به گزارش شهرآرانیوز؛ حکمرانی، این روزها در شمار پرتکرارترین کلماتی است که در ساحتهای گوناگون به گوش میرسد. از اقتصاد و سیاست و جامعه تا فرهنگ و اخیرا هم به فراوانی در موضوع فضای مجازی به چشم میخورد و به گوش میرسد. فهم من از حکمرانی، سیاستورزی حکیمانه است.
میانِ حُکم و حِکمت یک خویشاوندی وثیق متصورم که اگر برهم بخورد نه حکمرانی به توفیق خواهد رسید و نه حکمت، فرصت نشوونما خواهد یافت، اما حکمرانی با جانمایه حکمت میتواند جامعه را و جهان را به شکوفایی برساند. این نوع از مملکتداری، به منطقیسازی و تسهیلِ امن برخورداری مردم از ظرفیتهای گوناگون میانجامد. بر هر سه شاخصه هم تأکید دارم. حکمرانی چنین، راه بر غیرمنطقیها، سختگیریها و اباحیگریهای امنیتسوز میبندد.
به جای تهدید و حتی تحدید تدبیر میکند. زبان تدبیر را هم بیشتر مردم میفهمند و مفاهمه آنها را به همراهی میرساند. نمونه این را در زمین میتوان نشان داد. در جاده که ناایمنی را با رفع نقاط حادثهخیز، ایمن میکنند. کسی به بستنِ جاده و از دسترس خارج کردنِ گذرگاه عمومی فکر نمیکند. البته شرایط خاص را همه میپذیرند که اقتضائات خاص هم دارد.
یکطرفه کردن جادهها و خیابانها را باز میشود مثال آورد که مردم هم میپذیرند و همراه میشوند. منطق و همهکسپذیر هم هست اقداماتی از این دست. اما ازمیان رفتنِ شرایطِ خاص و عادی شدن امور، به خودی خود تصمیمات را توجیهناپذیر میکند. آنچنان که اگر وضعیت را به حالتِ سابق برنگردانیم، با نوعی ناهمراهی عمومی و حتی دورزدنهای گوناگون روبهرو میشویم. چیزی که در قضیه فضای مجازی میبینیم.
بیشتر مردم با استفاده از ویپیان، وارد فضاهای فیلتر شده میشوند. نکته جالب ماجرا هم حضور پررنگِ مخالفان رفع فیلتر در همان فضای فیلتر شده است! معلوم است که وقتی خود چنین میکنند به مخالفتشان نمیشود وقعی نهاد. پلتفرم ایکس نمونه کامل جماعتی است که بسیار رطب میخورند، اما با خرما مخالفاند! نمیخواهم بگویم چهها میگویند که ناگفته ماندن آن به صواب نزدیکتر است.
میخواهم از موضوع دیگر بنویسم که از زبانهای مختلف شنیدهام؛ انگار میخواهند با کُند کردن اینترنت، رفع محدودیت واتساپ و گوگلپلی را جبران کنند! نمیگویم چنین است، اما کند شدن سرعت اینترنت موضوعی است که از افراد مختلف شنیدهام. همه هم شاهد ماجرا را در جیب دارند و برای گویا کردن آن، پلتفرمهای مختلف را باز میکنند که البته باز نمیشود. نه به خاطر فیلتر بودن که به خاطر کندی اینترنت. خبرنگاران متعددی را دیدهام که از این ماجرا مینالیدند.
تلخ گفته شوخینمایشان هم این بود که انگار متولیان امر، پیچ را بر عکس چرخاندهاند، چون شاهد اختلال بیشتر هستیم تا رفع محدودیت بیشتر. بنده خدایی با استناد به گزارش فرهیختگان به نقل از یک نهاد امنیتی، میگفت: اگر قصه تهدید نفوذ بیگانه از طریق پیامرسانها باشد که داخلیها هم بدان گرفتارند.
میگفت: این گزارش به حضورِ عمله موساد در فلان پیامرسان، با ادبیات انقلابی، تیشه به دست میدهند تا به دست خودمان، ریشهکنمان کنند. قطعا حکمرانی منطقی فضای مجازی باید همه جانبه برنامه بریزد. جوری که هم مردم بتوانند از ظرفیتها استفاده کنند و هم دشمن نتواند ما را به بازی خود بکشاند. باز هم در این باره باید نوشت.