پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، ۱۹ مهر ۱۴۰۳) | افزایش شدت وزش باد در استان زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد اعلام شد + شرایط ثبت‌نام آموزش برای از ما بهتران! بهترین زمان برای خوردن میوه چه موقعی است؟ جمعیت هلال احمر نهادی مردمی برای جذب و پرورش همه طیف‌های جوانان است | جذب ۱۳۲ هزار نفر از جوانان به عنوان نیروی هلال احمر در شهرستان‌ها وزیر بهداشت: وضعیت شرکت‌های دارویی از حالت بحران خارج شده است آدم‌ربایی در تهران، برای ۴۵۰ میلیون تومان شناسایی ۳۰۰ هزار تبعه خارجی فاقد مدرک هویتی در مشهد بدون تهیه فیش عمره، به سفر حج مشرف شوید مدیرکل پست خراسان رضوی: مجموع مرسولات واردشده و تأییدشده استان در شش‌ماهه اول ۱۴۰۳، ۱۱ میلیون مرسوله بوده است + فیلم ماجرای هک بانک‌ها و واریز‌های میلیونی و حتی میلیاردی به حساب برخی مشترکان صحت ندارد قانون مربوط به شناسنامه فرزندخوانده‌ها نیاز به اصلاح دارد احتمال واریز ۳ میلیون تومان علی‌الحساب متناسب‌سازی به حساب بازنشستگان تأمین اجتماعی (۱۹ مهر ۱۴۰۳) آرامش پشت فرمان لازمه کاهش ترافیک و تصادف در شهر | جنگ اعصاب ترافیک ارگونومی؛ ضامن سلامتی و بهره‌وری در محیط کار وزیر کار: متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در دستور کار وزارت رفاه قرار دارد کاروان سلامت هلال احمر و ارائه خدمات پزشکی رایگان به روستا‌ها پروژه گسترش مترو در مجاورت حافظیه شیراز متوقف شد درباره گروه‌های مردمی حامی خانواده‌های آسیب‌پذیر | روایت آن‌ها که «شوق» را به «زندگی» برمی گردانند هشدار سازمان غذا و دارو درباره خطرات مصرف مشروبات الکلی تقلبی هشدار پلیس فتا به انتشاردهندگان اخبار نادرست و شایعه در فضای مجازی دهمین حادثه آتش‌سوزی مشابه در مراکز اقامتی مشهد در سال ۱۴۰۳ | وقتی آتش، مهمان هتل‌ها می‌شود پیش‌بینی وزش باد شدید و وقوع رعدوبرق در اغلب شهر‌های کشور (۱۹ مهر ۱۴۰۳) مسمومیت با موادمخدر جان سه کودک خردسال را گرفت
سرخط خبرها

آموزش برای از ما بهتران!

  • کد خبر: ۲۹۳۷۰۰
  • ۱۹ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۳
آموزش برای از ما بهتران!
آمار نشان می‌دهد دانش آموزانی که به دهک‌های پایین تعلق دارند، امکان ورود به دانشگاه را پیدا نمی‌کنند یا وارد دانشگاه‌های درجه پایین می‌شوند.

«با وجود تعلق داشتن به یک خانواده فقیر توانست درس خود را ادامه دهد و اکنون یکی از بزرگ‌ترین دانشمندان کشور است. روستایشان مدرسه نداشت و هر روز مجبور بود کلی تا روستای کناری راه برود تا خودش را به مدرسه برساند. اکنون او یکی از شناخته شده‌ترین متخصصان حوزه پزشکی است.»

این‌ها بخشی از خاطرات کودکی بسیاری از ما ست. زمانی که مدیر‌ها و معلم هایمان قصد داشتند به دانش آموزان، با مثال زدن افرادی از گروه‌های کم درآمد، کسانی که توانستند با تحصیلات دانشگاهی جایگاه اجتماعی خودشان را ارتقا دهند، انگیزه دهند. اما اکنون چقدر این مسئله صدق می‌کند؟

اینکه افرادی از دهک‌های کم برخودار، اما با استعداد بتوانند راهی دانشگاه‌های مطرح شوند و مسیر ترقی اجتماعی را طی کنند؟ براساس آمارها، دهک اول، دوم و سوم (کم برخوردار) ۲ درصد و دهک ۸، ۹ و ۱۰ (برخوردارترین) ۸۰ درصد رتبه‌های زیر ۳۰۰۰ را در کنکور شامل می‌شوند. این آمار نشان می‌دهد دانش آموزانی که به دهک‌های پایین تعلق دارند، امکان ورود به دانشگاه را پیدا نمی‌کنند یا وارد دانشگاه‌های درجه پایین می‌شوند. 

در نتیجه فرصت‌های شغلی ممتاز در آینده، نصیب اقشار برخوردار می‌شود. به عبارتی دیگر دسترسی به مشاغل ممتاز و تحرک اجتماعی از دهک‌های کم برخوردار گرفته شده است. ادامه روند فعلی سبب می‌شود تا در آینده مشاغلی در اختیار دهک‌های کم برخودار قرار گیرد که جای پیشرفت نخواهد داشت.

اما اتفاق دیگری که در حال وقوع است، بدتر شدن جایگاه دانشگاه‌های کشور در رتبه بندی ISC است. این رتبه بندی نشان می‌دهد که ۶۰ درصد دانشگاه‌های ایرانی، تنزل جایگاه پیدا کرده اند. به عنوان مثال دانشگاه تهران با صد پله تنزل، بدترین وضعیت را داشته و اکنون در زمره دانشگاه‌هایی قرار گرفته که در رده ۵۰۱ تا ۶۰۰ دنیا تعریف می‌شوند. افت کیفیت دانشگاه‌ها را اگر درکنار رشد دانشجویان ایرانی در خارج از کشور مقایسه کنیم بیشتر معنا دار می‌شود. براساس داده‌های پایگاه داده یونسکو در سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی، جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور، برای هشتمین سال متوالی، روند افزایشی داشته است. 

در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹، جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور همواره در تراز ۵۰ هزار قرار داشته است، از سال ۲۰۲۰ عبور از سطح تراز ۵۰ هزار آغاز شده و در این سال جمعیت دانشجویان ایرانی ۶۰ هزار نفره شده و در سال بعدی (۲۰۲۱)، جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور به ۷۰ هزار نقد رسید.

رتبه دانشجوفِرستی ایران در سال ۲۰۱۹، از ۱۹ دنیا به ۱۷ در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته و در سال ۲۰۲۱، رتبه هفدهم دانشجوفِرستی کشور ثابت ماند. هرچند برخی تصور می‌کنند که بخش قابل توجهی از دانشجویانی که به خارج از کشور برای تحصیل رفته اند به ایران باز نمی‌گردند، اما برگشت برخی از آن‌ها با اخذ مدارک تحصیلی عالی امری بدیهی است. 

برگشت این افراد در کنار افت کیفیت دانشگاه‌ها سبب می‌شود تا آن‌ها از موقعیت بهتری برای دسترسی به مشاغل ممتاز برخوردار باشند. به عبارتی در سال‌های آینده موفقیت در راهیابی به دانشگاه‌های برتر ایران نیز تضمین کننده ارتقای اجتماعی افراد نخواهد بود. وضعیت نظام آموزشی فعلی سبب شده تا گروه‌های اجتماعی خاصی بتوانند در آینده امکان رشد و ارتقای اجتماعی داشته باشند. 

مسئله‌ای که می‌تواند سبب سرخوردگی بخش بزرگی از جمعیت و توقف روند توسعه کشور شود. بدیهی است که اولین شرط توسعه هر کشوری توجه ویژه به آموزش و فراهم کردن بستر‌های رشد برای همه مردم بدون توجه به وضعیت مالی آن هاست. توجه نکردن به امکان تحصیل برای همه آحاد مردم سبب می‌شود تا ایران در آینده به جامعه‌ای طبقاتی تبدیل شود و افراد تا آخر محکوم به ماندن در همان دهک‌هایی باشند که در زمان تولد به آن تعلق داشته اند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->