ایران خودرو گزارش داد | توقف تولید یک خودرو پر فروش در سال ۱۴۰۴ در سال ۱۴۰۴، عوارض خودرو‌های وارداتی ۲.۴ برابر شد؟ پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا (دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | ترمز طلا کشیده می‌شود؟ پیش‌بینی بورس فردا (دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | منتظر صعود بازار باشیم؟ پیش‌بینی قیمت ارز و دلار فردا (دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | روند خنثی ادامه دارد؟ هشدار به سهامداران عدالت؛ فریب پیامک‌های واریز سود را نخورید بیانیه سازمان حمایت درباره قیمت‌گذاری خودرو‌های وارداتی جزئیات حراج شمش طلا روز سه‌شنبه (۱۶ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴) بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تیگو ۸ پرو ۳ میلیارد و ۳۳۵ میلیون تومان آرامش در بازار امروز خودرو‌های داخلی (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) مشکل توقف عرضه آرد رفع شد (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) فروش فوری یکی از محصولات ایران‌خودرو از روز سه‌شنبه (۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) + لینک ثبت‌نام ابلاغ مصوبه واردات خودرو‌های نو و کارکرده به گمرکات + سند رئیس‌کل بانک مرکزی: آغاز آزمایشی اصلاح نظام بانکی از فروردین ۱۴۰۴ افت فشار فروش در بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) ریزش بورس ۹۹ در ۱۴۰۴ تکرار می‌شود؟ طلا در مشهد گرمی چند؟ (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت کوین (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دلار ۸۶ هزار و ۲۵۰ تومان بهره‌برداری از یک نیروگاه خورشیدی در گناباد (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) آشنایی با قدیمی‌ترین دستور‌پخت‌های جهان محدودیت‌های فروش برای خودرو‌های وارداتی برداشته شد گذر قیمت طلا از کف | سکه برای بازگشت به مدار صعود خیز برداشته است؟ (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کارمندان می‌توانند از مرخصی استعلاجی ساعتی استفاده کنند قیمت مرغ منجمد تعیین شد (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت طلای جهانی امروز (یکشنبه، ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد وزارت نیرو تعرفه‌های جدید آب در سال ۱۴۰۴ را اعلام کرد انبار متخلف در شهرستان مشهد پلمب شد (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت جدید کارخانه‌ای محصولات سایپا اعلام شد (اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) | کاهو و کلم کیلویی چند است؟
سرخط خبرها

عدم تسویه قرض ۵۷۰۰ میلیاردی یارانه

  • کد خبر: ۲۲۵۰۹
  • ۱۴ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۳
عدم تسویه قرض ۵۷۰۰ میلیاردی یارانه
۵۷۰۰ میلیارد تومانی که حدود ۱۰ سال پیش دولت بابت پرداخت یارانه‌های نقدی از بانک مرکزی استقراض کرده اکنون به صورت قانون در آمده تا این بدهی در دستور پرداخت قرار گیرد.
به گزارش شهرآرانیوز، از سال ۱۳۸۹ که دولت دهم قانون هدفمندکردن یارانه‌ها را کلید زد، آنچه که به مرحله اجرا درآمد تطابق کاملی با محتوای قانون نداشت. در اهم انحرافات قانون هدفمندی یارانه‌ها، پرداخت یارانه نقدی به صورت همگانی  قرار دارد؛ به طوری که دولت که موفق به انجام غربالگری یا گزینش اقشار هدف و نیازمندان به یارانه نقدی نشده بود، اقدام به پرداخت برای تمامی کسانی کرد که ثبت نام کرده بودند و این کار باعث شد که از همان ابتدای شروع قانون هدفمندی یارانه‌ها کسری منابع و ناهماهنگی در منابع و مصارف ایجاد شود.

این در حالی است که از همان سال ۱۳۸۹ که در سه ماه پایانی آن قانون هدفمندی یارانه‌ها به مرحله اجرا درآمد، دولت به استقراض از بانک مرکزی روی آورد و حدود ۵۷۰۰ میلیارد تومان از آن تنخواه گرفت تا خرج پرداخت‌های نقدی و سایر هزینه‌های مربوطه کند.

حدود ۱۰ سال از این استقراض گذشته، اما ظاهرا هنوز پرداختی در این رابطه انجام نشده است و بعد از این مدت اکنون و در سال جاری در قانون هدفمندی یارانه‌ها این بدهی گنجانده شده است. براساس بند «ب» تبصره هدفمندی یارانه‌ها در بودجه سال ۱۳۹۹ بدهی سازمان هدفمندی یارانه‌ها به بانک مرکزی بابت تنخواه دریافتی برای اجرای قانون تا حدود ۵۷۰۰ میلیارد تومان به عنوان بدهی دولت به بانک مرکزی تلقی شده است.

در حالی استقراض از بانک مرکزی به عنوان یکی از خط قرمز‌های دولت‌ها به شمار می‌رود که گرچه در سال‌های گذشته گفته شده دولت بابت پرداخت‌های نقدی یارانه هیچ استقراض جدیدی از بانک مرکزی نداشته است، اما هزینه‌ای که اکنون بابت توزیع یارانه‌ها انجام می‌دهد بسیار سنگین است و موجب شده تا برای پر کردن کسری‌های آن سهم سایر بخش‌ها پرداخت نشود.

این در شرایطی است که سالانه بیش از ۴۲ هزار میلیارد تومان بابت پرداخت یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی به جمعیت ۷۸ میلیون نفری هزینه می‌شود که این رقم از سال ۱۳۸۹ تاکنون به حدود ۳۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. در این سال‌ها با وجود هزینه این رقم هنگفت برای پرداخت‌های نقدی با توجه به این‌که غربالگری یارانه‌بگیران انجام نشد و جمع نیازمند و ثروتمند با هم یارانه گرفتند، موجب شد که در کنار استقراض از بانک مرکزی و کسری منابع هیچ‌گاه سهم سایر بخش‌های تعیین شده در قانون از محل منابع هدفمندی به طور کامل پرداخت نشود.

براساس قانون هدفمندی یارانه‌ها، از درآمد ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی باید تا ۵۰ درصد بابت توزیع نقدی و غیرنقدی برای پوشش آسیب‌های ناشی از قانون به اقشار آسیب‌پذیر پرداخت شود و از باقی مانده آن ۳۰ درصد برای تولید و ۲۰ درصد برای هزینه‌های دولت و همچنین طرح‌های عمرانی، اما در ۱۰ سالی که از اجرای قانون گذشته در اغلب سال‌ها به دلیل بالا بودن هزینه پرداخت‌های نقدی عمدتا سهم تولید و سایر بخش‌ها صفر بوده و هر آنچه وجود داشت، بابت پرداخت یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی خرج شده است.

در حال حاضر نیز با وجود توقعی که برای اصلاح روند معیوب پرداخت‌های نقدی یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی وجود دارد، نه تنها تغییری در پرداخت یارانه به ۷۸ میلیون نفر ایجاد نشد بلکه از سال گذشته و با اصلاح قیمت بنزین پرداخت نوع دیگری از یارانه نقدی تحت عنوان کمک معیشتی نیز به حدود ۶۰ میلیون نفر در دستور کار قرار گرفته است.

در سال جاری و در مجموع دولت باید بابت یارانه نقدی و کمک معیشتی حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان پرداخت کند که رقمی قابل تامل در مقایسه با ارقام بودجه سالانه است.

منبع:‌ایسنا
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->