به گزارش شهرآرانیوز ۹ دی ماه در صفحه صدای مردم در گزارشی با تیتر «۲۳۰ اداره دولتی برای ورود معلولان استاندارد نیست» به استانداردنبودن رمپ معلولان در ادارات دولتی شهر پرداختیم. در آن گزارش محسن بخشی، معاون امور هماهنگی عمرانی فرمانداری مشهد، در پاسخ به سؤال خبرنگار گفته بود: من یک هفته است که در این سمت مشغول به کار شده ام و طبق آخرین اطلاعات، جلسه کمیته مناسب سازی محیط خیلی وقت قبل برگزار شده است، اما نوید میدهم که جلسه جدید این کمیته به زودی برگزار میشود تا وضعیت استانداردبودن رمپ معلولان در ادارات شهر بررسی شود.
در ادامه و پیرو پیگیری شهرآرا و بنا به قول این مقام مسئول در فرمانداری، جلسه کمیته مناسب سازی محیط در محل فرمانداری مشهد ساعت ۶:۳۰ صبح برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، منشی جلسه اعلام میکند: این سومین جلسه کمیته مناسب سازی امسال است که با بررسی مصوبات جلسه قبل شروع خواهد شد. او در توضیحات خلاصهای اعلام میکند که در سه ماه اول و دوم سال ۱۴۰۲ در مجموع نوزده مصوبه تصویب شده است. ازاین میان، یک مصوبه اجرا نشده و شش مصوبه درحال پیگیری است. در ادامه جلسه دستور جلسه اعلام و تأکید میشود که سازمان بازآفرینی شهری شهرداری مشهد گزارشی از مناسب سازی معابر را که سال گذشته انجام داده اند، به اداره بهزیستی ارائه نکرده است.
در ادامه مرتضی اصغری، معاون سامان دهی فضاهای شهری سازمان بازآفرینی شهری، نیز با ارائه پاورپوینتی درباره پروژههای زودبازده شهرداری توضیح میدهد: ما از چهار منطقه حاشیه شهر برای پروژههای بهسازی پیاده روها استعلام گرفتیم. اعدادوارقام در حوزه پیاده روسازی بسیار متفاوت از سالهای گذشته است. در مجموع ۹ هکتار پیاده روسازی است. همچنین، امسال پروژههای زودبازده ۲ اجرا خواهند شد. او در ادامه توضیحاتی درباره معابر پیاده روسازی شده شهر ارائه میدهد.
محسن بخشی، معاون امور هماهنگی عمرانی فرمانداری مشهد، در ادامه ضمن تقدیر و تشکر از اقدامات شهرداری از نمایندگان شهرداری و اداره بهزیستی سؤال میکند که آیا بازدید مشترکی از این پروژ هها انجام شده است که منافع معلولان را تأمین کند؟
جواد بهنام، مدیر اداره بهزیستی مشهد، بیان میکند: از شهرداری میخواهیم برای پروژههای پیاده روسازی به اداره بهزیستی اطلاع دهد تا بازدید انجام شود.
محسن بخشی، معاون امور هماهنگی عمرانی فرمانداری، نیز میگوید: ماده ۲ قانون جامع حمایت از معلولان همه دستگاههای اجرایی را مکلف کرده است که محیط را برای معلولان مناسب سازی کنند.
در ادامه قربانعلی شیرازی، مدیرکل شهرسازی شهرداری، توضیحاتی ارائه میدهد: بهسازی شهرداری مشهد از سال ۱۳۹۰ از معابر اصلی شروع شد و اکنون به معابر فرعی رسیده است. بی شک بهسازی پیاده رو سبب بهبود وضعیت رفت وآمد معلولان خواهد شد. بارها با انجمنهای معلولان در تماس بودیم و از نظر آنها در مقاطع مختلف استفاده کردیم. اگر اداره بهزیستی فکر میکند استانداردهای لازم رعایت نشده است، باید نامهای خطاب به شهرداری ارسال کرده باشند. این نکته را تأکید میکنم که شهرداری مشهد خواستار جلب رضایت جامعه است.
معاون امور هماهنگی عمرانی نیز خطاب به مدیر اداره بهزیستی مشهد میگوید: از این به بعد با سازمان بازآفرینی شهری شهرداری برای پروژههای بهسازی معابر هماهنگی داشته باشید و مکاتبات اداری لحاظ شود و شهرداری نیز الزامات جامعه هدف را عملی کند و هر جلسه گزارش داده شود.
در ادامه جلسه، مصوبه قبلی مبنی بر تولید ویدئوی فرهنگی و آموزشی توسط اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان با همکاری انجمن سینمای جوان و اداره بهزیستی مشهد نیز مطرح میشود که مدیر بهزیستی میگوید: ما این موضوع را از اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی پیگیری کردیم و آنها گفتند که بودجه نداریم.
در ادامه جلسه، فرماندار مشهد وارد جلسه میشود و در جریان موضوع تولید ویدئوی فرهنگ سازی قرار میگیرد و از نماینده اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان میخواهد تا پایان دی ماه این کلیپ را تهیه کنند و این ویدئو را برای پیمانکاران اجرایی نمایش دهند تا پروژههای مناسب سازی را به درستی اجرا کنند.
سپس محمد ایمانی راد، مدیر جامعه معلولان خراسان رضوی، با بیان اینکه مجتمعهای تجاری شهر برای ورود معلولان مناسب سازی نشده است، میگوید: دسترسی پذیری معلولان در شهر بسیار سخت است و مسئولان باید مجبور شوند قانون را اجرا کنند.
با طرح این موضوع توسط جامعه معلولان، فرماندار مشهد با خطاب قراردادن نماینده سازمان نظام مهندسی ساختمان استان میگوید: چرا ساختمانهای شهر رمپ معلولان ندارند؟ مگر این سازمان بر ساخت وسازها نظارت نمیکند؟
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در پاسخ این طور توضیح میدهد: سازمان فقط بر ساخت وساز بخش خصوصی و شهروندان نظارت میکند و نظارت بر ساخت وسازهایی که بودجه عمومی میگیرند، برعهده نظام فنی و اجرایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی است. نظارت بر مجتمعهای تجاری که به صورت مشارکتی با نهادهای عمومی و دولتی ساخته میشوند نیز برعهده نظام فنی و اجرایی است.
زهید زارعی میافزاید: گله ما از برخی مجتمعهای تجاری این است که تأییدات لازم را از سازمان نظام مهندسی ساختمان نمیگیرند. برای این موضوع باید یک جلسه برگزار شود که چرا پایان کار بهره برداری برای برخی از ساختمانها صادر نمیشود.
مدیرکل شهرسازی شهرداری نیز دراین باره توضیح میدهد: شهرداری وقتی میتواند بر الزامات رفت و آمد معلولان در مجتمعهای تجاری نظارت کند که برای اخذ پایان کار مراجعه کنند، اما ۱۲۰۰ ساختمان حساس در شهر پایان کار ندارند و فهرست آنها را برای مرجع قضایی فرستاده ایم.
فرماندار مشهد نیز میگوید: مگر میشود ساختمانی پایان کار نداشته باشد و از آن بهره برداری شود؟ باید این ساختمانها پلمب شوند تا الزامات قانونی رعایت شوند یا رمپ معلولان احداث کنند. از سویی، معلوم نیست شهرداری به مجتمعهای تجاری چه زمانی باید پایان کار بدهد. طبق قانون، ساختمانی که پایان کار ندارد، مجوز بهره برداری ندارد. سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز با فرمانداری جلسه برگزار کند تا این موضوع صادرنشدن پایان کار بهره برداری در شهر را بررسی کنیم.
در نهایت پس از بحث و بررسی دراین باره، مقرر میشود شهرداری تا پایان سال برنامه زمان بندی ارائه دهد تا مجتمعهای تجاری در شش ماه اول سال ۱۴۰۳ رمپ معلولان احداث کنند که در صورت اجرانشدن، طبق قانون پلمب خواهند شد.
در ادامه، فرماندار مشهد خطاب به مدیر اداره بهزیستی مشهد میگوید: در سه روز آینده با همه رؤسای شعب استانی بانکهای دولتی و خصوصی استان که برای معلولان مناسب سازی نشده اند، مکاتبه اداری کنید. همچنین، براساس مصوبه این کمیته، بانکها موظف اند در ۱۰ روز آینده برنامه زمان بندی اجرای مناسب سازی محیط شعبشان را اعلام کنند. در غیر این صورت، در پایان سال سرپرست هر شعبه بانکی که این مصوبه را اجرا نکند، به اتهام ترک فعل به دستگاه قضایی معرفی میشود.
فرماندار در انتها از شهرداری میخواهد که برای فرهنگ سازی در شهر اقداماتی انجام دهد و شهرداری را دراین زمینه مکلف میکند که در ماه ۲ درصد از بیلبوردهای شهرداری در شهر به موضوع فرهنگ سازی برای معلولان اختصاص پیدا کند.
نظر به رسالت صفحه صدای مردم درباره رسیدگی به گله مندیها و خواستههای مردمی، در سررسید موعدی که محسن داوری فرماندار مشهد اعلام کرد، صدای مردم شهرآرا بار دیگر به ادارات مشهد سر خواهد زد تا گزارشی از کموکیف تحقق مناسبسازی ادارات مشهد برای معلولان را درج کند. نکته دیگر آنکه به داشتن رمپ استاندارد برای ادارات تأکید شده است. همانطور که در گزارش ۹ دیماه اشاره شد، برخی ادارات فقط برای رفع تکلیف رمپی احداث کرده بودند که شیب بسیار تندی داشت تا جایی که بالارفتن از آن برای همه مشکل بود، چه برسد به معلولان. نداشتن میله برای گرفتن دست و حفظ تعادل نیز یک شرط دیگر برای احداث رمپ است. امید است در رمپهای احداثشده در آینده، ادارات مشهد به این موارد توجه کنند.