پیش‌بینی بورس برای فردا (شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴) + جزئیات نمودار رشد پیک تقاضای برق نزولی شد تصویب لایحه جدید آمریکا صعود دیگری در قیمت رمزارزها را رقم زد بازار ارز در آستانه تغییر | چرا خرید دلار در این مقطع منطقی نیست؟ رئیس جمهور دستور اصلاح و اجرای الگوی کشت سراسری را صادر کرد توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره‌ای آغاز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | افت ۵ تا ۸۰ میلیونی قیمت‌ها قیمت خودرو‌های داخلی بدون نوسان (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | رانا پلاس ۷۷۹ میلیون تومان افزایش قیمت نفت تحت تاثیر داده‌های مثبت چین و تعدیل تنش‌های تجاری (۲۶ تیر ۱۴۰۴) بررسی قیمت پرفروش‌ترین موبایل‌های شیائومی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول ۷۸ درصد ‌صادرات‌ ایران به ‌اوراسیا با تعرفه صفر انجام می‌شود ضرورت اجرای پروژه‌های فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی | بزرگ‌ترین قرارداد نفت ایران معطل مصوبه صدور بیش از ۲ میلیون فقره چک الکترونیک افت حدود ۰.۵ درصدی قیمت دینار (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دینار عراق امروز چند؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دلار افت کرد فعالیت فرودگاه‌های کشور ۲۴ساعته شد و به روال قبل بازگشت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) هر کیلو شقه گوسفندی چند؟ (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول قیمت شرط خودکفایی در گوشت قرمز طی ۳ سال آینده چیست؟ افت قیمت طلا در مشهد در آخرین روز کاری هفته (۲۶ تیر ۱۴۰۴) یارانه نقدی دهک‌های اول تا سوم واریز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) زمان عرضه اوراق اختیار فروش تبعی اعلام شد + جزئیات برنامه قطعی برق مناطق برگزاری کنکور در مشهد و خراسان رضوی لغو شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت نفت خام سنگین ایران افزایش یافت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۲۶ تیرماه ۱۴۰۴) اعلام شد | طلای جهانی از پرواز با دلار جا ماند قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | کاهو و کلم از ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان فروش اجباری بلیت دوطرفه اربعین ممنوع است | پروازهای چارتر‌ی حذف شدند خودرو دیگر برای دلالان نمی‌صرفد | کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار خودرو بازگشایی فرودگاه بین‌المللی اصفهان پس از ۳۴ روز وقفه (۲۶ تیر ۱۴۰۴) ورود ۵ فروند هواپیمای پهن پیکر بویینگ ۷۷۷ به کشور
سرخط خبرها

۲عامل اصلی کاهش ۵۰درصدی تولید زعفران در ایران شناسایی شد

  • کد خبر: ۲۰۲۴۱۷
  • ۰۶ دی ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۱
  • ۱
۲عامل اصلی کاهش ۵۰درصدی تولید زعفران در ایران شناسایی شد
فایننشال تایمز در گزارشی به بررسی تأثیرات تغییرات آب‌وهوایی بر صنعت زعفران ایران پرداخته است.

به گزارش شهرآرانیوز، بیتا غفاری نویسنده گزارش از تربت جام ۲۵ دسامبر در فایننشال تایمز نوشت: شهر تربت جام به دلیل وجود هکتار‌ها مزارع رنگارنگ کروکوس که یکی از ارزشمندترین صادرات ایران یعنی زعفران را به ارمغان می‌آورد، مشهور است، اما برای رضا یک کشاورز محلی که کیسه‌های ادویه نارنجی-قرمز را وارد بازار شلوغ شهر می‌کند، امسال یک فاجعه بود.

او می‌گوید: خانواده من در این فصل فقط ۹۰۰ کیلوگرم برداشت کردند که نسبت به ۱۵۰۰ کیلوگرم سال گذشته کاهش نشان می‌دهد. بیش از ۹۰درصد زعفران جهان از ایران می‌آید، آن هم به دلیل توانایی کشاورزان ایرانی برای پرورش زعفران در آب و هوای خشک‌تر و به دلیل عطر قوی، طعم دلپذیر و رنگ عمیق آن که به عنوان «طلای صحرا» شناخته می‌شود. اما به گفته تولیدکنندگان و بازرگانان، تغییر الگو‌های آب و هوا و کمبود آب تأثیر شگرفی بر صنعت تولید زعفران می‌گذارد که منجر به کاهش قابل توجه بازدهی شده و قیمت گران‌ترین ادویه جهان را به بالاترین حد خود رسانده است.

کشاورزان منطقه خراسان که شامل تربت جام هم می‌شود، گفتند که عملکرد امسال کمتر از نصف سال ۲۰۲۲ خواهد بود. علی شریعتی مقدم، مدیر اجرایی شرکت نوین زعفران تولیدکننده و صادرکننده پیشرو در ایران گفت: انتظار می‌رود کل تولید از نزدیک به ۴۰۰ تن به حدود ۱۷۰ تن کاهش یابد.

مجتبی پیام‌عسگری، مدیر بورس زعفران تربت جام گفت: یخبندان زمستان و به دنبال آن خشکی بهار و تابستان که دمای هوا به ۵۰درجه سانتیگراد رسید، تأثیر مخربی بر منطقه شمال شرق ایران نزدیک به مرز افغانستان بر جای گذاشت. او گفت: ۲۰۰۰ چاه سطحی محلی به طور کامل خشک شد.

کارشناسان هشدار می‌دهند که چنین برداشت‌های افراطی از منابع آب صرفاً اقدامات یک‌طرفه و آنی نیست، بلکه نتیجه تغییرات اقلیمی است که الگو‌های آب و هوا را در سراسر جهان تغییر می‌دهد.

محمد درویش، کارشناس محیط‌زیست، می‌گوید: ایران به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک (محل کشت زعفران) از میانگین جهانی آسیب‌پذیرتر است.

وی افزود: بارندگی در حال کاهش و تبخیر و دما در حال افزایش است. در نتیجه این وضعیت قیمت زعفران ممتاز افزایش یافت و به ۱۴۰۰ دلار در هر کیلو در داخل کشور رسید که دو برابر قیمت سال گذشته است.

به گفته تأمین‌کنندگان، همین مبلغ می‌تواند ۱۸۰۰ دلار در خارج از کشور باشد. استفاده‌ از زعفران یکی از ویژگی‌های بارز غذا‌های کلاسیک ایرانی است که در انواع دستورالعمل‌ها از جمله ته‌چین، آش‌برنجی، خورش‌هایی مانند قیمه و دسر‌هایی از جمله حلوا و شله زرد استفاده می‌شود.

مدیران صنعت ادویه از این بیم دارند که مصرف داخلی - که حدود یک‌چهارم تولید سالانه را تشکیل می‌دهد - در بحبوحه بحران هزینه‌های زندگی روند رو به کاهشی پیدا کند، زیرا مصرف‌کنندگان ایرانی با نرخ تورم بالای ۴۰‌درصد دست و پنجه نرم می‌کنند. یکی از دلالان شهر مشهد، قطب تجارت زعفران، گفت: تقاضای داخلی به شدت کاهش یافته است. ما شاهد کاهش ۵۰ درصدی فروش هستیم. قدرت خرید مردم کاهش یافته و بسیاری توان خرید زعفران با قیمت فعلی را ندارند.
غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی گفت: تحریم‌های آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران و متعاقب آن محدودیت دسترسی به سیستم مالی جهانی نیز به تجارت غیرقانونی زعفران دامن زده است.

میری گفت: قاچاقچیان زعفران ایران را با نرخ کمتری به کشور‌های دیگر می‌فروشند که در آنجا نام تجاری خود را تغییر می‌دهند و به عنوان محصول خود می‌فروشند. افزایش قیمت‌ها بر صادرات از جمله به چین، بزرگ‌ترین خریدار خارج از کشور زعفران ایران نیز تأثیر می‌گذارد. خریداران چینی ۴۵‌درصد از محصول زعفران ایران را به دست می‌آورند، در حالی که کشور‌های عربی، اسپانیا و ایتالیا نیز مصرف‌کنندگان بزرگ هستند.

پیام عسگری از صرافی تربت جام گفت: بسیاری از دلالان چینی از افزایش قیمت شوکه شدند و رفتند. او افزود: «اگر برگردند باید قیمت‌های بیشتری بپردازند، زیرا محصول بسیار کم است و انبار‌ها خالی است.» زعفران تنها درصد کمی از کل درآمد حاصل از تولیدات کشاورزی ایران را به خود اختصاص می‌دهد، اما برای حدود صد‌هزار خانواده ساکن در مناطق کویری مانند خراسان راه نجات است. عیسی کلانتری وزیر اسبق کشاورزی گفت: برای آن‌ها کشت زعفران بهترین گزینه است. یکی از فروشندگان محلی افزود: «خانواده‌ها به چند کیلو زعفرانی که می‌کارند وابسته‌اند. دولت باید از ما محافظت کند.»

منبع: دنیای اقتصاد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۶
0
0
چندتا شرکت انبار بورس درست کردند هیچ کشاورزی رو اجازه ورود به بازارشان رو نمی دهند صوری با کد معین شده قبلی بین خودشان معامله انجام میشه تا قیمت مطابق تولید وتقاضا نباشه وزیران کشاورز را با قیمت ناچیز خریداری کنند
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->