به گزارش شهرآرانیوز، تورم مثل گرماست. قیمت کالاهای مصرفی نیز مثل اشیای فلزی خیلی زود از گرمای تورم تأثیر میگیرد، حتی نرخ ارز و طلا نیز اغلب همگام با نرخ تورم نوسان میکنند. اما بازار مسکن طی چند دهه اخیر نشان داده که نسبت به نوسانات بازارهای رقیب و تورم بی تفاوت نیست، اما دیر واکنش نشان میدهد.
اصل مطلب همین است که وقتی تورم داشته باشیم، ابتدا قیمت کالاهای مصرفی، بعد قیمت کالاهای سرمایهای مثل ارز، طلا، خودرو، آهن و... افزایش پیدا میکند. وقتی امواج صعودی قیمتها در این بازار به ساحل آرامش نزدیک شد، تازه شروع موج رشد قیمت مسکن اتفاق میافتد. اگر این حرف برایتان تازگی دارد برای بررسی صحت آن نگاهی به نوسانات قیمت در چند سال اخیر بیندازید، به عنوان مثال گرانیهای سال ۱۳۹۱ یا سال ۱۳۹۷ را مرور کنید.
در یک سال اخیر به روایت مرکز آمار ایران ما تورم ۴۳.۶ درصدی را تجربه کرده ایم. همچنین از بهمن ماه سال قبل تاکنون نرخ دلار با ۳۱ درصد رشد از ۴۴۸۰۰ تومان به ۵۸۱۵۰ تومان رسیده است. همچنین نرخ گرم طلای ۱۸ عیار با ۴۲ درصد افزایش از ۲ میلیون تومان به ۲ میلیون ۸۹۹ هزار تومان رسیده است. نوسان قیمت دلار و طلا طی یک سال اخیر نشان میدهد که قیمتها در این دو بازار متناسب با نرخ تورم رشد کرده است، البته نرخ دلار در این مدت توسط بانک مرکزی مهار شده است، اما انتظار میرود که در ماههای پیش رو عقب ماندگی خود را جبران کند.
اگرچه بانک مرکزی گزارش تحولات بازار مسکن را منتشر نمیکند، اما بررسی فایلهای فروش مسکن در دفاتر مشاور املاک نشان میدهد که طی یک سال اخیر باوجود افزایش قیمت نهادههای ساختمانی و همین طور رشد تورم، قیمت مسکن رشد معناداری نداشته است. در بسیاری از مناطق شهر، سازندگان مسکن برای پرداخت تعهدات مالی خود حاضر هستند که واحدهای آماده خود را زیر قیمت بازار عرضه کنند. بررسی تمامی شاخصها در بازار مسکن نشان میدهد که این بازار در رکود کامل است، اما انتظار میرود که این بازار نیز در ماههای پیش رو و هم زمان با رشد احتمالی قیمت ارز عقب ماندگی اش را جبران کند.
گزارش مرکز آمار ایران در تابستان امسال حکایت از این داشت که رونق به بازار مسکن بازگشته است. بررسی نتایج طرح «گردآوری اطلاعات پروانههای ساختمانی صادر شده توسط شهرداریهای کشور» که از سوی مرکز آمار صادر شده است نشان میدهد که در تابستان سال ١٤٠٢، تعداد ١٣٧٣٧ واحد مسکونی در پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری تهران، پیش بینی شده که نسبت به فصل گذشته ٤٣،٣درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ٧.٢ درصد افزایش داشته است.
متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانههای احداث ساختمان ٧.٢ واحد بوده است. با این حال آماری که اتاق بازرگانی ایران از شامخ آذرماه منتشر کرد، بیانگر آن بود که اگرچه ساختو ساز مسکن در تابستان وضعیت بهتری داشته، اما در دو ماه پایانی پاییز دوباره وارد رکود شده است.
همواره بازار مسکن در مشهد نسبت به سایر نقاط کشور و حتی تهران وضعیت بهتری داشته است. جانب تقاضا در بازار مسکن مشهد به دلیل وجود مضجع شریف امام رضا (ع) همیشه قویتر از سایر نقاط کشور بوده است. خرید مسکن در مشهد علاوهبر نیاز مصرفی ساکنان این شهر از سوی شهروندان سایر شهرهای ایران نیز انجام میشود. اگرچه آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد، اما مشاهدات کارشناسان بازار مسکن نشان میدهد که تعداد زیادی از واحدهای مسکونی در مشهد در اختیار کسانی است که سالانه چند نوبت و برای زیارت به مشهد مشرف میشوند.
از سوی دیگر اجرای سیاستهای توسعه مناطق شرقی مشهد و همین طور تسهیلات بهسازی بافتهای فرسوده باعث شده است تا ساخت و ساز در مناطقی که زمین ارزان قیمتی دارند، بهبود یابد. محمدرضا باقری، کارشناس بازار مسکن، در این زمینه به شهرآرا میگوید: وضعیت رکود در بازار معاملات مسکن مشهد انکارناپذیر است. میزان معاملات مسکن در نیمه دوم امسال نسبت به سال قبل به یک چهارم رسیده است، با این حال باتوجه به جهت گیری بازار ارز و طلا به نظر میرسد در بهار و تابستان سال آینده شاهد تحرکات قیمتی در بازار مسکن باشیم.
وی ادامه داد: تجربه نشان داده است که هرگاه شاهد شروع رشد قیمت در بازار مسکن باشیم، ساخت وساز نیز رونق میگیرد و از رکود خارج میشود. با این حال کسانی که قصد خرید خانه را دارند باید بدانند که اکنون فرصت مناسبی برای خرید خانه است و باید پیش از جهش قیمتی در سال آینده اقدام کنند.
محمود فاطمی عقدا، کارشناس حوزه مسکن، درباره رکود کنونی بازار معاملات مسکن گفت: در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی کشور، پایین بودن توان اقتصادی خانوارها و از سوی دیگر قیمت گران مسکن، این بازار به سمت رکود رفته است. این رکود به نوعی است که به راحتی نمیتوان از آن خارج شد. او ادامه داد: از نشانههای این رکود نیز میتوان به آمارهایی اشاره کرد که از شهر تهران وجود دارد و بر اساس آن در یک تا دو ماه اخیر قیمتها کاهشی بوده است. کسانی که قصد فروش ملک خود را دارند، به دلیل نبود مشتری مجبورند آن را با قیمت ارزان تری بفروشند.
هر چند برخی فروشندگان واقعی، واحد خود را ۲۰ تا ۳۰درصد پایین قیمت میدهند، اما باز هم خریداری برایش پیدا نمیشود. فاطمی عقدا همچنین در زمینه نااطمینانی که در بازار مسکن رخنه کرده توضیح داد: موضوعی که به آن اشاره شد، نشان میدهد که جوّ نااطمینانی در بازار جریان دارد و فعالان نمیدانند در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد؛ بنابراین خریداران با وجود کاهش قیمت نیز وارد معامله نمیشوند تا بازار رونق بگیرد.