رضا تنهایی مقدم در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز درباره ثبت تمامی املاک در سامانه ثبت املاک اظهار کرد: قرار است سامانه راه اندازی شده و تمامی املاک قولنامهای و مبایعه نامهای برای دریافت سند ملک، در آن ثبت شده و برای این کار از زمان اجرای طرح، دو سال به مالکان فرصت داده میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت میتواند سازوکاری اتخاذ کند که تمامی مالکان املاک قولنامهای موظف به ثبت ملک خود در این سامانه کنند، گفت: تاکنون قولنامهها در دادگاهها سندیت داشتند و شاکی میتوانست براساس آن طرح دعوی کند، اما از زمانی که قولنامهها اعتبار خود را از دست بدهند، دادگاه به شکایت آنها رسیدگی نخواهد کرد.
کارشناس مسائل اقتصادی یکی از دلایلی که بسیاری از بنگاههای املاک ثبت ملک در سامانههای تعریف شده را به ماکلان توصیه نمیکنند، شفاف شدن خرید و فروشها و مشخص شدن میزان مالیات آنها دانست و افزود: چگونه است که مالیات یک دستفروش با داشتن کارتخوان مشخص و شفاف است، اما در خرید و فروش املاک با سودهای کلان این مالیات مشخص نیست و نمیتوان مالیاتی اخذ کرد؟
وی با اشاره به اینکه در تبدیل املاک قولنامه به سنددار با دو گروه مواجه هستیم، گفت: یک گروه افرادی هستند که قصد فروش ملک خود را دارند که با دریافت سند باید مالیات حاصل از فروش را نیز بپردازند.
تنهایی مقدم ادامه داد: گروه دوم افرادی هستند که در خانههای قولنامهای خود سکونت دارند. بنظر میرسد این افراد نیازی به پرداخت مالیات ندارند و تنها زمانی که ملک خود را بفروشند باید مالیات آن را بپردازند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مهمترین مانع برای سنددار شدن خانه ها، بنگاههای املاک هستند، خاطرنشان کرد: وقتی بنگاههای املاک قراداد ملکی را به صورت قولنامهای یا مبایعه نامه را میبندند در حقیقت کسی از میزان این قرداد مطلع نمیشود، اما زمانی که ملک سند داشته باشد تمام جزئیات این قرارداد ثبت و ضبط میشود و دارندگان بنگاه املاک نیز باید مالیات کمیسیون دریافتی خود را بپردازند.
کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: در حال حاضر بنگاههای املاک میخواهند با سنددار نشدن خانهها مالیات نداده و دارایی هایشان شفاف نشود. در واقع این بنگاههای املاک هستند که جوسازی منفی علیه شفاف نشدن داراییها میکنند.