به گزارش شهرآرانیوز، دکتر اعظم رفیق بیان کرد: سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان است و در سالهای اخیر در کشور موارد زیادی از سرطان پستان حتی در سنین بین ۳۰ تا۴۰ سالگی و دوران شیردهی گزارش شده است. به طور کلی سرطان پستان در هر زمانی از دوران زندگی یک خانم حتی در سنین بالای ۷۰ سال ممکن است رخ بدهد و شیوع سرطان پستان در مردان صد برابر کمتر از خانمها است.
وی مهمترین روش غربالگری سرطان پستان در خانمها را روشهای تصویر برداری دانست و گفت: روشهای تصویر برداری شامل ماموگرافی، سونوگرافی و ام. آر. آی است؛ که بهترین روش ماموگرافی است.
وی افزود: سن شروع غربالگری در خانمهایی که ریسک بالا برای سرطان پستان ندارند از ۴۰ سالگی بصورت ماموگرافی هر یک یا دو سال یکبار است. اشعه ماموگرافی علیرغم تصور عمومی بسیار کم است و سرطانزا نیست. همچنین توصیه میشود معاینات توسطِ خود فرد از سن ۲۵ سالگی شروع شود و سالیانه توسط پزشک معاینه انجام شود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص سرطانزا بودن رنگ مو و لیزر موهای زائد گفت: هنوز اطلاعات دقیقی در این موارد منتشر نشده ولی احتمال سرطانزایی لیزر تقریبا منتفی است، چون فقط در سطح پوست اثر دارد.
وی در خصوص بیماری فیبروکیستیک و اینکه آیا منجر به سرطان میشود یا خیر؛ گفت: بیماری فیبروکیستیک منجر به بروز سرطان نمیشود؛ اما با توجه به افزایش تراکم بافتی پستان در این بیماری غربالگریها باید با دقت بیشتری انجام شود.
دکتر رفیق در خصوص بروز توده پستان در دوران شیردهی گفت: بله، توده در دوران شیردهی در مواردی یک علامت سرطان مجاری شیری است و حتما باید با ماموگرافی ویا سونوگرافی بررسی شود. بطور کلی ۸۵ درصد خانمهایی که مبتلا به سرطان پستان میشوند؛ هیچ سابقه فامیلی و ریسک فاکتوری نداشته اند؛ بنابراین غربالگری سرطان پستان و اگاهی هر فرد نسبت به بافت پستان در هر سنی مهم است.