برخورد قاطع با کم‌فروشی نانوایان در مشهد دو کارگزاری جدید مجوز فعالیت گرفتند | کارگزاری‌های مجاز را چگونه تشخیص دهیم؟ (۷ اردیبهشت ۱۴۰۳) مشترکان خوش‌مصرف برق، خودرو جایزه می‌گیرند وزیر نیرو: تعمیرات نیروگاه‌ها تا نیمه اردیبهشت پایان می‌یابد افزایش ۱۰ درصدی مصرف برق در خراسان رضوی در سال گذشته تعطیل شدن روز پنجشنبه چه پیامد‌هایی دارد؟ قیمت محصولات سایپا و ایران خودرو در بازار امروز (۷ اردیبهشت ۱۴۰۳) لکوموتیو قطار ترانزیتی افغانستان-ترکیه توقیف شد! بیانات رهبر معظم انقلاب در حوزه امنیت شغلی کارگران مهم‌ترین مطالبه جامعه کارگری است وزیر اقتصاد در مشهد: جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیازمند اجرای طرح‌های تحولی است اسماعیلی با اشاره به مطالبه‌های مقام معظم رهبری از مسئولان در دیدار با کارگران: مجلس پیگیر تامین امنیت شغلی کارگران است تامین امنیت شغلی کارگران؛ تذکر همه ساله رهبر معظم انقلاب به مسئولان افزایش حقوق‌ها مطابق قانون و هزینه‌های سبد خانوار نیست | حقوق‌ها نیاز به اصلاح دارد سازوکار مجلس برای ساماندهی بازار املاک + اینفوگرافی مصوبه کارت بانکی این ۶ بانک حذف می‌شوند + جزئیات زمان عرضه گسترده نوبرانه‌های بهاری در بازار اعلام شد | جدیدترین قیمت ملون، طالبی، توت فرنگی، سیب و موز را ببینید پلمب یک آتلیه عکاسی در مشهد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) راه‌های شناسایی لاستیک، روغن و فیلتر تقلبی خودرو یک راه بسیار ساده برای دریافت سود سهام عدالت بیانات مقام معظم رهبری حرف دل همه کارگران بود بنزین سوپر امروز در کدام جایگاه‌های مشهد توزیع می‌شود؟ (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) امتیاز ۶۰۰ میلیون تومانی برای دارندگان کارت ملی! نمک‌هایی که کاش نم نمک کم شوند! دلار وارد کانال ۶۲ هزار تومان شد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) اختصاص بسته‌های ویژه مادران باردار به ۸۲۵ هزار خانوار خراسان رضوی
سرخط خبرها

کارگران حداقل‌بگیر دریافت حقوقشان در ماه چقدر خواهد بود؟/ ۲۷۶ هزار تومان به حقوق کارگر بدون سابقه اضافه شد

  • کد خبر: ۳۰۰۲۱
  • ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۱
  • ۴
کارگران حداقل‌بگیر دریافت حقوقشان در ماه چقدر خواهد بود؟/ ۲۷۶ هزار تومان به حقوق کارگر بدون سابقه اضافه شد
 تغییرات اعمال شده در هفدهم خرداد، دریافتی کارگران حداقل‌بگیرِ مشمول مزایای عام یعنی بن خواربار و حق مسکن (که اکثریت قریب به اتفاق حداقل‌بگیران را تشکیل می‌دهند) را ۲۷۶ هزار تومان افزایش داده است.

به گزارش شهرآرانیوز، ۲۷۶ هزار تومان اصلاً رقم قابل توجه و چشمگیری نیست، اما با توجه به دایره گسترده حداقل‌بگیرانِ واجد سابقه شناور که در این گروه مزدی جا می‌گیرند، بازهم از هیچ بهتر است.

 

در هفدهم خردادماه، جلسه‌ای برای افزایش حق مسکن و جابجایی مولفه‌های مزدی کارگران برگزار شد که در این نشست شورایعالی کار، حق مسکن با ۲۰۰ هزار تومان افزایش از ۱۰۰ هزار تومان به ۳۰۰ هزار تومان رسید؛ افزایش حداقل دستمزد با افزایش ریالی ۷۵ هزار تومانی که از محل کاهش ۷۵ هزار تومانی پایه سنوات تامین شد به ۲۶ درصد رسید یعنی در این مولفه‌ی پایه‌ای ۵ درصد افزایش اتفاق افتاد و در نهایت، با امضای نمایندگان کارگری پای مصوبه هفدهم خرداد، پرونده افزایش دستمزد ۹۹ به نظر می‌رسد «فعلا» بسته شده است هرچند فعالان کارگری مستقل و مطالبه‌گران افزایش دستمزد می‌گویند این میزان افزایش نه رضایت‌بخش است و نه عادلانه و تارسیدن دستمزد ۹۹ به مرز سبد معاش رسمیِ ۴ میلیون و ۹۴۰- هزار تومانی از مطالبه‌گری و تلاش دست نمی‌کشیم.

 

علیرغم انتقادات بسیاری که بجا و قانونی به مصوبه فعلی دستمزد وارد است، دو مساله هنوز برای کارگرانِ حداقل‌بگیر ابهام‌آمیز است؛ یکی اینکه چه زمانی این مصوبات اخیر اجرایی خواهد شد و از آن مهمتر اینکه با تغییرات به وجودآمده دریافتی کارگران حداقل‌بگیر که در گروه‌ها و دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند، چقدر خواهد بود.

 

واقعیت این است که بالای ۷۰ درصد طبقه کارگر ایران، کارگران حداقل‌بگیر هستند و به همین دلیل است که تعیین حداقل دستمزد از اهمیت بسیاری برخودار است؛ جمعیت عظیم حداقل‌بگیر ایران هر ساله چشم به مصوبات شورایعالی کار می‌دوزند تا بدانند چقدر قرار است عایدی ماهانه داشته باشند آنهم در شرایطی که در چند سال اخیر نرخ تورم به صورت تصاعدی رو به افزایش گذاشته است. در همین دو سه سال اخیر، بار‌ها تکانه‌های تورمی شدید و شوک‌درمانی‌های اقتصاد، نرخ افزایش قیمت کالا‌های اساسی را به مرز ۵۰ تا ۱۰۰ درصد رسانده است. در این شرایط، افزایش ناچیز ۲۶ درصدی حداقل دستمزد با هیچ متر و معیاری نمی‌تواند رضایت‌آفرین باشد.

 

زمان اجرایی شدن مصوبات مزدی هفدهم خرداد

 

با همه اینها، بازهم دغدغه اصلی کارگران شاغل که با همین دستمزد‌های ناچیز ناچارند روزگار بگذرانند، زمان اجرایی شدن همین افزایش است؛ «حق مسکن» تنها مولفه مزدیِ مصوب شورایعالی کار است که بعد از تصویب در شورا برای اجرایی شدن باید به تصویب نهایی در هیات دولت برسد. تجربه سال‌های گذشته نشان داده هر بار میان تصویب در شورایعالی کار و تصویب و ابلاغ در هیات دولت، یک فاصله زمانی چند مااه (۵ یا ۶ ماهه) وجود داشته است، اما حالا نمایندگان کارگری شورایعالی کار می‌گویند دولت در جلسه قول داده تا تیرماه، روند تصویب افزایش حق مسکن را به سرانجام برساند و آن را ابلاغ کند؛ بنابراین اگر این وعده عملی شود، کارگران حق مسکن ۳۰۰ هزار تومانی را در تیرماه یا نهایتاً در مردادماه در فیش‌های حقوقی خود خواهد دید؛ البته اگر این وعده هم مانند بسیاری از وعده‌های دیگر دولتی‌ها، توخالی از آب درنیاید و حتما اجرایی شود!

 

در ارتباط با افزایش ۵ درصدی حداقل دستمزد و کاهش ۷۵ هزار تومانی حق سنوات، تصمیم شورایعالی کار بر اجرای آن از تیرماه است؛ یعنی از ماه بعد، کارگرانِ حداقل‌بگیر ۵ درصد افزایش در پایه حقوق را تجربه خواهند کرد.

 

اما حالا سوال اینجاست که با این اصلاحاتِ جزئی اعمال شده، کارگران حداقل‌بگیر از تیرماه چقدر دریافتی ماهانه خواهند داشت (البته به فرض اینکه ابلاغ حق مسکن ۳۰۰ هزار تومانی تا همان تیرماه به نتیجه برسد).

 

دریافتی کارگر بدون سابقه (فارغ از داشتن اولاد)

کارگر بدون سابقه چه صاحب اولاد باشد و چه نباشد، از آنجایی که شرط تعلق حق اولاد، ۷۲۰ روز بیمه پردازی است، این مولفه مزدی را نخواهد گرفت بنابراین دریافتی او، مجموع پایه حقوق به اضافه بن خواربار و حق مسکن است. در نتیجه با افزایش پایه حقوق به یک میلیون و ۹۱۱ هزار تومان، از آنجا که بن خواربار ۴۰۰ هزار تومان بوده (در بیستم فرودین ۴۰۰ هزار تومان تصویب شد و در جلسه هفدهم خرداد بلاتغییر ماند) و حق مسکن به ۳۰۰ هزار تومان رسیده، دریافتی این کارگر دقیقاً ۲ میلیون و ۶۱۱ هزار تومان می‌شود.

 

قبل از تغییرات هفدهم خرداد، این کارگر پایه حقوق یک میلیون و ۸۳۵ هزار تومانی را به اضافه بن خوار بار ۴۰۰ هزار تومانی و حق مسکن ۱۰۰ هزار تومانی دریافت می‌کرد که مجموعاً می‌شد ۲ میلیون و ۳۳۵ هزار تومان. با این حساب، تغییرات اعمال شده در هفدهم خرداد، دریافتی کارگران حداقل‌بگیرِ مشمول مزایای عام یعنی بن خواربار و حق مسکن (که اکثریت قریب به اتفاق حداقل‌بگیران را تشکیل می‌دهند) را ۲۷۶ هزار تومان افزایش داده است. ۲۷۶ هزار تومان اصلاً رقم قابل توجه و چشمگیری نیست، اما با توجه به دایره گسترده حداقل‌بگیرانِ واجد سابقه شناور که در این گروه مزدی جا می‌گیرند، بازهم از هیچ بهتر است، به عبارت ساده می‌شود گفت کاچی بهتر از هیچی است!

 

این کارگر قبل از داشتن یک سال سابقه در یک کارگاه ثابت، حق سنوات نخواهد گرفت و اگر صاحب اولاد باشد، قبل از ۷۲۰ روز حق اولاد نیز شامل حال او نخواهد شد.

 

دریافتی کارگر با یک سال سابقه (فارغ از داشتن اولاد)

کارگر حداقل‌بگیری که حداقل یکسال سابقه در یک کارگاه ثابت شده باشد (که البته بنابرآمار رسمی خود وزارت کار حداقل ۳۰ درصد کارگران شاغل سابقه شناور دارند و سابقه کارشان در کارگاه‌ها به یک سال هم نمی‌رسد) آن زمان در صورت تمکین کارفرما به قانون، پایه سنوات ۱۰۰ هزار تومانی به او تعلق خواهد گرفت؛ کارگری که فقط یکسال سابقه دارد حتی اگر صاحب فرزند باشد، باز هم حق اولاد نخواهد گرفت چراکه سابقه بیمه‌پردازی او به ۷۲۰ روز نرسیده است؛ بنابراین دریافتی این کارگر مجموع پایه حقوق، حق مسکن، بن خواربار و پایه سنوات ۱۰۰ هزار تومانی است که دقیقاً می‌شود ۲ میلیون و ۷۱۱ هزار تومان. این کارگر در سال‌های بعد اگر در همان کارگاه باقی بماند و بازهم پایه سنوات براساس قانون به او تعلق بگیرد، مشمول افزایش مزد براساس مصوبه مزدی سال بعد شده و پایه سنوات او نیز براساس درصد افزایش حقوق، زیاد می‌شود.

 

در این بین، حق اولاد به کارگری تعلق می‌گیرد که ۷۲۰ روز سابقه بیمه‌پردازی -فارغ از نوع کارگاه- داشته باشد و کارفرما بایستی برای هر کارگر جدیدی که به کار می‌گیرد، سابقه بیمه او را از سازمان تامین اجتماعی استعلام کرده و براساس سابقه قبلی کارگر، زمان پرداخت حق اولاد را مشخص کند؛ مثلا اگر کارگر قبل از این یک سال سابقه بیمه داشته، حالا بعد از یک سال بیمه شدن در کارگاه جدید باید حق اولاد بگیرد؛ نباید در هر کارگاه جدید، سابقه بیمه‌پردازی روی صفر فرض شود؛ این البته حکم قانون است که در بسیاری از کارگاه‌های کوچک و حتی متوسط کشور اجرا نمی‌شود و به همین خاطر، به حق اولاد و پایه سنوات، «مزایای فاقد شمولیت عام» می‌گوییم؛ مزایایی که شامل همه‌ی واجدان شرایط نمی‌شود و کارفرمایان از زیر بار تعهد آن‌ها با ترفند‌های مختلف شانه خالی می‌کنند.

 

در شرایط اقتصادی فعلی، نمی‌توان ادعا کرد ۲۷۰ هزار تومان افزایش دریافتی، عدد بزرگی است و می‌تواند به حل دغدغه‌های معیشتی طبقه کارگر کمک کند؛ اما در عین اینکه بایستی مطالبه‌گری را در سطوح مختلف جلو برد، باید قبول کرد همین ۲۷۰ هزار تومان نیز امتیاز کوچکی است که در زمینِ نابرابر و ناترازِ کنشگری مزدی، نصیب کارگران شده است؛ کارگرانی که از همان فردای بیستم فروردین ماه که افزایش مزد ۲۱ درصدی به تصویب رسید، ساکت ننشستند و با تمام قدرت و توانی که داشتند، حقوق قانونی خود را از تمام مجاری موجود پیگیری کردند.

منبع: ایلنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
0
1
نوش داروی بعد از مرگ سهراب. حکایت روزگار ما مستمری بگیران شده. وقتی اجاره خانه یک مرتبه از ۶۲۰ هزار تومان به ۱۲۰۰۰۰۰۰تومان میرسه و چارهای غیر ازپرداخت نیست . دولت مردان ما هنوز در باره حقوق ما اندر خم یک کوچه گیر کرده اند.درد ما یکی دوتا نیست ولی ظاهرا گوش شنوایی هم نیست
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
0
1
نوش داروی بعد از مرگ سهراب. حکایت روزگار ما مستمری بگیران شده. وقتی اجاره خانه یک مرتبه از ۶۲۰ هزار تومان به ۱۲۰۰۰۰۰۰تومان میرسه و چارهای غیر ازپرداخت نیست . دولت مردان ما هنوز در باره حقوق ما اندر خم یک کوچه گیر کرده اند.درد ما یکی دوتا نیست ولی ظاهرا گوش شنوایی هم نیست
Hamad
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
0
1
یادم بچه که بودیم هنوز به جای نرسیده بودیم پدر میگفت صبح میری شب میای پول یک کیلو گوشت دستت باشه ایشون میگفتند قدیما که ارز و دلار رایج نبود مبنای دست مزد روزانه یه کارگر ساده را بر حسب یک کیلو گوشت حساب میکردند(الان بری قصابی آشغال گوشت های سگ را هم بهتون نمیدند)
الان بر مبنای سکه هست یعنی یک کارگر ساده باید و قانونا باید بتونه یک ماه یک دونه سکه را بخره(الان بری صلا فروشی ضرب و جلد سکه توجه بدن خود سکه اون را هم بهتون نمیدند)
اونی که حقوق و دستمزد خونده خودم میدونه که هرچقدر دلار بره بالا و تورم بیشتر بشه به نفع سهامداران و صاحبان کار میشه و دولت میشه که به ریال به کاگر میدند به قیمت روز دلار هم محصول را بفروشند(کارکردن خر خوردن یابو)
میاند ۲۰۰هزار میزارند رو حقوق از اون ور ۶۰۰هزار رفته رو جنس که شما ۲۰۰را کم کنی میشه ۴۰۰صد یعنی شما به حقوقت اضافه نشده کم شده از حقوقت دقیقا دوبرابر اون چیزی که میگند اضافه کردیم از حقوقتون داره سال به سال کم میشه(روز به سفره کوچیک تر و آرزو ها گرونتر)
قیمت بالا نیست دقیقا درسته بردحسب دلار شما دارید به ریال میگیرید و به دلار خرج میکنید هرکی دیگه هم باشه کم میاره
حقوق کارگر امروز تاریخ ۹۹/۴/۱۶ حدود ۱۱میلیون حداقل کف هست تا الان(بعد رو ۳۰۰هزار تومان حق مسکن هنوز موندند اضافه کنند یا نه بابا سکه شد ۱۱میلیون کارگر داره درجا میزنه که فقط زنده بمونه کجای مملکت هستید)
حقوق کارگر قانونا باید روزانه وطبق قیمت دلار باید روزانه بعد از ساعت ۱۲:۳۰ پرداخت بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۹
0
1
دولت و کارفرما دستشون تو یه کاسه هست دولت طرف سرمایه دار را میگیره که یه چیزی بهش بماسه چرا بیاد طرف کارگر را بگیره که هیچی نداره خودش هست و لباس هاش چی بهش میماسه،اگه دولت بیاد به نمایندگان کارفرمایان بگه حقوق کارگر را مثلا ده میلیون بده کارفرما میاد میگه اگه بخوای این کار را بکنی شرکت را میبندیم دولت هم میاد میگه نه نه وایستا هرچی خودت مشخص کنی بیا ۱میلیون بده بهشون بزار فقیرترشدند ولی شرکت ها را نبندید تولید کشور و صادراتمون به کشور ها نخوابه بعد هم کارفرما میاد میگه به کارگر من که مشخص نکردم دولت مشخص کرده-آره یعنی دولت مشخص کرده تو واسه دولت مشخص کردی..
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->