به گزارش شهرآرانیوز؛ به مناسبت روز ملی بناها و محوطههای تاریخی، نشست علمی نویافتههای باستان شناسی «کشف رود» در موزه بزرگ خراسان برگزار شد.
این آثار مربوط به دوران پیشا تاریخ و در واقع، پیش از دورههای باستان شناسی و متعلق به عصر پارینه سنگی قدیم میباشد که به کوشش جمعی از پژوهشگران باستان شناسی کشف شده است.
در این نشست علمی، سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی طی سخنانی عنوان کرد: اهمیت و جایگاه تاریخی خراسان بر کسی پوشیده نیست و ضرورت حفظ و نگهداری میراث فرهنگی آن، یک وظیفه عمومی است.
احسان زهره وندی با اشاره به آثار متعدد تاریخی و ثبتی در این استان ادامه داد: در حال حاضر، ۲ هزار و ۱۰۰ اثر ثبتی همراه با ۸ اثر جهانی در خراسان رضوی داریم و در کنار تفاخر به این داشتهها باید بدانیم حفظ و حراست از این میراث نیز اهمیت بالایی دارد.
وی افزود: حفاظت از محوطههای تاریخی نه تنها برعهده میراث و در بخشی از وظیفه آن، بلکه از جمله وظایف محیط زیست، شهرداریها و دهیاریها نیز میباشد.
زهره وندی از شرایط کنونی کشف رود انتقاد کرد و خاطرنشان ساخت: امروز در حاشیه این رود تاریخی و ۲۲۰ کیلومتری، ساخت و سازهای متعدد و پسماندهای مختلف داریم که هم تهدیدی برای محیط زیست و هم خطری برای حفاظت از محوطههای تاریخی به حساب میآید و باید برای آن چارهای اندیشیده شود.
گفتنی است؛ فرهنگهای مرتبط با پارینه سنگی قدیم ایران شامل فرهنگ ساطور ابزار الدوایی و فرهنگ تبر دستی آشولی هستند. کهنترین شواهد این دوره که مربوط به فرهنگ الدوان است و در اطراف رودخانه کشف رود در شرق مشهد یافت شدهاست.
این شواهد شامل تعدادی ابزار سنگی ساخته شده از کوارتز است که شامل تراشه و ساطور ابزار هستند. طبق نظر کاشفین، این مجموعه حداقل ۸۰۰ هزار سال قدمت دارد. از فرهنگ آشولی نیز مدارک بیشتری در شمال غرب و غرب کشور بدست آمدهاست. برخی از مکانهای مهم شامل گنج پر در رستمآباد گیلان، شیوه تو در نزدیکی مهاباد، پل باریک در هلیلان بین کرمانشاه و ایلام هستند.