به گزارش شهرآرانیوز؛ میخواهد برای ساعتی هم که شده وضعیت کاری او و همکارانش را از نزدیک ببینیم. آن هم با این شرط که نام و نشانی از مرکز درمانی و خودشان نیاوریم.
با این شرایط و با عنوان همراه بیمار وارد بخش قلب میشوم. یکی داروهای بیمار را سر وقت میدهد. دیگری سرم مریض سال خورده را به آهستگی وصل میکند. از سرو روی تعدادی از پرستاران، خستگی پیداست. از یکی از آنها که خسته و رنگ پریدهتر از دیگر همکارانش به نظر میرسد، تعداد ساعتی را که شیفت مانده است، میپرسم. میگوید: از شب گذشته! بیشتر از ۱۲ ساعت. به این شیفتهای طولانی عادت داریم.
با صدایی آهسته ادامه میدهد: اگر این شغل را دوست نداشته باشی یک روز هم دوام نمیآوری. دل خوش به این هستیم که به بندهای از بندگان خدا کمک کنیم، اما از بودن در کنار خانواده هایمان و به ویژه همسر و فرزندانمان بی بهرهایم. دغدغه ما پرستاران زیرمجموعه تأمین اجتماعی بیشتر از دیگر پرستاران است.
پرستار دیگری میگوید: صدای فرهنگیان برای دستمزد کمشان خوب شنیده میشود با آنکه سه ماه تابستان، عید نوروز و بقیه ایام سال با تعطیلیهای گاه و بیگاه روبه رو هستند، اما مسئولان کمتر صدای پرستاران و به ویژه پرستاران شاغل در مراکز درمانی تأمین اجتماعی را میشنوند. در حالی که حجم کار و شیفتهای سنگین بدون تعطیلی داریم.
درددلش تمام شدنی نیست: خیلی دور از انتظار نیست آن دسته از افرادی که تمکن مالی داشته باشند به کشور دیگری مهاجرت کنند تا حقوق عالی دریافت کنند. اغلب پرستاران دو شیفت کار میکنند یا مجبورند در مراکز درمانی دیگری کار کنند تا بتوانند چرخ زندگی شان را بچرخانند.
یکی از پرستاران که سن و سالی از او گذشته است میگوید: گوشمان از وعده مسئولان پر است. نکته ما این است که پرستار یک بخش خاص یا پرستار بخش اورژانس با آن همه بیماران مختلف نباید مانند دیگر پرستاران دیده شود. بی شک این گونه پرداخت از عدالت به دور است.
این پرستار باسابقه میافزاید: با ۱۷ سال سابقه دیگر نه دست وپایی برای من مانده، نه کمر و اعصابی. دچار فرسودگی شغلی شدهام، اما چه کسی خواستههای ما را میشنود؟!
همکارش نیز میگوید: چند سال شیوع ویروس کرونا به اندازه یک عمر کار بر ما گذشت. کار در بخش مراقبتهای ویژه مثل آی سی یو و بیمارانی که به دستگاه وصل هستند، یعنی هم زمان که جسممان کار میکند، روح و روانمان نیز درگیر است. با این شرایط آیا کار کردن در این بخش ها مستلزم حمایت ویژه از پرستار نیست؟
مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی در این باره میگوید: از نظر حرفهای پرستاران، بهیاران، بهداران و کارشناسان اتاق عمل و کارشناسان بیهوشی همه در دسته پرستاران قرار میگیرند.
علی رضازاده، ضمن تأکید بر جایگاه و زحمات پرستاران، میافزاید: در استان خراسان رضوی حدود ۸۰۰ نفر کادر پرستاری داریم که ۷۰ درصد این رقم و به عبارتی حدود ۵۶۰ نفر در مشهد خدمات ارائه میدهند و سایر افراد در شهرستانها شاغل هستند. مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی در ادامه بیان میکند: فرایند استخدام و پرداخت سازمان ما، متفاوت است، چون نهاد عمومی غیردولتی هستیم و با بخشهای دولتی و خصوصی متفاوتیم. در واقع قوانین خاص تأمین اجتماعی را داریم که در هیئت مدیره سازمان تأمین اجتماعی تصویب و طبق همان اجرا میشود.
رضازاده با اشاره به اینکه همکاران ما در بخش پرستاری معوقه پرداختی ندارند، میافزاید: حقوق پرستاران طبق قانون و قرارداد پرداخت میشود. در کنار آن، یک پرداخت انگیزشی هست که طبق فرمول و چهارچوب سازمان است.
او در مورد پرداختهای مالی انگیزشی نیز این طور توضیح میدهد: یکی از شاخصههای پرداخت انگیزشی همان دغدغهای است که پرستاری در بخشی خاص مثل اورژانس، سی سی یو و آی سی یو و اعصاب و روان و سوختگی و... مطرح کردهاند و این تفاوت شغلی در حقوق آنها لحاظ میشود.
مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی درباره نحوه استخدام این افراد هم این طور توضیح میدهد: همکاران گروه پرستاری به طور عمده حدود ۹۰ درصدشان، استخدام سازمان و بقیه قرارداد شرکتی هستند که در قالب جانشین مرخصی سر کار میآیند.
به عنوان مثال همکار پرستار ما مرخصی زایمان میرود و ۹ ماه حضور پرستار دارای قرارداد شرکتی جایگزین پرستار رسمی میشود و طبق قرارداد رسمیها حقوق دریافت میکند. از طرفی وقتی پرستار مرخصی اش تمام شد و برگشت، قرارداد نیروی شرکتی تمام میشود. البته تعداد این نوع پرستاران محدود است.
رضازاده درباره پرداختیهای خاص نیز میگوید: از اواخر سال ۱۴۰۰ و اوایل سال ۱۴۰۱ فوق العاده ویژه یا همان انگیزشی را به همه گروههای درمانی اختصاص دادیم. حقوق نیز به موقع و مطابق قانون استخدامی سازمان تأمین اجتماعی، پرداخت میشود.
مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی همچنین میافزاید: ساعت کارمندان و این گروه پرستاری، همان ۴۴ ساعت است و اضافه کار نیز طبق قانون است. روزهای تعطیل و شب، اضافه کار ویژه دریافت میکنند. در حوزه پرستاری اضافه کار هیچ گونه سقفی ندارد و استقبال میکنیم.
او از برگزاری آزمونهای متعدد برای جذب پرستار نیز خبر میدهد: با آزمونی که در فروردین امسال برگزار کردیم بیش از ۲۰۰ نفر در گروه پرستاری آزمایشگاه، رادیولوژی، کارشناس اتاق عمل و. جذب نیرو داشتیم. تعداد عمده این افراد جذب مراکز درمانی مشهد شدند. همچنین تا آخر سال قرار است آزمون دیگری برگزار شود تا تعداد دیگری پرستار جذب کنیم. این جذب نیرو در راستای جبران بازنشستگی نیروها وکاهش فشار مضاعف بر همکاری است.
مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی در ادامه خبری خوش نیز دارد: در آیندهای نزدیک بخش آنژیوگرافی و جراحی قلب بیمارستان فارابی را افتتاح میکنیم. در واقع این اولین بخش آنژیوگرافی و جراحی قلب در مراکز ملکی سازمان تأمین اجتماعی در شرق کشور است.
او با بیان این خبر میافزاید: برای اینکه به دیگر کارکنان و پرستاران بیمارستان فشار کاری وارد نشود، تعدادی از نیروهای تازه وارد در این بخش مشغول خدمت میشوند.
رضازاده با اشاره به اینکه شاید مهمترین خواسته نیروی انسانی و پرستار، تکریم و احترام است، بیان میکند: اگر من به همکارم احترام نگذارم و به خواستههای معقول و در چارچوب مقررات و قوانین اداری اهمیتی قائل نشوم همکار من به طورناخودآگاه همین رفتار را با ارباب رجوع خواهد داشت. به همین علت اگر پرستاری دل خوری برای حقوق و مزایای کم دارد میتواند مراجعه کند.
وی به برنامههای فرهنگی و جانبی نیز اشاره میکند که برای گروه پرستاران درنظرگرفته شده است: سروکار داشتن با بیمار روح و روان پرستار را خسته میکند؛ بنابراین برنامههای تفریحی و اردوهای ورزشی مختلف برای آنها درنظر گرفتهایم.
امتیازهای ویژه برای بازنشستگی پرستاران موضوع دیگری است که مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان به آن اشاره میکند: امتیاز ویژه این حرفه آن است که پرستاران با ۲۵ سال سابقه بازنشسته میشوند و دیگر کارکنان بازنشستگی شان، ۳۰ ساله است.