به گزارش شهرآرانیوز، سیوهفتمین نشست علنی شورای اسلامی شهرستان مشهد با دستورکار بررسی مشکلات حوزه آرد و نان در محدوده شهرستان، ظهر امروز (پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳) با حضور سیدابراهیم علیزاده رئیس شورا و نمایندگان جهاد کشاورزی شهرستان، ادارهکل غله و خدمات بازرگانی استان و اتحادیه نانواییها برگزار شد.
رئیس شورای اسلامی شهرستان در این جلسه اظهار کرد: نظارت بر کیفیت پخت نان یک ضرورت حیاتی است. ما میدانیم که از کیفیت آرد و شیوه خمیرگیری گرفته تا مهارت و تجربه نانوا و البته نحوه نگهداری از زمان تحویل نان تا وقتی سر سفره مینشیند، اینها همه عواملی هستند که میتوانند بر کیفیت نان تأثیرگذار باشند، اما هیچ مسئلهای نباید منکر تقویت نظارتها باشد.
وی افزود: بهعقیده بنده، یکی از حوزههایی که در آن، به آموزش بیشتر نیاز داریم، همین حوزه اجرای ناقص طرح نانینو است. نانوایان باید بهدقت آموزش ببینند و اگر در حال حاضر هر پنجشنبه، دورههای تخصصی در اتحادیه برگزار میشود، باید سازوکاری تعریف شود که نانوایان را به حضور ترغیب کنند. یک دلیل مهم بروز تخلفات فعلی، همین ناآگاهی و بیاطلاعی نانوایان است و شاید بتوان گفت که عمدی در تخلف وجود ندارد.
علیزاده گفت: البته سهمیه کلان آرد استان نیز جزو مسائلی است که باید به آن توجه شود. در جریان محاسبه سهمیه آرد استان، باید سرانه جمعیتی ثابت روز استان لحاظ شود. این یک غفلت و کمتوجهی بزرگ است که سهمیه آرد استان را براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵ حساب کنند. کارگروه آرد و نان استان مسئولیت دارد تا نهاد ملی خود را از این موضوع آگاه کنند؛ البته مسئله حضور اتباع و مهاجران هم در این حوزه مشکلساز است که بهزودی با آموزش نانوایان، این موضوع نیز تعیین تکلیف خواهد شد.
در ادامه این نشست، حسین دستافشان، نماینده بخش مرکزی در شورای اسلامی شهرستان مشهد نیز با ابراز گلایه از چالشهای موجود در حوزه آرد و نان و مشکلسازی توسط نانواییهای متخلف خاطرنشان کرد: ما در بخش مرکزی، بیش از ۲۲۰ روستا داریم که از این میزان، ۱۸۶ روستا دارای دهیاری و شورای منسجم هستند. مابقی هم روستاهای کمتر از ۳۰ خانوار هستند که بهنحوی ذیل مدیریت روستاهای بزرگ مجاور تعریف میشوند.
وی ادامه داد: در حال حاضر، آرد براساس سرشماری جمعیت حاصل از خانههای بهداشت توزیع میشود و مشکلی دراینباره وجود ندارد؛ بلکه بحث اصلی درباره توزیع آرد براساس آمارهای قدیمی است. بهطور مثال، در برخی روستاها طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ آمار جمعیتی مشخصی به ثبت رسیده و امروزه بر همان اساس، آرد توزیع میشود؛ درحالی که جمعیت این روستاها از آن زمان تاکنون تا حد زیادی افزایش یافته است. مثلاً در حال حاضر با وجود سکونت بیش از ۵۷ خانوار در روستای محمدیه، سهمیه آرد همچنان به اندازه ۱۶ خانواری است که در سرشماری اخیر کشور به ثبت رسیده است.
دستافشان تصریح کرد: علاوه بر این، یکی از مشکلات مبنایی در حال حاضر مربوط به حوزه نانواییهاست؛ از یکسو تعداد بسیار اندکی نانوایی بهنسبت سرانه جمعیت در روستاها وجود دارد و یک نمونه از این موضوع، فعالیت فقط چهار نانوایی در بخش مُلکآباد با جمعیت بیش از دو هزار نفر است. افزون بر این، تخطی گسترده از قانون در بین نانوایان وجود دارد و بهموازات اینکه وزن چانه در اکثر مواقع کمتر از مقدار تعیینشده در آییننامه است، نانواها بدون هماهنگی با شوراها و البته دهیاری، کیسههای آرد را به صاحبان دام و طیور میفروشند.
وی تأکید کرد: در هر حال، بدیهی است که طمع زیادی برای سوءاستفاده وجود داشته باشد؛ زیرا دولت همچنان یارانه زیادی روی هر کیسه آرد پرداخت میکند و موضوع پوشش محدود اینترنت باعث شده است تا کارتخوانهای طرح نانینو در روستاهای ما بلااستفاده باشد.