سخنگوی قوه قضائیه افزود: این افراد متأسفانه در شرکت سایپا ارتباطات و مراودات برقرار کرده بودند و مدیریت خود آنجا که محکوم شد، مقصر بود.
وی ادامه داد: شرکت سایپایی که ۶۰۰ نمایندگی داشت، فقط محصولاتش را در آن مقطعی که پرونده تشکیل شد، به ۱۵ نمایندگی میداد و ۹۳ درصد از تولیدات خودرو شرکت سایپا، در اختیار این ۱۵ شرکت قرار میگرفت.
اسماعیلی گفت: در این مجموعه افرادی در حوزه شرکتهای هرمی، قاچاق کالا و ارز، صرافیهای غیرمجاز، خرید سکه و ارز، خرید خودرو و همچنین پولشویی با هم ترکیب شده بودند و پرونده بیش از ۵۰ متهم داشت که ۳۴ نفر از آنها نهایت محکومیت پیدا کردند.
سخنگوی دستگاه قضا خاطرنشان کرد: شبکه یادشده یک شبکه و باند گستردهای بود که متأسفانه دست به اعمال مجرمانه زدند و قوه قضائیه نیز چارهای جز اجرای قانون و مجازات قانونی درباره مرتکبان نداشت.
وی در پاسخ به اینکه آیا صرف ثبتنام برای دریافت انبوه محصول در بازارهای خودرو یا سکه میتواند منجر به حکم اعدام شود، افزود: موضوع ما صرف ثبتنام نیست. قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور، شقوق مختلفی دارد که بر این اساس وقتی نظام توزیع کشور از طریق ارتکاب اعمالی خاص دچار مشکل میشود، درباره اینگونه اعمال جرمانگاری شده است.
بیشتر بخوانید:
قیمتهای جدید شورای رقابت برای خودروهای داخلی/ پراید ۳۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان + جدول
مادری، زیر شلاق پدری/سایه سنگین فقر بر سر مادری بیشناسنامه
سخنگوی قوه قضائیه تصریح کرد: وقتی در بازار خودرو، ۹۳ درصد خودرو را یک مجموعه در اختیار میگیرند، توزیع مایحتاج عمومی کشور دچار اختلال میشود و مصداق اخلال است.
اسماعیلی ادامه داد: این افراد که به مجازات اعدام محکوم شدند، صرفا بابت اخلال در نظام خودرویی نبود، بلکه در نظام ارزی و سکه و خرید و فروش سکه اخلال داشتند و مرتکب پولشویی گسترده شده بودند. همچنین شرکت هرمی و اخلال در اقتصاد کشور از ناحیه شرکتهای هرمی نیز در پرونده آنها وجود داشت و حسابهای متعدد بانکی نیز بود.
سخنگوی دستگاه قضا یادآور شد: مجموعه اعمال مجرمانهای که این دو نفر انجام داده بودند، دادگاه را به این نتیجه رساند که عملکرد آنها مصداق افسادفیالارض است و چارهای جز مجازات اعدام نخواهد بود.
اسماعیلی در پاسخ به اینکه این برخوردها چقدر میتواند پیشگیرانه باشد، اظهار کرد: قانون و اجرای قانون و مجازات صحیح و سریع و قاطع اثر بازدارنده دارد، اما تنها با مجازات جامعه اصلاح نمیشود.
وی افزود: مجازات لازم است، اما کافی نیست و باید ساختارهای فسادزا از بین برود. دلالیها، رابطهها، رانتها و اشکال مختلفی که زمینه بروز جرم میشوند هم، باید از بین بروند؛ ولی اجرای مجازات هم لازم است.
سخنگوی قوه قضائیه خاطرنشان کرد: تمام دستگاههای حاکمیتی باید ساختارهای فسادزا را اصلاح کنند تا شاهد تکرار این قبیل اعمال مجرمانه نباشیم، البته مجازات هم اثر دارد، اما اثر مجازات در گروههای مختلف مردم متفاوت است. برخی مردم آنقدر خوب هستند که به صرف نهی، از ارتکاب دست برمیدارند، اما برخیها باید مجازات شوند و برخی باید مجازات را بشنوند تا ما شاهد کاهش جرم و جنایت در جامعه باشیم.
نجوا لاشیدایی و وحید بهزادی چه کسانی هستند؟
نجوا لاشیدایی و وحید بهزادی، زوج جوان دهه شصتی، متهم ردیف اول و دوم پرونده اختلاس و کلاهبرداری ۳۳۰۰ میلیارد تومانی از شرکت خودروسازی سایپا، در سالهای ۹۶ و ۹۷ هستند. به گزارش رکنا، سابقه آشنایی و همکاری این دو جوان که این روزها به دلیل مافیای خودرو بودن و خرید و فروش صوری خودرو و اخلال در نظام ارزی و تولیدی کشور به اعدام محکوم شدهاند، به فعالیتهای شرکت هرمی پالینور در دهه هشتاد شمسی برمیگردد.
شرکتی که مثل گلدکوئست و گلدماین و یونیک فاینانس از هزاران تن از هموطنان به ادعای سرمایهگذاری در بورس و فلزات، کلاهبرداری کرد و شماری از لیدرهای آن از کشور فرار کردند و شماری نیز دستگیر شدند. اما طبق اعلام نماینده دادستان، نجوا لاشیدایی میلیاردها تومان با عضویت و فعالیت در این شبکه در دهه هشتاد شمسی، بهدست آورد و به فهرست بانوان میلیاررد زیر ۴۰ سال ایران اضافه شد. حساب بانکی نجوا لاشیدایی در بانک صادرات از سال ۸۶ تا ۸۸ گردش مالی ۱۳ میلیارد تومانی داشته است و تعدادی از اعضای شرکت پالینور با وی همکاری میکردند.
بازی عجیب زوج کلاهبردار با خانواده خود
نجوا لاشیدایی و وحید بهزادی، حتی افراد خانواده خود را نیز وارد بازیشان کردند و از خواهر و برادر و مادر نیز استفاده کردند. آنها از افراد مختلف، با پرداخت پول، وکالتنامه میگرفتند تا با حساب بانکی آنها کار کرده و جابهجایی پول را در شرکتهای خود از طریق این حسابهای بانکی اجارهای انجام دهند که مصداق پولشویی بود.
همکاری نجوا لاشیدایی و وحید بهزادی با ۲۴ نفر سبب شده تا پرونده تخلفات در شرکت خودروسازی سایپا در سال ۹۶ و ۹۷ که موجب گرانی و کمبود خودرو شد، ۲۶ متهم داشته باشد.
نجوا لاشیدایی و همسرش با کمک مادرانشان که آنها را عضو علیالبدل و بازرس شرکتهایی چون هرمس فارمد و هرمس ویونا کرده بودند، سفارش صوری و غیر واقعی خودرو انجام داده و معامله ارزی در سطح کلان را با تبانی با معاونان ارزی بانکهای خصوصی و یکی از مسئولان بانک مرکزی، صورت دادند که موجب کیفرخواستی در حوزه اخلال در نظام ارزی کشور شده است.
نجوا لاشیدایی چگونه به این ثروت رسید؟
همچنین روزنامه شرق ضمن انتشار اطلاعاتی درباره نجوا لاشیدایی که پیشتر در بند ۲۰۹ زندان اوین بازداشت بود، نوشت: نجوا لاشیدایی پس از شش ماه به زندان قرچک منتقل شد.
براساس اطلاعات رسیده، او از خانوادهای ثروتمند در تهران میآمد و همسرش فردی معمولی بود. آنها برای چندسال از طریق ثبتنام پیشفروش خودرو و سکه، سرمایهگذاری میکردند.
پس از آنکه پیشفروش سکه در بانک ملی گشایش یافت، آنها ۵۰ میلیاردتومان پیشخرید کرده و به دلیل نوسانات بازار برای خود سودهای کلانی دستوپا کرده بودند، اما به دلیل آنکه رانت خانوادگی نداشتند، از جمله نخستین افرادی بودند که در پی گرانی ارز و سکه در سال ۹۷، بازداشت شدند. همزمان با حضور نجوا در زندان اوین، همانگونه که سخنگوی قوه قضائیه نیز به آن اشاره داشت، احکام مصادره اموال او بهصورت پیدرپی به او ابلاغ میشد.
نجوا و همسرش با ایجاد بستر پیشفروش سکه از سوی دولت و همچنین مهیاشدن بستر پیشفروش خودرو از سوی خودروسازی سایپا، با هدف سرمایهگذاری وارد این بازار شدند، اما اگر چنین بستری از سوی دولت و یکی از خودروسازیهای زیرمجموعه دولت فراهم نمیشد، امکان چنین تخلفاتی فراهم بود؟