در استان خراسان رضوی تمایل شرکتهای تولیدی به توسعه واحدهای فناوری بسیار بیشتر شده و در دو سال اخیر افزایش یافته است. تازمانی که شرکتهای موجود به ویژه شرکتهای بزرگ حوزه تولیدی و صنعتی را به حضور در فضای دانش بنیان علاقهمند نکنیم، این مسیر سرعت لازم را به دست نمیآورد.
شرکتهای دانش بنیان در زمینه گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده بالا و برای توسعه کسب وکار بر پایه قابلیتهای اعضای هیئت علمی، پژوهشگران، کارکنان یا واحدهای فناور مستقر در مراکز تحقیقاتی شکل میگیرند و فعالیت میکنند و با عناوین شرکتهای انشعابی یا Spin-off نیز شناخته میشوند و یکی از سازوکارهای تجاری سازی نتایج تحقیقاتی در سازمانهای تحقیقاتی، تشکیل این شرکت هاست که علاوه بر ایجاد منافع مالی و علمی برای سازمان، تأثیر درخورتوجهی در رشد اقتصادی دارد. از کارکردهای دیگر شرکتهای دانش بنیان، تسریع ورود فناوری تازه به بازار و همچنین تخصیص منابع تازه به ویژه منابع انسانی به صورت اشتغال مولد در فعالیتهای این شرکت هاست.
در سال اخیر در حوزه صمت استان واحدهای تحقیق و توسعه را گسترش دادیم و علاقه شرکتهای تولیدی به توسعه واحدهای فناوری بسیار بیشتر شده است. سعی کرده ایم ارتباط بین شرکتهای دانش بنیان را با شرکتهای بزرگ فراهم کنیم که بخشی از این موضوع با قانون جدید و به وجود آمدن حوزه پردیسهای فناوری اتفاق افتاده و حضور بخش خصوصی در حوزه دانش بنیان افزایش پیدا کرده است. حوزه دانشگاهی و علمی میتواند به عنوان مقصد مطالعاتی در حوزه صنعتی حضور پیدا کند.
حضور واحدهای صنعتی در حوزه پروژههای تحقیقاتی میتواند کمک زیادی کند که بسیاری از واحدهای تولیدی از این موضوع استفاده نکردند. مجموعه اتفاقاتی که در قالب قوانین بالادستی حمایتی و همچنین موافقتها در استان رخ داده، زمینه را برای توسعه فضای دانش بنیان در شرکتهای بزرگ فراهم کرده است. واحدهای تولیدی باید شرکت دانش بنیان ایجاد کنند. چند واحد تولیدی بزرگ ما این کار را انجام دادند.
بیش از ۹۰ درصد شرکتها در استان بخش خصوصی هستند که اگر تصمیم بگیرند، میتوانند آن را اعمال کنند. این ظرفیت میتواند به توسعه فعالیتهای دانش بنیان کمک کند و در نهایت به تأسیس شرکت دانش بنیان برسد. تولید فناوری، استفاده از نتایج تحقیقات و نوآوری ها، تولید کالاهای با ارزش افزوده بالا و وابسته نبودن به آنها از اهدافی است که حاصل فعالیت شرکتهای دانش بنیان است.
استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان با دید توسعه درون زا و فعالیت برون گرا به طور دقیق همسو با اهداف اقتصاد مقاومتی است و استقلال عمل این شرکتها برای توسعه کسب وکار میتواند برای افزایش بهره وری و افزایش توان مدیریتی در این شرکتها مدنظر قرار گیرد. در این بازار پر از تحول، رفتن به سمت فضای دانش پایه ویترین نیست، بلکه الزام و ضرورت است؛ زیرا اگر اتفاق نیفتد، مجموعه صنعت از توسعه عقب خواهد افتاد.