به گزارش شهرآرانیوز؛ فرقی نمیکند دستمان پر باشد یا خالی. کافی است یک مناسبت خاص و ویژه در تقویم باشد، آنوقت یکجور دلشوره دوستداشتنی و قشنگ توی وجود آدمها میافتد، آن وقت دل توی دلمان نیست که همه مردم شهر حالشان خوب باشد. از آن آدمی که دستش به دهانش میرسد تا آنهایی که بضاعت مالیشان کمتر است؛ مثل همان پسرک گلفروش سر چهارراه که شالگردنش از فرط کهنگی، دور سرش قرص نمیماند و مدام پایین میافتد و دستهایش از سرما سرخ سرخ است. خوبی دنیا این است که زمان معطل ما نمیماند. روزها و هفتههای یک سال دیگر گذشت و زمستان با یلدا از راه رسید.
گفتن این حرف به زبان، ساده میآید؛ یعنی اینکه فرصت ماندن ما توی این دنیا هر روز کم و کمتر میشود. برخیها، آدمهای سرمایهداری نیستند ولی معاملههای قشنگی با خدا میکنند. امسال هم شب یلدا بهانهای شده است تا همین آدمها پای کار شاد کردن دل آنهایی بیایند که روزگارشان سختتر از بقیه میگذرد. در این گزارش، خردهروایتهایی داریم از پویشهایی که در گوشهوکنار شهر به بهانه شب یلدا راه افتاده است و بانیهایشان سرشان را رو به آسمان گرفتهاند و میگویند: «قبولش کن؛ کم ما و کرم شما!».
یلدا بهانه شیرین دورهمیها و جمع شدنهاست و سالهای اخیر پویشهای مختلفی را شکل داده است که خیلی از مردم شهر داوطلبانه در آن شرکت میکنند و اعتقاد دارند اگر زندگیشان را برای تماشای صحنههای کوتاهی بگذارند که لبخندی بر لبی بنشیند و قشنگترش کند، ارزشش را دارد.
یک نام معمولا در بین پویشها و کمپینهای مختلف مشترک است؛ «یلدای مهربانی» هر جریانی را پویاتر و تماشاییتر میکند. بگذارید از این مجموعه خاص و پرکار حرف بزنم که خیلی از خانوادهها چشم به فعالیتهای خیرخواهانهاش دارند. ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه، یلدای مهربانی را برای زندانیان جرائم مالی راه انداختهاند؛ زندانیانی که غالبا سرپرست خانوار هستند. بیشتر بروبچههای مجموعه ستاد دیه تلاش میکنند کسانی که به دلایل مالی دربند هستند و آبرومند و آبرودار، زودتر به آغوش خانوادهشان برگردند؛ آنهایی که از بد روزگار برای رقمهای کوچک و بزرگ اسیر میلههای زندان شدهاند.
جواد غفاریانطوسی، مدیر این ستاد، میگوید: یلدا یک شب است، اما خیران از ماهها قبل به پیشواز آن رفتهاند؛ البته خیران آرام و بیسروصدا گره از کار شهروندان گرفتار باز میکنند. او اعلام میکند: پویش آزادی زندانیان جرائم مالی از دهم آذر شروع شده است و خبرهای خوشحالکنندهای برای خانوادههایی داریم که سرپرست آنها به خاطر بدهیهای کم و زیاد در زندان هستند. او این خبر خوش را هم میدهد که ۳۶ زندانی جرائم مالی بهمناسبت یلدا آزاد میشوند.
این دانههای انار برسد به روح رفتگانمان و سیبهای سرخ هم. خیلیها هستند هر کاری که میکنند و هر قدمی که برمیدارند، به نیت شادی روح رفتگانشان است و هر مناسبتی را بهانه خیررسانی به آنها کردهاند.
گروه «مهرانا» فعالیتهای خیرخواهانه زیادی دارد. تسهیل ازدواج یکی از پرتکرارترین آنهاست. حمیده پایرنج با جمع کوچکی کار تهیه جهیزیه را شروع کردهاند. بسما... اول را گفته و همهچیز را به خدا سپردهاند و از خودش کمک خواستهاند. حالا کار آنها بالا گرفته است و فعالیت گستردهای را در شهر شامل میشود. شعبههای مختلف آنها برای تسهیل ازدواج و کارآفرینی فعال است.
البته آنها برنامههای جانبی زیادی دارند که به صورت مناسبتی برگزار میشود و حالا هم نوبت یلداست. پایرنج توضیح میدهد: بستههایی که سالهای گذشته برای کمک به خانوادههای نیازمند جمعآوری شد، به نام خانواده شهدا بود و امسال طرح جدید و تازهای را شروع کردهایم که آن هم به نیت اموات است. کسانی که دوست دارند مشارکت کنند، عکس و نام عزیز فوتشده را به ما دادهاند تا روی بستهها بنشیند. امیدواریم ثواب آن برسد به روح همه عزیزان ازدسترفته.
معمولا پویشهایی که از قبل شکل گرفتهاند، تجربههایی دارند که میتوان برای اقدامات بعدی از آن استفاده کرد. اعضای بنیاد نیکوکاری و جهادی عماد هم اعتقاد دارند مهربانی، هر جریانی را قشنگتر میکند. آنها سالها دست به دست هم دادهاند و در مناسبتهای خاص، پویشهای مختلفی را برگزار میکنند و امسال هم کار مشابه همه جریانها را انجام میدهند.
آنها از مدتها قبل به فکر خرید و جفتوجور کردن لباس گرم و آجیل و میوه برای خانوادههای کمبضاعت بودهاند. سعید کاظمی، مدیر این بنیاد، میگوید: این روزها پول حرف اول را در زندگی خیلی از ما میزند و میتواند رنگولعاب تازهای به آن بدهد. هیچ شک و تردیدی هم در آن نیست که تمام کسانی که در این پویشها شرکت میکنند، اهل حسابوکتاب هستند و اتفاقا خیلی بهتر از ما میفهمند که باید چه کار کنند و برای همین دوست دارند در پرسودترین معامله شرکت کنند. آنها هر قدم و گامی که برای مردم برمیدارند، دراصل با خدا معامله میکنند.
«طرح «یلدای مهربانی» ویژه سه گروه انجام میشود». کاظمی موضوع خرید لباس و پوشاک گرم برای دانشآموزان را در طرح امسال پیش میکشد و پشتبندش توضیح میدهد: یک بخش از برنامه ما در مدرسهای از حاشیه شهر انجام میشود. گرچه توانمان نمیرسد که برای دانشآموزان همه مدارس منطقه محروم کاری کنیم، به نمایندگی از آیندهسازان در یک مجموعه آموزشی حاضر خواهیم شد و خدا بخواهد، یک روز شاد را برای آنها رقم خواهیم زد. علاوه بر همه اینها یک روز را هم همراه بچههای بهزیستی میگذرانیم.
کاظمی از اجرای یک طرح ویژه یاد میکند که عیدانهای کوچک برای زنان سرپرست خانوار است و مناسبت آن هم سالروز میلاد حضرت زهرا (س) است: یک گلدان کوچک و مبلغی ناقابل برای دلشاد کردن جمعی رنجدیده هم تدارک دیدهایم.
یلدا یک شب است، اما جفتوجور کردن مقدمات و سوروساتش از چند وقت قبل شروع شده است. هرکه به اندازه بضاعتی که دارد، به فکر خرید میوه، آجیل و... است. این رسم بین ما ایرانیها همچنان برقرار است. کنار پویشهای مختلف مردمی، ارگانها هم دست به دست هم دادهاند و با همه توانشان برای مردم کار میکنند. سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد هم به مناسبت شب یلدای امسال، طرحی را اجرا میکند که شبیه «دیوار مهربانی» است.
سیدحمزه علوی، مدیر روابط عمومی سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد، از طرح جالبی به نام «صد دانه مهربانی» حرف میزند که در هجده بازار میوه و ترهبار اجرا میشود؛ در این طرح سبدهای بزرگ میوه در گوشهای از این بازارها جانمایی شده است تا هرکه دوست دارد، به دلخواه مقداری از خرید شب چلهاش را در آن بریزد که برسد به دست خانوادههای نیازمند. این طرح هم صافی قلب ایرانیها را به رخ میکشد. تنور احساسات که گر بگیرد، مهربانی همهگیر میشود.
علوی میگوید: این پویش از یک هفته مانده به شب یلدا شروع شده است و استقبال زیاد از آن، اوج محبت مردم را نشان میدهد که بیمنت مهربانی میکنند.
مجید غلامی، معاون مشارکتهای کمیته امداد امام خمینی (ره) و تیم همراهش در این مجموعه هم سرشلوغیهای زیادی دارند؛ آنها ۵۰ هزار بسته یلدایی را برای مددجویان کمیته امداد و دیگر نیازمندان آماده کردهاند.
او معتقد است: پول فریبنده است و گذشتن از آن، دل میخواهد و افراد زیادی هستند که با وجود اینکه میدانند این پول میتواند زخم زندگی خودشان را دوا کند، آن را صرف کار خیر میکنند.
غلامی از مشارکت خیران بسیاری یاد میکند که مردم و شهروندان را هیچوقت فراموش نمیکنند و میگوید: بیش از هفتصد مرکز نیکوکاری در استان فعال است و همه آنها به منظور جمعآوری کمکها برای آماده کردن بستههای یلدایی فعالیت میکنند. پویش شب یلدای امسال با شور بیشتری برگزار میشود.
او پیشنهادی هم دارد برای کسانی که از مشارکت و کمک کردن برای شب یلدا جا ماندهاند: در استان تعداد زیادی از بچههای یتیم هستند، همچنین بچههایی هستند که سرپرستشان صلاحیت نگهداری از آنها را ندارد و شب یلدا بهترین فرصت برای انتخاب فرزند معنوی است. آنها را تحت پوشش بگیریم و ماهیانه مبلغی به حسابشان واریز کنیم.
اگر شما هم دوست دارید شریک کار خیر شوید و حرکت خودجوشی به راه بیندازید، شاید این دستورالعمل کمکتان کند: ظرفیتهای خودتان را دستکم نگیرید. مطمئن باشید آنها محدود نیستند. تصور نکنید همه حمایتها مالی است و اگر پول نداشته باشید، دیگر کاری از دستتان ساخته نیست.
باور کنید شکل گرفتن یک پویش، کار خیلی سختی نیست. زمستان شروع شده است و شما میتوانید دست به کار شوید. بنشینید و ظرفیتهای وجودی خودتان را کشف کنید و ببینید کدام قابلیت در وجود شما پررنگتر است. حتما یک ویژگی پیدا میکنید. اصلا کار خیر موضوع پیچیدهای نیست. تصور نکنید که باید حتما آدم خیلی پولداری باشید؛ باور کنید کارهای بزرگ از همین قدمهای کوچک شروع شده است.