بداخلاقی در محیط خانه، آنجا که قرار است پناهگاه آرامش و امنیت اعضای خانواده باشد، میتواند آسیبهای جدی به روابط خانوادگی وارد کند. این رفتار که اغلب از سوی والدین، یکی از پدر یا مادر یا سایر اعضای خانواده بروز میکند، میتواند فضای خانه را مسموم و به تدریج روابط را تیره وتار و نامطلوب کند.
در آموزههای دینی و مذهبی از بداخلاقی در همه احوال به ویژه در خانه، پرهیز بسیاری داده شده و بر خوش خلقی و گفتار محبت آمیز سفارش زیادی شده است. پیامبر اکرم (ص) به عنوان الگوی کامل بشریت، همواره بر اهمیت روابط انسانی و به ویژه روابط خانوادگی تأکید فراوان میکردند. یکی از توصیههای مهم ایشان به همسران، پرهیز از بدزبانی و استفاده از کلمات محبت آمیز در گفتوگو با یکدیگر است: «قَوْلُ الرَّجُلِ لِلْمَرْأَه إِنِّی أُحِبُّکِ لا یَذْهَبْ مِنْ قَلْبِها أَبَدًا؛ گفتار مرد به زن که من تو را دوست دارم، هرگز از قلب او بیرون نمیرود.».
این حدیث شریف از پیامبر اکرم (ص) بیانگر اهمیت بسیار زیاد کلمات محبت آمیز در زندگی مشترک است؛ به این معنا که وقتی مردی به همسر خود ابراز علاقه میکند و میگوید «دوستت دارم»، این کلمات در قلب زن جای میگیرد و تأثیر عمیقی بر او میگذارد، لذا این جمله ساده، اما عاطفی و تأثیرگذار، میتواند به تقویت پیوند عاطفی میان زوجین و ایجاد فضایی پر از محبت و آرامش در خانه و خانواده کمک کند.
مشکلات مالی، مشکلات کاری، بیماری، طلاق و سایر استرسهای زندگی، میتواند تحمل افراد را کاهش دهد و باعث بروز رفتارهای پرخاشگرانه و بداخلاقی شود. کمبود مهارتهای اجتماعی و ناتوانی در مدیریت احساسات، همچنین کمبود مهارت بیان مناسب خواستهها و حل تعارضات، میتواند منجر به بداخلاقی در فضای خانه شود. ناگفته نماند که مصرف موادمخدر و الکلی نیز میتواند باعث تغییر مزاج افراد، اختلال در قضاوت، کاهش کنترل بر رفتار و افزایش پرخاشگری و بروز بداخلاقی شود. همچنین اختلالاتی مانند اختلال دوقطبی، اختلال شخصیت ضداجتماعی، نوسانات خلقی شدید، پرخاشگری و رفتارهای پیش بینی ناپذیر ازجمله دلایل فردی بداخلاقی در خانه است
ارتباطات ضعیف یا نبود ارتباط مؤثر و صمیمانه بین اعضای خانواده، گوش ندادن فعال و ناتوانی در حل تعارضات، به بروز بداخلاقی منجر میشود. وجود تفاوتهای شخصیتی دربین اعضای خانواده، مثل تفاوت در شخصیت، ارزشها و باورها میتواند باعث ایجاد تنش و درگیری و بداخلاقی در خانواده شود.
محیط کار پرتنش هم باعث میشود افراد، خستگی و عصبانیت خود را با بداخلاقی در محیط خانه تخلیه کنند. مشکلات اجتماعی مانند تبعیض، فقر و بی عدالتی میتواند باعث ایجاد استرس و فشار روانی شده، درنتیجه به بروز رفتارهای پرخاشگرانه و بداخلاقی در یک خانواده منجر شود.