیان این زنگ خطر در تحلیل وضعیت لرزهخیزی مشهد و استان میگوید: باتوجهبه اینکه مشهد در محاصره چند گسل بزرگ و مهم قرار گرفته، خطر وقوع زلزلههای بزرگ همواره بر سر این شهر وجود دارد. این هشدار را بارها در تحقیقات، پژوهشها و سلسهجلسات به گوش دستاندرکاران و مسئولان مرتبط در حوزه مدیریت بحران مشهد رساندهایم.
دکتر کیوان حسینی در گفتگو با خبرنگار ما با تأکید بر اینکه باید بحث ایمنسازی و مقاومسازی در اسناد بالادستی و همچنین در مقررات ساختوساز و آییننامهها بهصورت جامعتری مد نظر قرار بگیرد، تأکید میکند: هم در بحث تدوین، هم در بحث اجرا و نظارت بر ساختوسازها، ضعفهای زیادی وجود دارد که متولیان حوزه مدیریت بحران باید به آن توجه کنند.
این پژوهشگر لرزهشناسی از بیتوجهی و مشخص نکردن ردیف اعتبار مشخص در بحث مطالعات زلزله در مشهد و استان انتقاد میکند و میافزاید: بیشتر مطالعات و پژوهشها بهصورت فردی دنبال میشوند و متأسفانه ردیف بودجه مشخصی برای طرحهای هدفمند کارهای پژوهشی در بحث زلزله در مشهد و استان دیده نمیشود که این مسئله نیازمند توجه مسئولان و متولیان برای تخصیص بودجه است.