از «فرار مغزها» تا طرحی برای بازگشت محققان ایرانی مقیم خارج به کشور

  • کد خبر: ۲۶۲۲۵
  • ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۹
از «فرار مغزها» تا طرحی برای بازگشت محققان ایرانی مقیم خارج به کشور
مقام مسئول در معاونت علمی گفت: تاکنون بیش از ۱۴۰۰ نفر از محققان و متخصصان ایرانی دانشگاه‌های برتر دنیا (بیشتر از کشورهای امریکا، کانادا و کشورهای اروپایی) به کشور بازگشته‌اند.

به گزارش شهرآرانیوز، علی حسینی، معاون روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بین‌الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اظهار کرد: برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور از سال ۱۳۹۴ با هدف ایجاد سازوکاری جهت بهره‌مندی از دانش و تجارب ارزشمند محققان و متخصصان ایرانی خارج از کشور در قالب برنامه‌هایی همچون پسادکتری، فرصت مطالعاتی، اساتید مدعو و معین، تأسیس شرکت فناور و برگزاری سخنرانی و کارگاه تخصصی، پروژه تخصصی جایگزین خدمت سربازی با تأکید بر مدل چرخش مغزها طراحی و اجرا شده است.

وی افزود: مخاطبان این طرح شامل دانش‌آموختگان دوره دکترا از یکی از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا، اساتید یکی از ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا و متخصصان و کارآفرینان فعال در یکی از مؤسسات شاخص علمی و فناوری یا شرکت‌های دانش‌بنیان خارجی است.

به گفته حسینی، این برنامه توانسته است در ۴ سال گذشته پل ارتباطی میان متخصصان و دانشمندان ایرانی خارج از کشور با بیش از ۱۰۰ مرکز علمی و فناوری منتخب داخلی در کمترین زمان ممکن ایجاد و آن‌ها را با ظرفیت‌های موجود در حوزه‌های مختلف علمی و فناوری آشنا کند.

وی عنوان کرد: همچنین نحوه همکاری با مراکز یادشده را پیش از ورود متخصصان و دانشمندان ایرانی به کشور با هدف فراهم کردن شرایط انتقال مهارت‌ها، روش‌ها و قابلیت‌های خدماتی نوین به کشور تعریف کند.

مشارکت ۷۰۰۰ متخصص ایرانی خارج از کشور

وی در خصوص نتایج و خروجی‌های برنامه‌های مرکز تعاملات بین‌المللی طی این سال‌ها گفت: تجربه موفق این برنامه در شکل‌گیری زیرساختی مناسب و سریع جهت استفاده از ظرفیت و توان علمی و فناوری متخصصان ایرانی در حوزه‌های مختلف تخصصی منجر به مشارکت بیش از ۷۰۰۰ متخصص و محقق ایرانی خارج از کشور در این برنامه شده است.

بازگشت ۱۴۰۰ متخصص مقیم خارج به کشور

معاون روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بین‌المللی ادامه داد: بیش از ۱۴۰۰ نفر از محققان و متخصصان ایرانی دانشگاه‌های برتر دنیا (اکثریت از کشورهای امریکا، کانادا و کشورهای اروپایی) هم‌اکنون به کشور بازگشته‌اند که ۱۹ درصد آن‌ها فارغ‌التحصیل ۲۰ دانشگاه برتر دنیا (همچون ام‌آی‌تی، استنفورد، کمبریج، هاروارد، برکلی، ایلینوی، امپریال کالج، پرینستون، میشیگان، ملی سنگاپور، ای پی اف ال سوئیس و…) هستند.

وی بیان کرد: حدود ۷۹ درصد این افراد تجربه زندگی بیش از ۵ سال را در خارج از ایران داشته‌اند که نشان‌دهنده سطح بالای کیفی و ارزش بالای یکایک آن‌هاست.

حسینی تأکید کرد: همچنین تاکنون ۹۳ استارت‌آپ در حوزه‌های مختلف تخصصی توسط این افراد ایجاد شده که زمینه اشتغال تخصصی مستقیم برای بیش از ۵۰۰۰ نفر از بهترین متخصصان و فارغ‌التحصیلان داخلی را فراهم کرده است.

جذب متخصصان ایرانی خارجی در دانشگاه‌ها

وی بیان کرد: تا کنون بیش از ۴۰۰ نفر از محققان بازگشته به کشور در قابل برنامه یادشده جذب هیئت علمی دانشگاه‌های تراز اول داخلی شده که این امر در بالا رفتن سطح کیفی فعالیت‌های پژوهشی، آموزشی و بین‌المللی دانشگاه‌ها تأثیر شایانی داشته است. 

منبع: مهر

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->