به گزارش شهرآرانیوز، کمبود زمین، مشکل در تأمین انرژی، کاغذبازی پیچیده اداری، قوانین دست وپاگیر، نیاز به تأمین سرمایه ثابت با مبالغ بالا و هزارویک دلیل دیگر سدی میشود در مقابل کسانی که میخواهند کارخانهای برپا کنند و محصولشان را با برند خودشان به سرانجام برسانند، حالا چاره چیست؟ یک راه این است که بدون کارخانه تولید کنند. چطور؟ کمی بیشتر توضیح لازم است.
در سالهای اخیر تعداد مجوزهایی که در صنایع مختلف به نام اقتصاد آزاد، انحصارزدایی و ایجاد بازار رقابتی بدون توجه به نیازهای جامعه و برنامههای اقتصادی صادر میشود، روزبه روز درحال افزایش است. آمارهای به ظاهر درخشان از رشد صدور جواز تأسیس و پروانه بهره برداری واحدهای صنعتی که از نظر مسئولان دستاورد محسوب میشود، نتیجه چشمگیری در افزایش کیفیت کالاها، رقابتی شدن بازار، کنترل قیمتها و رفع مشکل بیکاری نداشته است. صدور بی برنامه مجوزها باعث افزایش ظرفیت خالی کارخانهها یا نرسیدن به مرحله تولید شده است.
حالا اگر کسانی که بازار، سرمایه در گردش و محصولی مناسب برای ارائه دارند، اما کارخانهای برای تولید ندارند در کنار کارخانه دارهایی که تولید چندانی ندارند قرار گیرند، نتیجه آن میشود اجرای طرح «تولید بدون کارخانه». طرحی که کاملا با شعار جهش تولید همخوانی دارد، چون از این طریق میتوان از ظرفیت خالی صنایع برای تولید و عرضه کالا استفاده کرد.
ایده تولید بدون کارخانه با تلاش اتاق بازرگانی و حمایت اداره کل صمت خراسان رضوی مطرح شد و حدود یک سال قبل اولین مجوز رسمی طبق ساختار و دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر شد. طبق آخرین آمار ۲۵ مجوز صادر شده که به دنبال آن ظرفیت بیش از ۳۵ واحد صنعتی استان تکمیل شده است. نهادههای کشاورزی، صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی و برق و الکترونیک از جمله حوزههای صدور مجوز برای تولید بدون کارخانه است.
به گفته مسئولان این استان تاکنون در سطح کشور بیشترین مجوز «تولید بدون کارخانه» را صادر کرده است. اهمیت موضوع تولید بدون کارخانه را میتوان در آمار و گفتههای فعالان اقتصادی و کارشناسان دید. به عنوان مثال بر اساس آنچه محمدرضا بحیرایی، رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان فراوردههای بهداشتی، آرایشی و عطریات ایران در نشست خبری همایش تولید بدون کارخانه اعلام کرده بود، درصد شرکتهای دنیا تولید کارخانهای نداشته و تولیدات آنها به صورت پرایویت انجام میشود و از ظرفیت شرکتها و واحدهای تولیدی دیگر برای تولیدات خود استفاده میکنند.
جهش تولید با تولید بدون کارخانه سریعتر خواهد بود، این برشی از صحبتهای فیروز ابراهیمی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، درباره اهمیت اجرای طرح تولید بدون کارخانه است. او در گفتگو با شهرآرا میگوید: امروز در بیشتر رشتهها در صنایع مختلف ظرفیت خالی فراوانی داریم و به موازات آن در زیرساخت و انرژی محدودیت داریم؛ یعنی در زمین، آب، برق و گاز محدودیت داریم. پس بهتر است که از ظرفیتهای خالی استفاده شود.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی میافزاید: هرچند روند اجرای آن کند پیش میرود، اما یک ضرورت است که به آن نیاز داریم و باید به این سمت برویم. تولید بدون کارخانه، اقدام ارزشمندی است. در آینده ۵۰ درصد اتفاقات تولید به دلیل محدودیت زمین و منابع، باید متمرکز بر تولید بدون کارخانه باشد. ابراهیمی تأکید میکند: اگر بنا باشد سرمایهها را با پیچ و آهن و آجر به زمین میخ کنیم و بهره وری نداشته باشد، عملا منابع مالی را هدر داده ایم؛ بنابراین روش تولید بدون کارخانه با استفاده از این منابع غیربهره ور اقدامی ارزشمند است.
او با اشاره به اینکه از مطرح شدن موضوع تولید بدون کارخانه بیش از یک دهه میگذرد اضافه میکند: ابداع این ایده ارزشمند از خراسان رضوی صورت گرفت، اما روند عملیاتی شدن آن کند بود، چون در اجرای آن باید خیلی اعتمادها صورت میگرفت و برای ارتباط بلندمدت بین برند و کارخانه قراردادهایی منعقد میشد. بالأخره کمتر از یک سال است که روند صدور مجوز به این منظور آغاز شده است.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با تأکید براینکه اگر تمرکز ما بر تولید بدون کارخانه باشد جهش تولید به مراتب بهتر اتفاق میافتد، میگوید: مثلاً کارخانهای داریم که ۵۰ درصد ظرفیتش خالی است، در این اقدام، چون سرمایه ثابت را داریم وقتی برندی برود آنجا از این ظرفیت استفاده کند، جهش تولید با تولید بدون کارخانه سریعتر خواهد بود، چون اگر تولیدکننده بخواهد از ابتدا شروع به ساخت کارخانه کند، زمان و هزینه زیادی را باید صرف کند تا تولید آغاز شود، اما از طریق این طرح میتوان سریعتر به جهش تولید رسید.