شکار چند نظامی و تانک‌های ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه (۱۹ دی ۱۴۰۳) دیدار استاندار خراسان رضوی با استاندار ایالت پنجاب پاکستان (۱۹ دی ۱۴۰۳) دیدار نخست وزیر عراق با قالیباف (۱۹ دی ۱۴۰۳) توضیحات سخنگوی دولت درباره سند جامع همکاری‌های ایران و روسیه نخست وزیر عراق با رهبر انقلاب دیدار کرد (۱۹ دی ۱۴۰۳) پزشکیان: توسعه بدون آب، سرابی بیش نیست روس‌ها حمله پهپادی اوکراین را خنثی کردند (۱۹ دی ۱۴۰۳) شمار شهدای جنگ غزه به مرز ۴۶ هزار نفر رسید (۱۹ دی ۱۴۰۳) سیسیلیا سالا خبرنگار ایتالیایی آزاد شد (۱۹ دی ۱۴۰۳) هجوم بیماران تنفسی به مراکز درمانی انگلیس سفر وزیر خارجه موقت سوریه به عراق سفر رئیس‌جمهور به سیستان و بلوچستان چه روزی است؟ موافقت فرانسه با لغو تحریم‌های سوریه توسط اتحادیه اروپا آتش نشانی لس‌آنجلس برای اطفای حریق آب ندارد! کنفرانس خبری پزشکیان و السودانی در تهران برگزار شد (۱۹ دی ۱۴۰۳) | تاکید مقامات ایران و عراق به دغدغه های مشترک در سوریه مجسمه نتانیاهو در خون غلتید + فیلم ممنوعیت اشتغال و سکونت اتباع خارجی در حریم پنج‌کیلومتری نیروگاه اتمی بوشهر واکنش قاطع مکزیک به اظهارات ترامپ: نام خلیج مکزیک تغییر نخواهد کرد عظیمی‌راد: باید برای بعد از فیلترینگ برنامه داشته باشیم | پیام‌رسان‌های داخلی نباید تضعیف شوند طحان نظیف: اخذ عوارض از گردشگران خارجی در مشهد مغایر با موازین قانون اساسی شناخته شد | موافقت شورای نگهبان با انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی + فیلم واکنش تند علی‌اف به حواشی مراسم اخیر اردبیل و حمله به سفارت این کشور در تهران بررسی مجدد پرونده هواپیمای اوکراینی در سازمان قضایی نیرو‌های مسلح استیضاح همتی، شاید زمان دیگری + فیلم ورود دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به باکو (۱۹ دی ۱۴۰۳) دیدار اعضای کمیسیون عمران با رئیس‌جمهور استقبال رسمی پزشکیان از السودانی در سعدآباد تهران + فیلم (۱۹ دی ۱۴۰۳) واکنش اتحادیه اروپا به آغاز دور جدید گفت‌وگوهای ایران و تروئیکا درباره برجام
سرخط خبرها

آیت‌الله علم‌الهدی: شهید مدرس، بنیان‌گذار راهبرد «نه شرقی نه غربی» بود/ نظریه ولایت‌فقیه، چکیده سیره سیاسی مرحوم مدرس

  • کد خبر: ۳۰۳۰۲۵
  • ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۶
آیت‌الله علم‌الهدی: شهید مدرس، بنیان‌گذار راهبرد «نه شرقی نه غربی» بود/ نظریه ولایت‌فقیه، چکیده سیره سیاسی مرحوم مدرس
نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی گفت: مرحوم مدرس از نخستین سیاستمداران مسلمان و معتقدی بود که در برابر تهاجم روس‌ها به‌عنوان نماد استکبار آن زمان ایستادگی کرد و حتی فراتر از این مسائل، راهبرد «نه شرقی نه غربی» را که بعد‌ها سرلوحه سیاست خارجی جمهوری اسلامی و شعار محوری امام راحل شد، بنیا‌ن‌گذاری کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان رضوی در سومین آیین بزرگداشت سالروز شهادت آیت‌الله سیدحسن مدرس و روز مجلس که عصر امروز (شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳) با عنوان «فقیه کارگزار» در تالار همایش‌های مدرسه علمیه عالی نواب برگزار شد، با بیان اینکه شهید مدرس از نظر فقهی سیره سیاسی مخصوصی در تاریخ معاصر دارد، اظهار کرد: این بحث قابل‌توجهی است که بدانیم تکلیف فقیه در زمان ولایت جائر چیست. مرحوم شیخ مفید در کتاب مقنعه فصل مفصلی را به بحث ولایت جائر اختصاص داده است. مرحوم سیدمرتضی علم‌الهدی نیز در رساله خاص خود با عنوان ولایت جائر به همین موضوع پرداخته است. عمده بحثی هم که موردتوجه قرار گرفته، بررسی تکلیف فقیه در زمان ولایت جائر است یعنی زمانی که حاکمیت وقت در اختیار حاکم غیردینی قرار دارد و مدیر جامعه طاغوت است، فقها چه مسئولیتی در حوزه سیاست دارند.

وی افزود: مهم است بدانیم فقیهی که در چنین بستری قرار می‌گیرد، چه تکلیفی دارد. همین امروز در بسیاری از کشور‌های اسلامی به‌جز مملکت خودمان، در عمل حکومت‌های لائیک روی کار هستند و اینجاست که فقها باید بدانند که آیا فقط مسئول تفسیر و تحلیل دین هستند یا تکلیف دارند که برای اقامه حکومت دینی اقدام کنند؟

حاکم جامعه باید فقیه جامع‌الشرایط باشد

امام جمعه مشهد با تأکید بر اینکه نظریه همه فقهای اسلام ناظر بر ضرورت و وجوب دخالت فقهای جامع‌الشرایط در اصلاح وضع حکومت جائر است، خاطرنشان کرد: حاکمیت در دین اسلام به‌عنوان قوی‌ترین ابزار برای اصلاح جامعه محسوب می‌شود و در این شرایط، شرع مقدس تأکید دارد که باید فرد آشنا با دین، اخلاق، فقه و تجهیزات علمی حکومت‌داری زمام امور امت را به دست بگیرد.

وی ادامه داد: خدا رحمت کند مرحوم مدرس را که در دوران طاغوت وارد حکومت شد و در برابر رضاخان قلدری ایستاد که اساساً حرفی از کسی نمی‌شنید و به غایت گردن‌کش و مستبد بود. در چنین شرایطی ایشان وارد عرصه سیاست شد و به صراحت فریاد برآورد که سیاست ما عین دیانت ماست. زیبایی این بیان نیز زمانی دوچندان می‌شود که اصلاً جمهوری اسلامی درکار نیست و مرحوم مدرس در میانه حاکمیت محض و پرخفقان طاغوت چنین منطقی را تبیین می‌کند تا ولایت‌فقیه، چکیده سیره سیاسی او باشد.

سیاست عین دیانت، نقطه زوال سکولاریسم

آیت‌الله علم‌الهدی گفت: سیاست عین دیانت یعنی حاکمیت فقیه، مرز میان این دو را از بین می‌برد و اگر فقیه به تکلیف سیاسی خود عمل نکرد، گویا به تکلیف شرعی خود عمل نکرده است. بر این اساس، این حکم حتی در دوران حاکمیت غیرجائر و ولایت فقیه نیز مصداق پیدا می‌کند یعنی فقها در هر حال تکلیف واجب دارند که در برابر مسائل مختلف جامعه بی‌مسئولیت نمانند و با همان رویه‌ای که مجتهد باید در دوره حاکمیت جائر به سمت تشکیل حکومت اسلامی حرکت کند، در دوران حاکمیت ولایت‌فقیه هم باید در گرایش و تقویت حاکمیت دینی باشد.

وی بیان کرد: اصل و اساس این رویکرد که نماینده مجلس به جای اینکه «ولی» باشد، «وکیل» است و باید خود را پاسخگو به مردم بداند، از مبانی ایدئولوژیک مرحوم مدرس است. ایشان از جمله نخستین سیاستمداران مسلمان و معتقدی بود که در برابر تهاجم روس‌ها به‌عنوان نماد استکبار آن زمان ایستادگی کرد و حتی فراتر از این مسائل، راهبرد «نه شرقی نه غربی» را که بعد‌ها سرلوحه سیاست خارجی جمهوری اسلامی و شعار محوری امام راحل شد، بنیا‌ن‌گذاری کرد. به جهت این موارد و بسیاری تصدیقات دیگر تاریخی، به‌جرئت باید بگوییم که مرحوم مدرس یک شخصیت جاودانه در تاریخ این کشور است که بزرگداشت او را به یک تکلیف و ضرورت تبدیل می‌کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->