جنایات نظامیان انگلیسی در افغانستان و سوریه زیر ذره بین انتخاب شهید یحیی سنوار به عنوان شخصیت برگزیده جهان عرب در سال ۲۰۲۴ حمایت مالی ۲۲ میلیارد دلاری آمریکا به رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ غزه سازمان ملل هشدار داد: فروپاشی قریب‌الوقوع نظام بهداشتی غزه رژیم صهیونیستی ۱۰۹۱ نوزاد فلسطینی را در غزه به شهادت رساند پنجشنبه (۱۳ دی ماه ۱۴۰۳)، اول ماه رجب خواهد بود پرونده ناترازی‌های اصلی کشور روی میز نشست سران قوا بالگرد «بلاک هاوک» رژیم صهیونیستی واژگون شد (۱۱ دی ۱۴۰۳) نخست‌وزیر عراق هفته آینده به ایران می‌آید (۱۱ دی ۱۴۰۳) انفجار در یکی از بازار‌های حلب سوریه (۱۱ دی ۱۴۰۳) تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران (۱۱ دی ۱۴۰۳) استاندار خراسان رضوی: وضع اقتصاد امروز ناشی از تصمیمات سیاسی است دادستانی تهران دستور فروش ۶ هزار تن چای دبش را صادر کرد پزشکیان: معیار انتخاب ما برای مدیران، قومیتی یا جناحی نبوده است خانواده شهید ابومهدی المهندس با رهبر انقلاب دیدار کردند رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی، فردا (۱۲ دی ۱۴۰۳) سخنرانی خواهند کرد پزشکیان: جلوی قاچاق روزانه چند میلیون لیتر سوخت را خواهیم گرفت مخالفت وزارت کشور با تمدید دوره فعلی شوراها آیت‌الله علم‌الهدی: مجلس حساس‌ترین نقطه برای فتنه‌انگیزی و نفوذ دشمن است | توهین به مقدسات دینی، علت حضور پرشور مردم در نهم دی‌ماه پیام رهبر انقلاب اسلامی به نشست افق تحول رسانه ملی سفیر صربستان در تهران با وزیر دفاع دیدار کرد بلاروس از ایران برای نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری این کشور دعوت کرد واکنش قالیباف به تذکری مبنی بر چرایی عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب قالیباف قانون «اصلاحات ضمائم معاهده بین‌المللی جلوگیری از آلودگی دریا» را ابلاغ کرد (۱۱ دی ۱۴۰۳) جهانگیر: ترانه علیدوستی ممنوع‌الپرواز نیست | بابک زنجانی آزاد نشده است و در مرخصی هم نیست | نیلوفر حامدی و الهه محمدی با قید وثیقه آزاد هستند دیدار علی لاریجانی با سفیر آلمان (۱۱ دی ۱۴۰۳) عارف: ارز باید تک‌نرخی شود | با تصمیمات تورم‌زا موافق نیستیم ویدئو| گزارش مسعود پزشکیان از جلسه خصوصی با رهبر معظم انقلاب
سرخط خبرها

از احمدی‌نژاد و جلیلی، تا حسن خمینی و ظریف؛ گزینه‌ جناح‌ها برای انتخابات ۱۴۰۰ کدام‌اند؟

  • کد خبر: ۳۰۰۱۲
  • ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۳
  • ۴
از احمدی‌نژاد و جلیلی، تا حسن خمینی و ظریف؛ گزینه‌ جناح‌ها برای انتخابات ۱۴۰۰ کدام‌اند؟
سیدحسن خمینی، نوه بنیانگذار انقلاب گزینه‌ای است که حسین کنعانی‌مقدم، دبیرکل حزب اصولگرای سبز از آن به عنوان گزینه‌ای مطلوب برای اصلاح‌طلبان یاد می‌کند.

به گزارش شهرآرانیوز، اگر کووید-۱۹ یک‌تنه تمام جهان را دستخوش تغییر نکرده‌بود و اغلب فعالیت‌ها اعم از روزمره و اجتماعی تا سیاسی و بعضا اقتصادی را منجمد نمی‌کرد، اگر شرایط تحریمی امریکا علیه ایران از سال ۹۷ به این‌سو آنقدر شدید نمی‌شد که رییس‌جمهوری دیروز اعلام کند درآمدمان هر سال ۵۰ میلیارد دلار کم شده و به تبع آن تمرکز بر مسائل و مصایب اقتصادی افزون نمی‌شد، امروز احتمالا برخی کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری که قرار است کمتر از یک سال دیگر برگزار شود، ستادهای انتخاباتی‌شان را هم زیرزمینی و بدون سر و صدای رسانه‌ای تشکیل داده‌ بودند و حالا راحت‌تر می‌شد از شنیده‌ها و درگوشی‌های سیاسی حدس زد چه کسی یا چه کسانی اسب زین کرده و منتظرند سوت آغاز تبلیغات دمیده شود تا خودی نشان دهند.

 

با این حال در میانه روزهای کرونایی و البته شرایط بغرنج اقتصادی که برخی از مدعیان دیروز ریاست‌جمهوری را امروز کمی ترسانده، گمانه‌زنی‌ها همچنان و به روال هرسال منتهی به انتخابات وجود دارد. در این میان شرایط اصلاح‌طلبان و اصولگرایان تفاوت فاحشی با یکدیگر دارد. تجربه انتخابات مجلس ۹۸ نشان داد که بار دیگر احتمالا تصمیمی برای انزوای سیاسی کنشگران منتسب به جناح چپ اتخاذ شده و عرصه برای فعالیت‌شان تنگ است. از سویی حضور و عملکرد برخی سیاسیون در مجلس و دولت مورد حمایت اصلاح‌طلبان نیز مزید بر علت شده و بدنه اجتماعی این جناح را تاحدودی از اصلاح و صندوق رای ناامید کرده است. سوی دیگر اما اصولگرایانی ایستاده‌اند که با یاری نهادهای حاکمیتی و نظارت استصوابی اما با مشارکتی ۴۲ درصدی به پارلمان راه یافته‌اند و تجربه تاریخی هم نشان داده، هر بار پارلمان یک‌دست در اختیار یک گروه بوده، انتخابات ریاست‌جمهوری نیز از این اوضاع تاثیر پذیرفته است. به هر روی هر دو جریان سیاسی فارغ از شرایط حاکمیتی باید با نگاهی به مطالبات و نیازهای بدنه اجتماعی‌شان کاندیدا معرفی کنند. البته در این مورد اصلاح‌طلبان شرایط متفاوتی دارند؛ چرا که نیم‌نگاه آنها به اصلاحات جامعه‌محور نیز در تصمیم‌گیری نهایی دخیل است.

 

انتخاب دشوار اصلاح‌طلبان


فارغ از اینکه تصمیم نهایی آنها برای کیفیت حضور در انتخابات به چه ختم می‌شود، گزینه‌های بالقوه‌ای وجود دارند که می‌توان از آنها به عنوان گزینه ریاست‌جمهوری یا مدعیان کرسی ریاست بر قوه مجریه نام برد. اما روز گذشته از کسی به عنوان گزینه اصلاح‌طلبان نام برده ‌شد که تاکنون نامش میان گزینه‌های بالقوه دیده نمی‌شد. سیدحسن خمینی، نوه بنیانگذار انقلاب گزینه‌ای است که حسین کنعانی‌مقدم، دبیرکل حزب اصولگرای سبز از آن به عنوان گزینه‌ای مطلوب برای اصلاح‌طلبان یاد می‌کند. البته او به «باشگاه خبرنگاران جوان» گفته که گزینه اصلاح‌طلبان باید کسی چون سیدمحمد خاتمی یا سیدحسن خمینی باشد و مدعی شده محمدجواد ظریف نیز از گزینه‌های محتمل اصلاحات است.

 

اگرچه نام محمدجواد ظریف، وزیرامورخارجه تاکنون بارها در فهرست احتمالی اصلاح‌طلبان برای ریاست‌جمهوری دیده شده و بسیار بعید است مرد نخست دیپلماسی این سال‌های اخیر چنانکه به دفعات گفته وارد انتخابات شود اما نام بردن از سیدحسن خمینی حتی میان این دست گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای و گزینه‌های احتمالی برای «پاستور۱۴۰۰» چندان مرسوم نبوده؛ چراکه او به نوعی نماد خانواده خمینی و در راس آنها شخص بنیان‌گذار انقلاب است و به‌طور معمول کنشگری‌هایش نیز به پای نام خانوادگی‌اش گذاشته می‌شود. در نتیجه حضورش در عرصه سیاسی باید دست به عصا بوده و اندکی هم بعید به نظر می‌رسد. با این حال می‌تواند ازجمله گزینه‌هایی باشد که اجماعی قابل‌توجه را به‌دنبال دارد.

 

علاوه بر این نام محسن هاشمی هم این روزها در گمانه‌زنی‌ها زیاد شنیده می‌شود. به‌خصوص که او آخرین سال حضورش در شورا را پشت سر می‌گذارد. اگرچه چندی پیش محمد مهاجری درمورد احتمال کاندیداتوری فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی، گفته ‌بود که باید اندکی صبر کند و این منصب برایش زود است اما عباس سلیمی‌نمین در مصاحبه با نامه‌نیوز به همان‌اندازه که شانسی برای اسحاق جهانگیری قائل نیست، معتقد است شاید محسن هاشمی شانسی برای انتخابات ۱۴۰۰ داشته‌باشد. گزینه‌ای که شنیده‌ها از تلاش کارگزارانی‌ها برای معرفی‌اش به عنوان گزینه اصلاحات برای «پاستور ۱۴۰۰» حکایت دارد و به باور برخی، حتی اصرار این حزب میانه‌روی اصلاح‌طلب برای ارایه لیست در انتخابات مجلس، بخشی ناشی از برنامه‌های بلندمدت‌شان برای جلب نظر شورای نگهبان درمورد فرزند ارشد آیت‌الله بوده است.


در میان گزینه‌هایی که می‌توانند نظر جریان اصلاح‌طلب را جلب کنند اما نام‌هایی چون عباس آخوندی، سورنا ستاری، محمدجواد آذری جهرمی و البته بیژن زنگنه نیز کنار اسحاق جهانگیری و محمدجواد ظریف دیده می‌شود که البته چون همگی آنها بخشی از بدنه دولت مستقر به حساب می‌آیند و البته فقط تعدادی از آنها نزدیکی جریانی با اصلاحات دارند اما به معنای واقعی کلمه اصلاح‌طلب شناخته نمی‌شوند، می‌توانند شانس کمتری برای ۱۴۰۰ داشته‌باشند. به هر روی اصلاح‌طلبان هم به‌دلیل شیوه نظارتی هم به‌خاطر وضع و اوضاع بدنه اجتماعی خود، مسیر و انتخابی دشواری در پیش دارند.

 

یک اصولگرای عدالت‌خواه


هرچه اصلاح‌طلبان تکلیف‌شان برای حضور در انتخابات نامشخص است و از همین روی گمانه‌زنی درمورد گزینه‌های مدنظرشان زودهنگام، تکلیف اصولگرایان مشخص و در افواه و افکار برخی کاندیداهای‌شان نیز قطعی به نظر می‌رسد. در میان همه اسامی پرویز فتاح که اخیرا به بنیاد مستضعفان رفته، گزینه جدی به نظر می‌رسد. او میان اغلب اصولگرایان یادآور محمود احمدی‌نژاد انتخابات ۸۴ و دولت نهم است؛ چهره‌ای عدالتخواه، اصولگرا و با دغدغه‌های اقتصادی که می‌تواند با تکیه بر رویکردی مردمی، آرای عمومی را جذب کند.


سعید جلیلی هم از دیگر گزینه‌ها به حساب می‌آید که شاید تصمیم بگیرد بالاخره از سایه بیرون آمده و به‌جای مدیریت «دولت در سایه»، بار دیگر عزم ریاست‌جمهوری کند. او اگرچه مورد وثوق طیف تندروی اصولگرا است اما به نظر می‌رسد طرفداری جدی میان اصولگرایان میانه‌رو ندارد؛ چه آنکه اخیرا محمد مهاجری درمورد او گفته‌بود حتی بچه‌مذهبی‌ها هم به جلیلی رای نمی‌دهند، چراکه کشور به کسی احتیاج دارد که بتواند وظایف رییس‌جمهوری را انجام دهد و ظاهرا به‌باور این روزنامه‌نگار اصولگرا، جلیلی فاقد این توانایی است.

 

روسای دو قوه و ریاست قوه نخست


محمدباقر قالیباف و سیدابراهیم رییسی که هر دو رقبای مهم حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶ بوده‌اند و حالا هر دو ریاست دو قوای دیگر را بدون رای مستقیم مردم بر عهده دارند، همچنان میان کسانی به شمار می‌روند که ممکن است عزم پاستور کنند. البته گمانه‌زنی درمورد این موضوع زودهنگام است و ماه‌های آتی بیشتر می‌توان درمورد آن اظهارنظر کرد. با این حال فریدون عباسی، نماینده مجلس اخیرا به «اعتماد» گفته که قالیباف رسما در جمع نمایندگان اعلام کرده که قصد کاندیداتوری در انتخابات ۱۴۰۰ را ندارد.


همزمان رستم قاسمی و محمد دهقان که هردو سابقه نظامی‌گری داشته‌اند نیز از جمله چهره‌هایی هستند که نام‌شان میان گزینه‌های اصولگرایان به چشم می‌خورد و زمزمه‌هایی در مورد تشکیل ستاد و عزم جزم‌شان برای ۱۴۰۰ شنیده می‌شود که البته سابقه نظامی‌شان کار را برای آنها سخت خواهد کرد.

 

«بهار‌ی‌ها»، بهار ۱۴۰۰ می‌آید؟


یکی از چهره‌های سیاسی که خواندن دستش برای اغلب کنشگران و رسانه‌ها جذاب به حساب می‌‌آید، محمود احمدی‌نژاد است. حال یک سال مانده به انتخابات برخی اصولگرایان و نزدیکان سابقش معتقدند که او وارد کارزار انتخابات خواهد شد. محمد حسن قدیری‌ابیانه از جمله همین افرادی است که اخیرا گفته مطمئن است احمدی‌نژاد نام‌نویسی می‌کند؛ اگرچه حتی اگر تایید صلاحیت هم شود، رای نمی‌آورد. عباس امیری‌فر روحانی نزدیک به احمدی‌نژاد هم پیش‌بینی کرده که احمدی‌نژاد همچون سال ۹۶ که همراه بقایی نام‌نویسی کرد، این بار همراه با غلامحسین الهام وارد میدان شود.

 

صادق زیباکلام، تحلیل‌گر سیاسی نیز ازجمله کسانی است که معتقد است احمدی‌نژاد به نمایندگی از جریان بهار وارد انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ خواهد شد. احمدی‌نژاد اما همچنان سکوت کرده و علی‌اکبر جوانفکر مشاورش نیز در واکنش به تمایل احمدی‌نژاد برای حضور در انتخابات گفته‌ که تمایلی به صحبت در این مورد ندارد.  کیفیت انتخابات مجلس یازدهم و میزان مشارکت زیر ۵۰ درصد نشانی از بی‌انگیزگی سیاسی مردم بود که باید دید حضور برخی گزینه‌ها می‌تواند شور را به انتخابات ۱۴۰۰ بازگرداند یا نه؟ برای مثال اگر سیدحسن خمینی مقابل محمود احمدی‌نژاد قرار گیرد می‌توان منتظر یک انتخاب پر شور و متفاوت بود؟

منبع: روزنامه اعتماد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
امید
United States of America
۰۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
1
0
هیچکس واسش فرقی نمیکنه؟ کسی جرات نشستن توی این‌کشتی به گل نشسته رونداره
محمدرضابنابیان
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
2
1
نظربنده حاج آقاسعید جلیلی وحاج آقارئیسی گزینه مناسبی برای تصاحب کرسی ریاست جمهوری هستنددوچهره انقلابی مومن به انقلاب وحزب الهی آقای احمدی نژادحامیان همیشگی خودرابه همراه داردیعنی آنهایی که ازایشان کمک مالی وام یاازطرف ایشان شغل به آنهاواگذارشده ولی این اکثریت ملت ایران هستندکه تصمیم می گیرندکدام رجال محترم سیاسی راانتخاب کنندآقای ظریف هم مانندآقای لاریجانی هیچ شانسی دراین انتخابات برای پیروزی نداردچون دیپلماسی ایشان درمواجه باکشورهای خارجی وتعامل باسایرکشورهابسیارضعیف بود
سامان
Germany
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
1
1
تنها راه نجات ایران و منطقه برگشت ان شیر است ... سلام و درود بی پایان خداوند بزرگ بر شیر مرد ایرانی دکتر احمدی نژاد عزیز و یاران با وفایش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۳۰
1
0
درود بر دکتر ظریف
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->