به گزارش شهرآرانیوز، معاون برنامهریزی و مطالعات سازمان عمران و نگهداری حرممطهررضوی به تشریح جزئیات این پروژه پرداخت و با اشاره به ارزش تاریخی و معماری این مسجد تاریخی گفت: پوسته کاشیکاری گنبد مسجد گوهرشاد حدود شصت سال قبل، نوسازی شده است، اما در سالهای اخیر و در مواجهه با عوامل جوی و آلودگیهای محیطی دچار عارضههای مختلفی از جمله ترکخوردگی و جداشدگیهای متعدد کاشی در بخشهای میانی و ایجاد لایههای سخت جرم و تغییر رنگ شده بود؛ بنابراین سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر مطالعات آسیبشناسی را در سال۱۴۰۰ در دستورکار قرار داد.
سعید مهرپویا افزود: باتوجه به اهمیت این موضوع، کارگروه حفاظت و مرمت حرممطهررضوی با حضور جمعی از خبرگان حوزه میراث فرهنگی تشکیل و هدایت و راهبری همه طرحهای حفاظت و مرمت معماری تاریخی حرممطهر را عهدهدار شد. وی افزود: پس از انجام مطالعات آسیبنگاری و آسیبشناسی گنبد مسجد گوهرشاد و ارائه طرح مرمت و تصویب آن، در مرحله اول عملیات مرمت ساقه گنبد از اردیبهشت۱۴۰۱ آغاز شد و پس از چهار ماه به پایان رسید.
وی تصریح کرد: در نهایت طی جلسات متعدد فنی، کارگروه حفاظت و مرمت بر دو موضوع حفظ کاشیکاری موجود، تقویت اتصال و استحکامبخشی کاشیکاری به پوسته سازهای گنبد و پرکردن فضای خالی بین پوسته و کاشیها تأکید شد.
به گفته وی، عملیات پیچیده اجرایی مرمت کاشیکاری در سطح تقریبی هشتصد مترمربع با همین اهداف در تابستان امسال شروع شد و طی مدت ۹ ماه حدود ۴ درصد از سطح کاشیکاری گنبد در بخشهایی که دچار ترک و آسیبهای اساسی بودند، تعویض و نوسازی و مابقی سطوح کاشی حفاظت، پاکسازی و تقویت شد. همچنین تهیه کاشیهای جدید با حساسیت فراوان به منظور حداکثر انطباق رنگ لعاب با کاشیهای موجود طی چندین مرحله انجام شد.
معاون برنامهریزی و مطالعات سازمان عمران و نگهداری حرممطهررضوی در ادامه گفت: گام مهم دیگر در جریان این عملیات، مطالعات ارزشمند برای ساخت و تهیه ملات با مشخصات و خواص فنی ویژه برای اتصال مؤثر پوسته کاشیکاری به بدنه گنبد بود که ضمن آزمایشها، نمونهسازی و بررسیهای مکرر توان و کیفیت این ملات در درازمدت بابت توان پایداری و هماهنگی با مصالح موجود گنبد ارزیابی و سنجش شد و پس از تأیید نمونه نهایی، عملیات تزریق ملات در مدت محدود و با حساسیت فوقالعاده انجام شد.
وی افزود: پاکسازی لایههای رسوب آلودگی و ریزشهای جوی، اصطلاحا شورهزدگی، که موجب بدنمایی و نازیبایی سطح گنبد شده بود، بخش دیگری از اقدامات بود که طی شش ماه ابتدایی عملیات اجرایی انجام شد و جلوه درخشان گنبد را بازگرداند. مهرپویا ادامه داد: سرانجام داربستها و پوشش که نزدیک به شش ماه گنبد را از دید زائران گرامی پنهان کرده بود، در ۲۶اسفندماه باز شد و گنبد مطهر در مقابل دیدگان زائران قرار گرفت.