به گزارش شهرآرانیوز بررسی آخرین آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که میزان صادرات خراسان رضوی در سال گذشته از نظر وزنی نسبت به سال ۱۴۰۱، ۳۲ درصد و از نظر ارزشی، ۱۸ درصد افزایش یافته است. افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان، عراق، پاکستان، امارات متحده عربی، قرقیزستان، چین و قزاقستان ۱۰ کشور اول مقصد کالاهای صادراتی خراسان رضوی بوده اند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا با اشاره به افزایش صادرات استان در سال گذشته گفت: توجه به دیپلماسی اقتصادی از سوی دولت، یکی از دلایل رشد صادرات خراسان رضوی در سال گذشته است. در واقع در سال گذشته تلاش شد تا از طریق پیمانهای بین المللی و قراردادهای منطقهای امکان توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه ایران فراهم شود. خوشبختانه همین مسئله سبب شد تا بسترهای لازم برای رشد صادرات خراسان رضوی به کشورهای آسیای میانه و افغانستان فراهم شود.
کاظم شیردل افزود: به عنوان مثال آمارها نشان میدهد که سال گذشته میزان صادرات استان از نظر ارزشی به افغانستان ۲۴ درصد، ترکمنستان ۲۳ درصد، تاجیکستان ۲۸ درصد، ازبکستان ۴۰ درصد، قرقیزستان ۱۲ درصد و قزاقستان ۲۲ درصد رشد داشته است.
همچنین میزان صادرات خراسان رضوی به روسیه از نظر ارزشی ۱۳ درصد افزایش داشته است. در کنار این مسئله سال گذشته به کشور هلند هم صادرات داشتیم که نسبت به سال ۱۴۰۱ صادراتمان به این کشور ۴ درصد افزایش داشته است.
شیردل با بیان اینکه برای توسعه صادرات استان باید شیوه رفع تعهد ارزی اصلاح شود، بیان کرد: پیشنهادی از سوی بخش خصوصی ارائه شده به طوری که اتاق بازرگانی اعلام کرده در تلاش است تا یک قسمت از تعهدهای ارزی را به ویژه تا سقف یک میلیون دلار و برای واحدهای کوچک و صادرکنندگانی که در سطح رقمهای پایین تری صادرات دارند، جزو معافیتهای تعهد ارزی قرار گیرد. باتوجه به اینکه صادرکنندگان خراسان رضوی بیشتر تجار بخش خصوصی و خرد هستند، تحقق این مسئله میتواند سبب رشد بیشتر صادرات استان شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با ابراز نگرانی از تعطیل شدن پنجشنبهها گفت: اگر چنین مسئلهای محقق شود، تعداد روزهای ارتباطی ایران با کشورهای دیگر کاهش مییابد و این مسئله میتواند سبب کاهش صادرات کشور شود. از این رو انتظار داریم که نمایندگان مردم در خانه ملت مسئله توجه به صادرات را در تعیین روزهای تعطیل در نظر بگیرند.
شیردل تأکید کرد: ازآنجاکه کشورهای همسایه ایران از اولویت بیشتری نسبت به تجارت با سایر دنیا برای دولت سیزدهم برخوردار هستند دولت نیز سیاست گسترش تجارت با این کشورها را دارد، به نظر میرسد کماکان جای گسترش کار با سایر کشورهای همسایه وجود دارد.