شهباز شریف از اعلام آمادگی ایران برای کمک به تنش‌زدایی میان پاکستان و هند استقبال کرد پیام تسلیت و همدردی امیر قطر با رئیس جمهور در پی انفجار بندر شهید رجایی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) بیانیه وزارت خارجه عربستان: آماده کمک به برادران ایرانی هستیم پزشکیان: صلح و اعتماد گمشده‌های امروز بشر هستند قتل نمازگزاری در فرانسه با ده‌ها ضربه چاقو واکنش ترامپ به حملات اخیر روسیه به کی‌یف یمن به ۲ هدف راهبردی در یافا و عسقلان و ناو‌های آمریکایی حمله پهپادی کرد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) با تحلیل شرایط، احساسی عمل نکنیم توضیحات عراقچی در پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا+ فیلم زمان و مکان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا مشخص شد دور سوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا به پایان رسید (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) ادامه امدادرسانی برای حادثه انفجار بندر شهید رجایی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) دستور رئیس جمهور پزشکیان برای بررسی وضعیت و علل حادثه بندر شهید رجایی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) زلنسکی درباره دیدار با ترامپ: «بسیار نمادین» بود و می‌تواند «تاریخی» شود بقائی از ادامه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در فضای جدی خبرداد توضیحات بقائی درباره جزئیات دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا کورسک روسیه آزاد شد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) حمله پهپادی ارتش ترکیه به شمال عراق (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) توافق رؤسای جمهور آمریکا و اوکراین درباره ادامه مذاکرات (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) شهادت ۵۶ فلسطینی در غزه | شمار شهدا به ۵۱ هزار و ۴۹۵ نفر رسید (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) حمله موشکی یمن به پایگاه هوایی صهیونیست‌ها (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) سخنگوی وزارت خارجه: موضوع توان دفاعی در مذاکرات مطرح نبوده و نیست دستور ویژه وزیر کشور به استاندار هرمزگان در پی انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) تازه‌ترین پیشنهاد حماس برای تحقق آتش‌بس ۵ ساله در غزه تظاهرات مردم آلمان در محکومیت کشته‌شدن جوان سیاه‌پوست به دست پلیس جان کری: ترامپ به دنبال صلح بین اوکراین و روسیه است دیدار وزرای میراث فرهنگی ایران و ترکیه | صالحی امیری: توسعه گردشگری، نیاز دو کشور است ۱۹ حمله هوایی آمریکا به یمن | اعتراف به کشتار غیرنظامیان یمنی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

عقلانیت جناح‌های سیاسی، تنها مانع بازگشت پوپولیسم

  • کد خبر: ۲۸۴۷۲
  • ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۳
عقلانیت جناح‌های سیاسی، تنها مانع بازگشت پوپولیسم
فرزانه ترکان - عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران
مجلس یازدهم مجلسی ضعیف از نظر پشتوانه آرای مردمی دیده می‌شود. با این حال پیش بینی می‌شود که دو مسیر در پیش‌روی مجلس باشد. در حالت خوش‌بینانه می‌توان گفت این مجلس با وجود آرای حداقلی که از مردم گرفته است و با توجه به اینکه توان کارشناسی پذیرفتنی‌ای ندارد، باید از بدنه کارشناسی خارج از مجلس که دارای دانش و فهم موضوعات در زمینه‌های تخصصی است، استفاده کند و کمک بگیرد تا قانون‌گذاری مناسبی برای حل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و معیشتی انجام دهد. این حالت خوش‌بینانه در شرایطی رخ می‌دهد که نیت و غایت ورود این افراد به مجلس، «حل مشکلات مردم و کشور» باشد.
در این صورت، باید مجلس همگام با قوه مجریه برای حل مشکلات مردم قدم بردارد. باتوجه‌به شناخت ظاهری از افرادی که وارد مجلس شده‌اند و اتفاقاتی که درحال رخ دادن است- مثل رقابت جدی برای کسب کرسی‌های ریاست کمیسیون‌ها- بعید می‌دانم هیچ سطحی از همیاری بین مجلس یازدهم و دولت فعلی رخ دهد و این ترکیب نمایندگان به اندازه‌ای سعه صدر داشته باشند که بخواهند برای حل مشکلات جامعه، به‌شدت متحد شوند و با وحدت و همگرایی کافی در جهت تعامل با قوا تلاش کنند. دومین حالت که پیش‌بینی‌پذیر است، این است که این مجلس با همین پشتوانه و سطح تجربه افرادی که وارد مجلس شده‌اند، با دید روشن و افق باز، حل مشکلات اجتماعی را نبینند و به‌دنبال جناح‌های سیاسی و رقابت‌های درون‌جناحی بروند و منجر به تشدید درگیری‌ها در سطح جامعه شوند. طبیعی است که با وقوع این مسئله، آخرین امید‌های مردم برای حل مشکلات از بین می‌رود. شاید نمایندگان مجلس یازدهم به این سمت نروند که بخواهند رئیس‌جمهور و دولت را تغییر دهند؛ چراکه به واقع در این حد بعید است که بخواهند و بتوانند حرکت جدی انجام دهند، اما درگیری‌های متوالی بین مجلس و دولت، منجر به ایجاد اوضاع و شرایط مشوشی می‌شود که حرکت هر دو قوه را با دست‌انداز مواجه می‌کند و بازنده اصلی این میدان درگیری، مردم هستند؛ مردمی که زیر فشار مشکلات اجتماعی و اقتصادی معیشتی، روزگار می‌گذرانند. به‌طور طبیعی پوپولیسم بر موجی از شعار‌های بی‌محتوای توخالی و اجرانشدنی، سوار است و می‌تواند احساسات مردمی را تحریک کند. این نگرانی و تشبیه بین مجلس یازدهم و مجلس هفتم، چندان بیجا نیست؛ چراکه همین افراد می‌توانند زمینه‌ساز روی کار آمدن پدیده نوظهور و عجیبی در ۱۴۰۰ باشند. همانند آنچه در سال ۸۴ رخ داد. درمجموع باید گفت که موضوع رشد پوپولیسم یکی از خطرات اصلی انتخابات اسفند مجلس بود و این خطر برای انتخابات آینده حتی بزرگ‌تر نیز شده است. بنا بر شرایط ویژه‌ای که در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی کشور وجود دارد، امکان ظهور و بروز پوپولیست‌ها در انتخابات وجود دارد. این مسئله جای بسی نگرانی است؛ چراکه با وقوع چنین شرایطی، مشکلات اجتماعی ما چندین‌هزار برابر می‌شود. تنها راه امیدواری این است که در عرصه سیاسی، شاهد دخالت مستقیم بزرگان در جهت هدایت جریانات سیاسی باشیم؛ هدایتی که می‌تواند قوا را به‌سمت هم‌گرایی ببرد و مانع از بروز چنین اتفاقی و تکرار تجربیات گذشته شود.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->