مهدی هدایت نیا در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز در خصوص افزایش قیمت محصولات لبنی تصریح کرد: علی رغم اینکه سازمان حمایت از مصرف کننده، مصوبهای به انجمن لبنی ایران مبنی بر افزایش قیمت ۳۰ درصدی محصولات لبنی داده است، اما هیچ افزایش قیمتی برای محصولات لبنی نداشتیم و منتظریم قیمتهای جدید اعلام و ابلاغ شود.
وی با بیان اینکه کارخانجات لبنی به دلیل اینکه افزایش قیمت تقاضای محصولات لبنی را تحت تاثیر میدهد، خیلی موافق افزایش قیمت نیستند افزود: در خیلی از هزینهها ما افزایش قیمت داشتیم حتی در بحث شیر خام که نرخ مصوب برای هر کیلو اکنون ۱۵ هزار تومان است، شرکتهای لبنی با قیمت بالاتر ۱۶ هزار تومان خریداری میکنند. اما هنوز به رقم جدید ۱۸ هزار و ۱۰۰ تومان نرسیدیم.
وی در پاسخ به اینکه گفته میشود با کاهش قیمت نهاده دانی باید قیمت شیر خام هم کاهشی باشد تصریح کرد: دامداران در سالهای گذشته وضعیت بدتری داشتند و پیگیر افزایش قیمت شیر بودند، اما امسال دامداران به دلیل اینکه گوشت گران شده کمتر به دنبال افزایش قیمت شیر بودند.
دبیر اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی افزود:: بحث صادرات در حوزه ما آنچنان توجیهی ندارد و حتی در کالایی که صادر میشود زیان هم داریم؛ و کالایی که صادر میکنیم فقط برای تامین نقدینگی انجام میدهیم اگرچه که سود اقتصادی برای ما ندارد.
به گفته هدایت نیا، بیشترین صادرات ما دربحث شیر خشک است. قیمت شیر خشکی که ما صادر میکنیم زیر ۲ دلار است. این در حالی است که قیمت جهانی آن ۲.۶ دلار است. صادرات از آن جهت توجیه ندارد که ریالی معامله میشود و باید به دلیل بحث تعهد ارزی، دلاری به دولت برگردانیم.
وی تاکید کرد: مسئولان قول دادند، بحث عودت ارزی را برای صادرات محصولات تولیدی حل کنند، اما این اتفاق تاکنون نیافتاده است. حتی ریال آف شور هم که عنوان شد مشکل تعهد ارزی را حل میکند محقق نشد.
دبیر اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی استان تاکید کرد: شرایط به شکلی است نه میتوانیم محصولاتمان را صادر کنیم و هم مصرف در بازار داخلی کاهش پیدا کرده است و همین امر باعث شد کارخانجات رغبتی به خرید شیر خام نداشته باشند و رقابت کمتری در خرید شیر صورت بگیرد.
هدایت نیا ادامه داد: ما در حالی کاهش مصرف لبنیات درسبد غذایی مصرف کننده را داریم که مصرف جهانی لبنی به طور متوسط ۱۶۰ کیلو گرم است. متوسط مصرف ایران سال ۹۰، ۱۱۰ کیلوگرم بوده است و اکنون به ۷۰ کیلوگرم کاهش یافته است.
وی عنوان کرد: دولت باید در بحث افزایش سرانه مصرف شیر حمایت کند، اما در بحث شیر مدارس هنوز دولت هیچ اقدامی نکرده است و با اینکه درشهریور ماه هستیم و باید تصمیم گیریها صورت بگیرد هیچ اتفاقی از سوی دولت نیافتاده است. سال گذشته هم آذرماه استارت توزیع شیر در مدارس دولتی خورده شد.
وی ادامه داد: دولت دربحث افزایش مصرف لبنی اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه باید حمایت ویژه کند و عملا تا کنون هیچ حمایتی برای افزایش مصرف نشده است.
هدایت نیا ادامه داد: درشرایطی هستیم که وضعیت صنایع لبنی ما خوب نیست و این موضوع حتی در کشور هم وجود دارد. افزایش ۳۰ درصدی قیمت هم برای مصرف کننده و هم برای کارخانجات لبنی که با کاهش بیشتر مصرف مواجه هستند فاجعه است.
وی تاکید کرد: دپوی محصولات، نداشتن نقدینگی و عدم حمایت بانکها رقابت در فروش محصول حتی با زیان، بحث تعهد ارزی از عمده مشکلات ما است.
هدایت نیا درباره مزیت استان درحوزه تولید محصولات لبنی گفت: ما از نظر تعداد کارخانجات و تکنولوژی که داریم درکشور اول هستیم. متاسفانه در هشت سال اخیر هیچ سرمایه گذاری در حوزه صنعت شیر انجام نشده است و این صنعت ازتوجیه اقتصادی خارج شده است.