به گزارش شهرآرانیوز، آذرماه سال گذشته بود که هیئت تجاری خراسان رضوی متشکل از مدیران کل صنعت، معدن و تجارت، راه آهن، جهاد کشاورزی، گمرک، راهداری و حمل ونقل جادهای خراسان رضوی، مدیران و فعالان اقتصادی عازم مسکو شدند که طی جلساتی با بخش خصوصی کشور روسیه، مسئولان دولتی این کشور فرصت و زمینه ارتقای مبادلات تجاری را فراهم کنند.
در این سفر استان چلیابینسک روسیه از بین مناطق مختلف روسیه به دلیل اینکه تا حدی نزدیکترین مسیر را به خراسان رضوی دارد، مسیر تجاری هدف برای توسعه روابط تجاری خراسان رضوی با روسیه بود. همچنین موضوع کریدور شمال -جنوب برای ایران، به عنوان فرصتی برای تقویت اقتصاد ملی از مسائل مورد تأکید در این سفر بود. بی شک در مسیر ارتقای مبادلات تجاری میان ایران و روسیه، رفع چالشها و موانع از اهمیت بسیاری برخوردار است. موضوعی که در گفتگو با معاون بازرگانی سازمان صمت خراسان رضوی تحلیل و بررسی شده است.
عبدی، یکی از فعالان اقتصادی خراسان رضوی که در حوزه صادرات انواع ماشینآلات نانوایی، قنادی و تجهیزات پخت مرتبط فعال است، درباره ظرفیتهای تجاری برای صادرکنندگان ایرانی میگوید: باتوجهبه سوابق صادراتی این شرکت دانشبنیان در بازار روسیه، فرصتهای بسیار خوبی در آسیای میانه و بهویژه فدراسیون روسیه برای صادرکنندگان ایرانی، وجود دارد. این فعال اقتصادی تسهیل در این مسیر را مشروط بر رفع مشکلات انتقال ارز و قرارگرفتن کالای ایرانی در مسیر سبز گمرکی میداند و درباره بیشتر چالشها و مشکلات مطرح بیان میکند: یکی از مهمترین چالشهای پیش روی بازرگانان، دریافت روادید و تسهیل در سفرهای تجاری است. مسئله دوم کمبودهای مرتبط در صنعت حمل و نقل به این کشور است.
او در ادامه به حمایتهایی اشاره میکند که برای صادرکنندگان ایرانی یک ضرورت است و اظهار میکند: در بازار روسیه و کشورهای مشترکالمنافع، اولین حمایت بیمه صادرات و موضوع دوم فراهمکردن شرایط انتقال وجوه از مسیر بانکی است. این فعال تجاری در روسیه درباره تجربه صادرات به روسیه و حضور در این کشور میافزاید: با توجه به مشارکت در نمایشگاههای مختلف روسیه از قبیل مسکو، آستاراخان، کراسنودار و کازان و همچنین حضور در هیئتهای تجاری به این کشور، فرصتهای صادراتی بسیار خوبی برای محصولات ایرانی فراهم است که ماحصل مشارکت در نمایشگاههای متعدد و هیئتهای تجاری به روسیه را میتوان بهوضوح در تعداد صادرات به این کشور مشاهده کرد.
همچنین معاون بازرگانی سازمان صمت خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه موضوع تجارت ایران به ویژه از خراسان رضوی به روسیه از اهمیت ویژهای برخوردار است، میگوید: روسیه یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان و پنجمین اقتصاد اروپا محسوب میشود، به همین دلیل یکی از اقتصادهای بزرگ جهان است.
علی غفوری مقدم با اشاره به اینکه اقتصاد روسیه انرژی محور است و البته سهم گردشگری و تولیدات صنعتی آن هم در حوزه صنایع نظامی درخور توجه است، بیان میکند: زمینههای خوبی برای روابط تجاری میان دو کشور وجود دارد. همسایگی ما با کشور روسیه یک موقعیت لجستیک محسوب میشود.
همچنین مرز آبی مشترک که با کشور روسیه داریم به کاهش هزینههای حمل و نقل کمک میکند از طرف دیگر رشد اقتصادی و رشد جمعیتی روسیه درخور توجه است. ضمن اینکه روسیه کشوری مصرف کننده نیز هست و بازار روسیه میتواند فرصت خوبی برای تولیدات صنعتی و سایر تولیدات ما در حوزههای دیگر باشد اگرچه هنوز نتوانسته ایم از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم.
غفوری مقدم به چالشهایی که در این زمینه وجود دارد میپردازد و میگوید: یکی از چالشهایی که در این زمینه وجود دارد ناآشنایی به زبان اصلی هر دو کشور توسط تجار است که همین مسئله ارتباطات تجاری هر دو کشور را تحت تأثیر قرار میدهد.
چالش بعدی در زمینه ترانزیت و حمل و نقل است و همچنین ناآشنایی با نیازها و ظرفیتهای بازار روسیه از دیگر مسائلی است که نیاز است مرکز مطالعات بازار روسیه در این باره ایجاد شود یا اگر هست فعالتر شود.
وی کمبود کانتینرهای یخچال دار را در زمینه صادرات کالا از ایران به روسیه، یکی دیگر از مسائل میداند و میافزاید: امکان سیر واگنهای ایرانی در کشورهای CIS مسئله دیگری است که ما از مدتها پیش دنبال میکنیم و هنوز این امکان فراهم نشده است و اگر محقق شود زمینه گسترش همکاریهای ما فراهم میشود. اگرچه اخیراً اقدامات خوبی در زمینه تبادلات پولی بین دو کشور انجام شده است ولی هنوز مشکلاتی در این زمینه داریم که باید برطرف شود.
معاون بازرگانی سازمان صمت خراسان رضوی نیاز به نمایشگاههای دائمی برای محصولات ایرانی در روسیه را یکی از ضرورتهای تجاری مطرح و بیان میکند: در خراسان رضوی این مسئله را اعلام کرده ایم که آمادگی برای تهاتر نمایشگاهی با روسیه داریم. همین طور ایجاد مرکز تجاری در استان چلیابینسک و به طور متقابل در مشهد که میتواند به توسعه تجارت ما با روسیه کمک کند. از ظرفیت تهاتر نیز میتوان برای تأمین برخی از اقلام کالاهای اساسی برای دو کشور استفاده کنیم. فرصتی که بتوانیم از محدودیتهایی که در زمینه تبادل مالی داریم عبور کنیم. در زمینه تأمین نهادههای دامی نیز میتوانیم از این فرصت استفاده کنیم.
غفوری مقدم میافزاید: تسهیل صدور ضمانت نامههای بانکی نیز برای تجار دو طرف میتواند به توسعه صادرات ما به روسیه کمک کند. ایجاد زیرساختهای لازم برای حمل و نقل و انعقاد تفاهم نامه در حوزه کریدور شمال -جنوب که میتواند از مرز سرخس اتفاق بیفتد، هم جادهای و هم ریلی میتواند به توسعه صادرات ما به روسیه کمک کننده باشد.
معاون بازرگانی سازمان صمت خراسان رضوی با بیان اینکه در سه ماهه نخست امسال صادرات خراسان رضوی به روسیه ۶ میلیون دلار بوده است، میگوید: این رقم پایینتر از صادرات به کشورهای دیگر است. صادرات ما به ترکمنستان ۴۰ میلیون دلار، ازبکستان ۳۹ میلیون دلار، قرقیزستان ۲۰ میلیون دلار و تاجیکستان ۵۰ میلیون دلار بوده است. به روسیه حدود ۳۰ هزار تن کالا صادر کرده ایم که میتوانیم آن را ارتقا بدهیم. در رده بندی کشورهای هدف صادراتی ایران، بیشترین صادرات به افغانستان با ۸۳ میلیون دلار بوده است و روسیه در این رده بندی در رتبه یازدهم قرار میگیرد.
غفوری مقدم رقم واردات به روسیه را نیز رقم مطلوبی نمیداند و بیان میکند: در سه ماه نخست امسال از روسیه ۳.۵ میلیون دلار واردات داشته ایم، در حالی که از امارات ۴۵ میلیون دلار، تاجیکستان ۱۴ میلیون دلار و ازبکستان ۱۲ میلیون دلار که در این زمینه نیز در رتبه دهم واردات هستیم.
معاون بازرگانی سازمان صمت خراسان رضوی مهمترین مسئله در موانع تجاری میان دو کشور را محدودیتهای استاندارد بالای روسیه میداند و اظهار میکند: روسیه کشور خاصی است که با وجود مزیتهایی که دارد محدودیتهایی نظیر تعریف استانداردهای بالا نیز در این زمینه مشکل آفرین شده است.
وی با اشاره به اینکه کیفیت کالاهای ایرانی مناسب است و در خیلی از کالاها کیفیت خوبی داریم، میافزاید: استانداردهای روسیه برای واردات کالا از کشورهای مختلف خیلی بالاست یا باید تلاش کنیم استانداردهای کالاهای صنعتی مان را به این سطح برسانیم یا در این زمینه با روسیه توافقاتی داشته باشیم. همچنین مسئله دیگر این است که باید در بازار روسیه به دنبال صادرات کالاهای جدید باشیم. به دست آوردن سهم کالاهای صادراتی کشورهای دیگر در بازار روسیه کار بسیارسختی است.
مهمترین کالاهای صادراتی ایران به روسیه در سه ماه نخست سال ۱۴۰۳ عبارت است از پسته، فروکروم، ظروف شیشهای اوپال، پنیرها، پلی استیرن، اجزا و قطعات انبارههای برقی، خامه مایع، رب گوجه فرنگی، هیدروژن کربنات سدیم، صفحه، ورق یا تیغه استرچ، الیاف سنتتیک غیریکسره، اشیای سر میز و آشپزخانه، مکمل غذایی، چسب ها، مواد پروتئینی تکستوره، اشیا برای بهداشت یا داروخانه از کائوچوی سفت نشده، هندوانه، بازیچههای چرخ دار برای سوار شدن بدون موتور برقی. واردات نیز در سه ماه نخست امسال پنبههای حلاجی نشده، ماشینهای خم کردن و راست کردن و...، لوبیا چیتی، ابریشم خام، لوازم تقاطع یا تغییر مسیر ریل، تفاله نشاسته سازی و تفالههای همانند و سنگهای موسوم به چینی است.