به گزارش شهرآرانیوز، ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV یکی از بیماریهای عفونی است که به طور عمده از طریق روابط جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود.
واکسنهایی علیه گونههای خطرناک این ویروس در برخی از کشورها مورد استفاده گسترده قرار میگیرد. در کشور ما نیز چندسالی است که این واکسن توسط پزشکان برای افراد در معرض خطر ابتلا تجویز میشود و به همین دلیل، سالانه تعدادی واکسن ویروس پاپیلومای انسانی که به گارداسیل نیز شهرت دارد، وارد و مصرف میشود.
ویروس اچ پی وی نوعی ویروس است که از راه تماس جنسی محافظت نشده وارد بدن انسان میشود. این ویروس گونههای بسیار زیادی دارد. اغلب عفونتهای اچ پی وی طی مدت ۶ ماه تا یکسال توسط سیستم ایمنی افراد پاک میشوند، اما تنها چند گونه آن خطرناک هستند و میتوانند باعث ابتلا به زگیل تناسلی و برخی سرطانها از جمله سرطان دهانه رحم شوند.
تاکنون بر اساس گونههای مختلف این ویروس، سه واکسن علیه آن ساخته شده که شامل انواع دو ظرفیتی، چهارظرفیتی و ۹ ظرفیتی است؛ البته واکسیناسیون علیه این ویروس، افراد را به طور کامل در برابر ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم مقاوم نمیکند و بنابراین بهترین راه، انجام اقدامات پیشگیرانه و رعایت بهداشت جنسی است.
چند وقتی است که در برخی شبکههای اجتماعی، بحث تزریق واکسن زگیل تناسلی یا همان واکسن HPV توسط برخی کاربران فضای مجازی داغ شده است و این کاربران به یکباره و بدون هیچ پیش زمینهای، بدون این که پزشک باشند یا تخصص خاصی در زمینه پزشکی داشته باشند، بر لزوم تزریق این واکسن تأکید کردند. این موضوع با واکنش برخی کاربران مجازی دیگر نیز روبهرو شد؛ بسیاری از افراد این تصور را دارند که نگارش این توییتها و مطالب در فضای مجازی، نوعی جهتدهی اذهان عمومی برای ورود واکسن اچ پی وی به سبد واکسیناسیون عمومی است.
تا این که روز جمعه، معاون بهداشت وزارت بهداشت از احتمال ورود این واکسن به برنامه واکسیناسیون عمومی خبر داد.
با این که علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت پیش از این اعلام کرده بود که شیوع سرطان دهانه رحم در ایران زیاد نیست و این بیماری جزو پنج سرطان شایع در کشور به شمار نمیرود، روز جمعه ۱۶ آذرماه اعلام کرد که بررسیهای علمی و جمعآوری دادهها برای گنجاندن واکسن HPV در برنامه ایمنسازی ملی آغاز شده است.
این موضوع باعث شد تا بررسیای درخصوص بازار واکسن HPV در کشور داشته باشیم.
براساس آمارنامه دارویی سال ۱۴۰۲، طی سال گذشته نزدیک به ۵۵۰ هزار دوز واکسن HPV در کشور تأمین شده است که حدود ۷۲ درصد آن از مسیر واردات خارجی و نزدیک به ۲۸ درصد نیز از طریق تولید داخلی این واکسن، تأمین شده است.
واکسن اچپیوی در بازار ایران در سه نوع ۲، ۴ و ۹ ظرفیتی به فروش میرسد. عمده واکسن اچ پی وی واردشده به کشور (۳۸۱ هزار عدد) از نوع ۴ ظرفیتی بوده است. ۱۵۸ هزار دوز واکسن دو ظرفیتی در داخل کشور تولید شده است و کمتر از ۱۰ هزار عدد نیز از نوع ۹ ظرفیتی به کشور وارد شده است.
ارزش ریالی بازار واکسن اچ پی وی معادل ۹.۱ هزار میلیارد ریال بوده است و واردات واکسن گارداسیل خارجی ۷.۶ هزار میلیارد ریال و تأمین واکسن پاپیلوگارد (تولید داخلی) ۱.۴ هزار میلیارد ریال ارزبری داشته است.
کل این بازار ۹۰۰ میلیارد تومانی تنها در اختیار دو شرکت (یک شرکت تولیدکننده و یک شرکت واردکننده) این دارو بوده است.
منبع: تسنیم