رئیس جمهور دستور اصلاح و اجرای الگوی کشت سراسری را صادر کرد توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره‌ای آغاز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | افت ۵ تا ۸۰ میلیونی قیمت‌ها قیمت خودرو‌های داخلی بدون نوسان (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | رانا پلاس ۷۷۹ میلیون تومان افزایش قیمت نفت تحت تاثیر داده‌های مثبت چین و تعدیل تنش‌های تجاری (۲۶ تیر ۱۴۰۴) بررسی قیمت پرفروش‌ترین موبایل‌های شیائومی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول ۷۸ درصد ‌صادرات‌ ایران به ‌اوراسیا با تعرفه صفر انجام می‌شود ضرورت اجرای پروژه‌های فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی | بزرگ‌ترین قرارداد نفت ایران معطل مصوبه صدور بیش از ۲ میلیون فقره چک الکترونیک افت حدود ۰.۵ درصدی قیمت دینار (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دینار عراق امروز چند؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دلار افت کرد فعالیت فرودگاه‌های کشور ۲۴ساعته شد و به روال قبل بازگشت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) هر کیلو شقه گوسفندی چند؟ (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول قیمت شرط خودکفایی در گوشت قرمز طی ۳ سال آینده چیست؟ افت قیمت طلا در مشهد در آخرین روز کاری هفته (۲۶ تیر ۱۴۰۴) یارانه نقدی دهک‌های اول تا سوم واریز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) زمان عرضه اوراق اختیار فروش تبعی اعلام شد + جزئیات برنامه قطعی برق مناطق برگزاری کنکور در مشهد و خراسان رضوی لغو شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت نفت خام سنگین ایران افزایش یافت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۲۶ تیرماه ۱۴۰۴) اعلام شد | طلای جهانی از پرواز با دلار جا ماند قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | کاهو و کلم از ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان فروش اجباری بلیت دوطرفه اربعین ممنوع است | پروازهای چارتر‌ی حذف شدند خودرو دیگر برای دلالان نمی‌صرفد | کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار خودرو بازگشایی فرودگاه بین‌المللی اصفهان پس از ۳۴ روز وقفه (۲۶ تیر ۱۴۰۴) ورود ۵ فروند هواپیمای پهن پیکر بویینگ ۷۷۷ به کشور بیانیه حزب الله در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به سوریه| حزب‌الله: صهیونیست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند برگزاری مزایده واگذاری فضا‌های زیر پل عابر پیاده و محل استقرار کافه‌ون‌ها در مشهد پیش بینی قیمت دلار و طلا (پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴) کاهش تعرفه واردات خودرو + جدول (۲۵ تیر ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

جای خالی رفتارشناسی در تدوین و اجرای قوانین

  • کد خبر: ۳۰۸۵۵۲
  • ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۵
جای خالی رفتارشناسی در تدوین و اجرای قوانین
تجربه نشان می‌دهد که به‌جای آسیب‌شناسی دلایل اجرایی نشدن قوانین، معمولا قانون‌گذاران و مجریان سعی می‌کنند با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های جدید، دایره را بر گروه‌های هدف تنگ‌تر کنند.

در سال‌های اخیر، اخباری نظیر «هشدار به مالکانی که در سامانه املاک و اسکان ثبت‌نام نکرده‌اند؛ جریمه سنگین می‌شوید»، «هشدار مهم سازمان امورمالیاتی به مؤدیان» و «هشدار به دارندگان کارت‌های بانکی» به‌طور مداوم در رسانه‌ها منتشر می‌شود. این هشدار‌ها معمولا برای افرادی است که به قوانین توجه نمی‌کنند و حاضر نیستند رفتار خود را با آن تطبیق دهند.

تجربه نشان می‌دهد که به‌جای آسیب‌شناسی دلایل اجرایی نشدن قوانین، معمولا قانون‌گذاران و مجریان سعی می‌کنند با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های جدید، دایره را بر گروه‌های هدف تنگ‌تر کنند. رسانه‌ها نیز در این مواقع تلاش می‌کنند با ایجاد فضای منفی، مردم را به‌سمت اجرای قوانین سوق دهند. اما چرا چنین اقداماتی، تاکنون موفق نبوده است و چه اقدام اصلاحی باید انجام داد؟

در کتاب «تغییر»، کیتی میلکمَن به شیوه‌های رایج نسخه‌نویسی در بیمارستانی در آمریکا اشاره می‌کند. در این شیوه، پزشکان به‌جای دارو‌های عمومی در نسخه‌ها، دارو‌های برند را ثبت می‌کردند که هزینه‌ها را افزایش داده بود. جریمه‌ها و فشار‌های مالی، تغییری در رفتار پزشکان ایجاد نکرد، اما وقتی سیستم به‌طور پیش‌فرض دارو‌های عمومی را در سامانه پیشنهاد داد، پزشکان بدون توجه به جریمه‌ها و فشارها، به تغییر در اقلام نسخه‌ها اقدام کردند و درنتیجه هزینه‌های درمان کاهش یافت. این نمونه نشان‌دهنده تأثیرگذاری رفتارشناسی انسانی در سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی است.

در ایران مشکلات زیادی در طراحی و اجرای قوانین و آیین‌نامه‌ها وجود دارد. قانون‌گذاران و تدوین‌کنندگان آیین‌نامه‌ها تصور می‌کنند باید بدون توجه به جنبه‌های رفتارشناسی جوامع انسانی، قوانین را تصویب کنند. این نگرش موجب اجرا نشدن بسیاری از قوانین می‌شود.

قانون‌گذاران و مجریان باید در زمان تدوین و اجرای قوانین به ابعاد رفتارشناسی انسانی توجه بیشتری کنند. آنها به‌جای افزایش سیاست‌های تنبیهی، می‌توانند برخی قوانین و آیین‌نامه‌ها را بازنگری کرده، فرایند‌های اجرایی را ساده‌تر و قابل‌فهم‌تر کنند؛ به‌عنوان مثال، سامانه ثبت املاک که به‌منظور شناسایی خانه‌های خالی و اخذ مالیات بر آنها طراحی شده است، به‌دلیل مشکلات طراحی نتوانسته است به موفقیت دست یابد.

مجری به‌جای اصلاح سامانه و تسهیل و ابهام‌زدایی از نگرانی مردم، سعی کرده است با تنگ کردن دایره انتخاب مردم در ثبت‌نام مدارس فرزندانشان و شیوه‌های دیگر، به شرط ثبت املاک، آنها را ملزم به اجرای قانون کند، با این حال همین سیاست‌ها هم چندان موفقیت‌آمیز نبوده است.

پیشنهاد می‌شود که قانون‌گذاران و مجریان، پیش از تدوین قوانین و آیین‌نامه‌ها و در زمان اجرای آنها، تأثیر رفتارشناسی انسانی را بیشتر مدنظر قرار دهند. این رویکرد می‌تواند موجب افزایش کارآیی قوانین و موفقیت در اجرای آنها شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->