به گزارش شهرآرانیوز؛ ترمیم زخم یک فرایند پیچیده و پویا است که به منظور جایگزینی ساختارهای سلولی و لایههای بافتی از بین رفته انجام میشود. در واقع هرگاه بافت آسیب دیده یا تخریب شده شروع به جایگزین نمودن بافت تازه میشود، این فرایند را ترمیم زخم میگویند.
پوست از سه لایه سطحی، عمیق و زیرین تشکیل شده است. ساختار پوست یک شبکه پیچیده دارد که به عنوان مانع اولیه بدن در برابر عوامل بیماریزا، نور ماورا بنفش، مواد شیمیایی و آسیبهای فیزیکی عمل میکند.
زخمهای ایجاد شده بر روی پوست و نقاط مختلف بدن به دو دسته زخم بسته و زخم باز تقسیمبندی میشوند. بدن زخم را در چهار مرحله اصلی بهبود میبخشد که شامل توقف خونریزی برای کاهش از دست دادن خون، دفاع و پاکسازی محل زخم، ترمیم و بهبودی و پاک نگه داشتن زخم و پوشاندن آن است، این مراحل به بدن برای ترمیم زخم کمک میکند.
مدت بهبودی زخم بستگی به چگونگی برش، بزرگی و عمق زخم دارد و حتی ممکن است چند سال طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد. هرچه زخم عمیقتر و بزرگتر باشد مدت بهبودی طولانیتر است. طبق مطالعات بیشتر زخمها ترمیم میشوند و برای برشهای بزرگ یا عمیق از بخیه استفا ه میشود تا سریعتر بهبود یابد.
به همین دلیل است که زخمهای جراحی به طور معمول سریعتر از انواع دیگر زخمها بهبود مییابند. ترمیم و بهبود زخم عمل جراحی به طور معمول ۶ تا ۸ هفته طول میکشد.
همواره افراد زیادی هستند که زخمهای آنها روند بهبودی خوبی ندارد که برای آن دلایل متعددی وجود دارد سن یکی از این عوامل است، افراد مسن ممکن است ترمیم زخم کند تری را تجربه کنند. شرایط بهداشتی بد گردش خون ضعیف میکند و باعث عفونت میشود. همچنین دیابت، چاقی، فشارخون بالا و بیماریهای عروقی بهبود زخم را ضعیف میکند.
استفاده از داروها و سایر درمانها برای بهبود جریان خون، درمان برای کاهش تورم، از بین بردن بافت مرده در اطراف زخم و استفاده پماد خاص پوستی و باندهای ویژه راهکارهایی برای کمک و سرعت بخشیدن به بهبود زخم است.
اگر زخم عفونی شود، ممکن است به آرامی بهبود یابد. این امر به این دلیل است که بدن شما مشغول پاکسازی و محافظت از زخم است و نمیتواند به درستی به مرحله بازسازی برسد. یک عفونت زمانی اتفاق میافتد که باکتری ها، قارچها و سایر میکروبها قبل از آنکه زخم به طور کامل بهبود یابد، به زخم میرسند. از علائم عفونت میتوان به ورم، سرخی، درد یا حساسیت داغ بودن محل زخم، و ترشح چرک اشاره کرد.
برای درمان زخم عفونی باید ابتدا را زخم را تمیز کرد تا بافت مرده یا آسیب دیده در اطراف زخم از بین برود و سپس از داروهای آنتی بیوتیک یا پماد پوستی آنتی بیوتیک برای زخم استفاده کرد.
اگر فکر میکنید یک زخم آلوده دارید، بدون توجه به اینکه چقدر کوچک است، به پزشک مراجعه کنید. اگر زخم عفونی درمان نشود میتواند گسترش یابد و بدتر شود و عوارض بیشتری را به همراه بیاورد.
گفتنی است؛ یک برش کوچک یا خراش را که سرعت بهبود ضعیفی دارد، نادیده نگیرید و به موقع به پزشک مراجعه کنید.