به گزارش شهرآرانیوز، «موضوع قطع گاز صادراتی از ترکمنستان بیشتر از منظر اقتصادی مطرح است. بههرحال آنها برای گاز مشتری دارند و محدودیتهایی هم دارند؛ چون در فصل سرد مصرف گاز در کشور خودشان هم افزایش پیدا میکند، ضمن اینکه معمولا در کشورهای بهجامانده از بلوک شرق قدیم تصمیمات به صورت متمرکز و شخصمحور و نه گروهی اتخاذ میشود.»
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت که موضوع قطع گاز صادراتی از ترکمنستان بیشتر از منظر اقتصادی مطرح است. بههرحال آنها برای گاز مشتری دارند و محدودیتهایی هم دارند؛ چون در فصل سرد مصرف گاز در کشور خودشان هم افزایش پیدا میکند. ضمن اینکه معمولا در کشورهای بهجامانده از بلوک شرق قدیم تصمیمات بهصورت متمرکز و شخصمحور و نه گروهی اتخاذ میشود.
رضا نوشادی، درباره قطع گاز ترکمنستان و تأثیر آن بر ناترازی گاز در کشور توضیح داد: ترکمنستان غیر از چندسالی که بین دو کشور دعوای حقوقی بر سر واردات گاز وجود داشت، سالها یکی از منابع تأمین گاز در شمال شرق کشور با اعداد مختلف از پنج میلیون مترمکعب تا حدود ۲۰ و ۳۰ میلیون مترمکعب بوده است.
به عبارت دیگر، ما هموارد از ترکمنستان گاز را وارد و تعادل شبکه را برقرار میکردیم که اکنون این امکان را نداریم. او درباره ماجرای قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران گفت: قطع و وصل گاز ترکمنستان به طور خاص در مدیریت بینالملل پیگیری میشود. بنده در مذاکرات نبودهام، اما برای تداوم دریافت گاز این کشور پیشنهادهایی برای ایجاد زیرساخت ارائه دادیم مبنیبر اینکه گاز ترش را از ترکمنستان تحویل بگیریم. حتی اجرای پروژه و زیرساخت را هم برعهده گرفتیم، اما در هر حال موضوع بر سر خرید و فروش گاز و مالک کالا ترکمنها هستند، مختار هستند که این گاز را در اختیار ما قرار دهند یا خیر.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: موضوع قطع گاز صادراتی از ترکمنستان بیشتر از منظر اقتصادی مطرح است. بههرحال آنها برای گاز مشتری دارند و محدودیتهایی هم دارند؛ چون در فصل سرد مصرف گاز در کشور خودشان هم افزایش پیدا میکند، ضمن اینکه معمولا در کشورهای بهجامانده از بلوک شرق قدیم تصمیمات به صورت متمرکز و شخصمحور و نه گروهی اتخاذ میشود. البته منویاتی نیز دارند که در مذاکرات درباره آنها صحبت نمیشود. علاوهبرآن محدودیت تحریم ایران و تبادلات مالی هم مؤثر است.
او یادآور شد: ما پرونده حقوقی داشتیم که بخش عمده مشکل حل شده و بخش زیادی از ارقامی که در رأی دادگاه اعلام شده بود، پرداخت و بیاعتمادی حل شده است. نوشادی با اشاره به اقدامات انجامشده در حوزه پایدارسازی تأمین گاز در شمال شرق کشور توضیح داد: در سالیان اخیر اقدامات خوبی برای پایداری گاز در شمال شرق کشور انجام دادیم؛ از جمله خط لوله قم - پارچین است که شمال و شمال شرق را بهطورکلی از گاز مصرفی در البرز و تهران مستقل کرد. همچنین ایستگاه تقویت فشار آرادان ظرفیت انتقال گاز به شمال و شمال شرق را ۱۰ میلیون مترمکعب اضافه کرد.
او ادامه داد: اقدامی که به صورت فوری انجام شد، اینکه رینگ شرقی کشور را تکمیل کردیم تا خراسان جنوبی را از شمال سیستان تغذیه کنیم، این پروژه با خط لوله ۳۵اینچی از دوراهی دشتک تا نهبندان اجرا شد. همچنین برخی انعطافپذیریها در خراسان مبنیبر خط لوله دیزباد تربت حیدریه را انجام دادیم. همچنین قطعه تربت جام به اجرا رسید و درواقع مجموعهای از اقدامات برای افزایش انعطافپذیری انتقال و توزیع گاز در شمال شرق انجام شده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به مخازن ذخیرهسازی گاز به عنوان طرحهای راهبردی طولانیمدت اشاره و اظهار کرد: در این راستا فاز دوم مخزن ذخیرهسازی شوریجه را داریم که پیشرفت ۵۰درصدی دارد انجام دادیم و اگر این مخزن نبود، با توجه بهعدم دریافت پنج میلیون مترمکعب گاز ترکمنستان مدیریت بسیار سخت بود. اما تاکنون که چند ماه از آغاز فصل سرد گذشته توانستهایم تأمین گاز را مدیریت کنیم.
او با بیان اینکه فعلا برنامه تعریفشدهای برای ذخیرهسازی نداریم، یادآور شد: کلا روزانه حدود چهار تا پنج درصد گاز از دو مخزن شوریجه و سراجه تأمین میشود که ۲۰ میلیون مترمکعب از شوریجه و ۱۰ میلیون مترمکعب از سراجه است. جمعا ۳۰ میلیون مترمکعب ظرفیت برداشت گاز از دو مخزن داریم که در شرایط عملیاتی ممکن است بیشتر از ظرفیت نامی هم برداشت صورت گیرد.
منبع: ایلنا