ویدئو | بابک شهبازی چه اطلاعاتی را به موساد فروخته بود؟ + تصاویری از اعترافات و لحظه دستگیری مصلی و المان شهدای مدافع حرم بوستان خورشید و ۱۵ پروژه عمرانی در منطقه ۹ مشهد فردا (۲۷ شهریور ۱۴۰۴) افتتاح می‌شود شهردار مشهد مقدس: جهاد تبیین و امیدآفرینی یکی از وظایف اصلی خبرنگاران است سکونت ۲۰ میلیون نفر در بافت‌های ناکارآمد | تعریف ۱۸‌ همت پروژه توسط دفاتر تسهیلگری سخنگوی وزارت خارجه: ایران و اروپا امروز به صورت تلفنی رایزنی می‌کنند استاندار خراسان رضوی: کنگره بزرگداشت ۱۸ هزار شهید استان فرصتی مهم برای همگرایی است بوستان جدید در مشهد با امکانات ویژه | پارک بانوان بوستان کرامت در دست احداث کریمدادی: پروژه بوستان کرامت با مشکل تأمین منابع مالی مواجه است وضعیت ناسالم هوای مشهد تا عصر امروز (چهارشنبه، ۲۶ شهریور ۱۴۰۴) برای گروه‌های حساس شهردار مشهدمقدس از تلاش برای تکمیل بوستان کرامت تا پایان سال جاری خبرداد (۲۶ شهریور ۱۴۰۴) آغاز فعالیت دبیرخانه نشان مشهدالرضا (ع) قالیباف: پیشرفت کشور در گرو فرصت دادن به نخبگان است + فیلم گروسی با یک مقام آلمانی درباره ایران گفت‌وگو کرد تسریع در ابلاغ آرای ماده ۱۰۰ در مشهد؛ تضمینی برای حقوق مالکین خودکفایی در ساخت تجهیزات مکانیکی پالایشگاه گاز در مشهد «مشهد مهربان»؛ هم‌افزایی شهروندان و نهاد‌ها برای بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل اجاره ملک در مشهد ثابت ماند | مبلغ اجاره‌ها مشابه با سال قبل پویش «مشهد مهربان»، گامی مهم برای بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل مشهدی به چرخه آموزش جزئیات برگزاری بیست‌وچهارمین نمایشگاه عرضه مستقیم کالا (فروش پاییزه) مشهد کیفیت هوای شهر مشهد در وضعیت «قابل‌قبول» است (۲۵ شهریور ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

عدالت فضایی، زمینه‌سازِ رسیدنِ شهروندان به توسعه فردی

  • کد خبر: ۲۳۱۶۵۹
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۳
عدالت فضایی، زمینه‌سازِ رسیدنِ شهروندان به توسعه فردی
با افزایش گستردگی شهرها و وجوه زندگی مصرف گرایانه و سرمایه‌داری، ساختار بسیاری از شهرها در دنیا به سمت به‌هم ریختگی و بی‌قوارگی پیش رفت.

بسیاری از شهر‌ها پس از افزایش توزیع ناعادلانه ثروت شکل و شمایلی به خود گرفتند که عده‌ای را محروم و عده‌ای را غنی از امکانات کرده است.

هرچند ذکر این نکته نیز قابل تامل است که شهر‌های پیش از دنیای صنعتی نیز بر اساس طبقات اجتماعی شکل یافته بود و گا‌ها دسترسی به برخی امکانات برای عده‌ای از افراد غیر ممکن بود. این بی عدالتی شاید در آن زمان به دلیل تفاوت‌های ذهنی افراد در تعریف کلمه عدالت به اندازه زمان کنونی برجسته نبود، اما در دنیای امروزه شهروندان مفاهیم متفاوتی از عدالت را در ذهن دارند و تا حد زیادی آگاه هستند که توسعه فردی ارتباط عمیقی با مفهوم عدالت در توزیع امکانات دارد؛ بنابراین مفهومی با نام عدالت توزیعی در فاصله میان سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ م شکل گرفته و مورد توجه قرار گرفت. این مفهوم بر توزیع عادلانه منابع، خدمات و فرصت‌ها در فضا‌های جغرافیایی و شهری تأکید می‌کند و از سوی دیگر به بررسی و تحلیل نحوه توزیع امکانات شهری بین شهروندان و گروه‌های مختلف جامعه می‌پردازد.

همچنین نظریه پردازان این مفهوم می‌کوشند تا از این طریق از نابرابری‌های فضایی و اجتماعی بکاهند. عدالت فضایی به خصوص در حوزه هایی، چون برنامه‌ریزی شهری، سیاست‌گذاری عمومی و توسعه پایدار دارای اهمیت بسیاری است. 

عدالت فضایی به عنوان مرکز سایر مفاهیم عدالت در نظر گرفته شود. در چنین شرایطی سه جنبه اقتصادی، اجتماعی و محیطی توسعه پایدار از طریق مرکزیت فضا به یکدیگر مرتبط خواهند شد. عدالت فضایی در نهایت مفهومی مشارکت جویانه است.

در واقع شهروندان باید بتوانند به سهولت و عادلانه به خدمات عمومی مانند آموزش، بهداشت، حمل‌ونقل عمومی، فضای سبز و امکانات فرهنگی و زیرساخت‌های شهری، چون آب، برق، فاضلاب و اینترنت دسترسی داشته باشند.

همچنین ایجاد شرایط مناسب برای مشارکت فعال تمامی گروه‌های اجتماعی و افراد در فرآیند‌های تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی شهری از موضوعات قابل تامل گنجانده شده در مفهوم عدالت فضایی است. در شهر‌هایی که برنامه ریزان آن عدالت فضایی را در تمامی تصمیم گیری‌ها مدنظر قرار دهند؛ افراد می‌توانند به صورت عادلانه حق و شرایط توسعه فردی را بیابند.

در چنین شهر‌هایی توزیع جمعیت نیز به صورت عادلانه است و شهروندان بخشی از یک شهر ناگزیر به تحمل مشکلات ناشی از تراکم جمعیت و تبعات زیست محیطی آن، چون آلودگی‌های زیست محیطی، نیستند. مفهوم عدالت فضایی همچنین در نهایت منجر به شکل گیری شهر عادل خواهد شد؛ بنابراین مجریان اصلی عدالت اجتماعی که ماحصل عدالت فضایی است، برنامه ریزان شهری هستند و برنامه ریزی شهری سازوکار اصلی اجرای آن. در حال حاضر طرح‌های توسعه و عمران شهری از جمله ابزار‌های کاهش تبعیض اقتصادی و اجتماعی و توزیع عادلانه امکانات درشهر‌ها است.

این مفهوم در نهایت میبایست تبدیل به حامی شهروندان برای توسعه فردی شده و از طریق ایجاد بستر‌های مناسب به رشد فردی افراد کمک کند. چنین شهری بر اساس مردم سالاری، تنوع، رشد و پایداری تعریف می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->